Modern Psykologi

Psykologi + yoga.

De kombinerar yoga med compassion­fokuserad terapi.

- – Karin Skagerberg

Det man gör i terapi påminner mycket om det man gör på yogamattan. Det är ett självomhän‍ dertagande, säger psykologen Frida Hylander, som också är yogainstru­ktör.

Tillsamman­s med Maria Johansson, också hon psyko‍ log och yogainstru­ktör, har hon utvecklat ett program som de kallar för Yomi. Det bygger på å ena sidan yoga och mindfulnes­s, å andra sidan beteendete­rapi, acceptance and commitment therapy och compassion­fokuserad terapi. Grunden till Yomi lade de 2012 i sitt gemensamma examens‍ arbete på psykologpr­ogram‍ met vid Lunds universite­t.

– I studien som vi gjorde då kunde vi se att de medver‍ kande blev mindre stressade och kände mindre oro efter fem veckor med programmet, säger Frida Hylander.

Tidigare i år publicerad­es deras studie i den vetenskap‍ liga tidskrifte­n Anxiety, Stress & Coping och nu studeras metoden i ett forsknings­pro‍ jekt vid Lunds universite­t och Skånes universite­tssjukhus.

– Utifrån de preliminär­a re‍ sultaten ser det lovande ut och tyder på att den här versionen av yoga i kombinatio­n med psykoeduka­tion ger goda ef‍ fekter, såväl psykologis­kt som kroppsligt.

Psykoeduka­tionen består av informatio­n om hur stress påverkar, hur man kan arbeta med acceptans och hur själv‍ medkänsla fungerar, förklarar Frida Hylander. Hon påpekar att programmet bör ses som en förebyggan­de insats. Det får inte heller kallas för behand‍ ling, eftersom tillräckli­ga kliniska studier ännu saknas.

– Vi hoppas kunna förankra metoden än mer i forskning. Vill man använda yoga och psykologi i kombinatio­n på ett seriöst sätt måste man se stabila resultat i forskning.

 ??  ?? YOMI På www.yomi.nu berättar Frida och Maria mer somsin metod.
YOMI På www.yomi.nu berättar Frida och Maria mer somsin metod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden