Modern Psykologi

Jonas Mosskin.

Så smiter chefen från sitt ansvar.

-

Medarbetar­skap är ett till synes oskyldigt ord som smugit sig in i allt fler organisa‍ tioner. Med det menas att chefen avstår lite av sin formella makt och lämnar stör‍ re utrymme för medarbetar­na. Många talar om medarbetar­skap som ett sätt att komma ifrån en traditione­ll syn på ledarskap. I vissa organisati­oner har man avskaffat chefer eller gjort chefens roll och ansvar mer diffusa. Chefen kallas för mentor, coach, förebild, senior rådgivare eller något annat. Syftet har ofta varit dubbelt. Å ena sidan handlar det om en an‍ passning till verklighet­en – många beslut måste fattas av dem i organisati­onen som har närkon‍ takt med marknaden och kunderna. Å andra sidan har det varit ett sätt för led‍ ningar att slimma organisati­oner, genom att ta bort chefer och i stället trycka ut ansvaret till medarbetar­na.

Ju längre jag arbetar som organisa‍ tionspsyko­log, desto oftare får jag käns‍ lan av att ledningar har dolt sin makt och sitt ansvar genom att linda in det obehag‍ liga i maktutövan­det i begrepp, som till exempel medarbetar‍ skap. För om orga‍ nisationer tidigare lade ansvar på chefer att lära ut färdighe‍ ter som de behöver, ligger nu ofta fokus på att medarbetar­na i stället ska ta eget ansvar. Leda sig själva. Mer sällan får medarbetar­e redskap eller instruktio­ner om vad som förväntas av dem. Det leder till otydlighet.

En yttersta konsekvens kan bli ut‍ mattning. Vi vet från forskninge­n att höga krav kombinerat med små möjlig‍ heter att påverka sin arbetssitu­ation ökar risken för utmattning­ssyndrom.

En annan baksida är att många an‍ ställda missförstå­r medarbetar­skap som att de ska vara ledare och få bestämma själva. Det leder till förvirring om roller. ”Vem kör egentligen?” är en fråga jag möter regelbunde­t. Bakom pratet döljer sig ofta en ledning som abdikerat från sitt uppdrag och i stället bevakar sina privilegie­r att få vara ledare, utan att behöva göra det tuffa jobbet att ta ansvar och faktiskt leda.

Det finns en poäng med sunda hie‍ rarkier där chefer tar ansvar. Det skapar trygghet och är en grund för tillit. Samtidigt behöver arbetsplat­ser i dag självgåend­e medarbetar­e som kan axla en svårare och mer komplex roll. Mitt råd är att sluta tala om diffusa begrepp som medarbetar­skap. Tala i stället om de rol‍ ler och förväntnin­gar som ledning och medarbetar­e har på varandra. Jonas Mosskin är legitimera­d psykolog, organisati­onskonsult och frilansskr­ibent

Det finns en poäng med sunda hierarkier där chefer tar ansvar

 ??  ?? ROLLSPEL Tydliga roller efterfråga­s när krav på självstän‍
dighet krockar med möjlighete­n
att påverka.
ROLLSPEL Tydliga roller efterfråga­s när krav på självstän‍ dighet krockar med möjlighete­n att påverka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden