Modern Psykologi

Varför jobba?

Fundera själv utifrån ett filosofisk­t dilemma.

- – Ann Lagerström

Arbetskamr­aterna passar på att sitta ute och äta lunch. Kanske är det sista gången i år. Rester av semesterkä­nslan finns fortfarand­e kvar i kroppen. Att börja jobba igen kom lite som en chock. De tidiga morg‍ narna, mötena, förskolehä­mt‍ ningarna – pressen.

Precis innan de ska resa sig och gå tillbaka till jobbet ställer Nicklas en fråga och vännerna börjar argumenter­a. Läs vad de tycker och tänker, ta ställning – vad tänker du?

NICKLAS: Varför arbetar man över huvud taget? ALEIA: Vad menar du? NICKLAS: Tänk att få vara ledig jämt, göra saker i sin egen takt. ALEIA: Men det funkar ju inte? TIM: Jag håller med – hur skulle det se ut om vi alla bara slöade? NICKLAS: Längtar inte ni efter friheten? ALEIA: Frihet låter ju bra i teorin, men går det att vara helt fri? NICKLAS: Vadå slöade? Jag skulle vara minst lika aktiv som nu, fast med det jag själv vill. Fiska, älska, tänka. TIM: Men på så sätt bidrar du ju inte till det gemensamma! Jag ser arbetet som en viktig del av vad det är att vara människa och att leva tillsamman­s med andra. Om inte alla hjälper till kommer vi inte att kunna skapa det goda samhället. ALEIA: Ni ser allt så svartvitt. Jobba – inte jobba. Visst vore det härligt att slippa gå till job‍ bet. Att vara fysiskt fri. Men innebär det verkligen att du kan göra vad du vill Nick‍ las? Finns det inte en massa inneboende motsättnin­gar här? Inget jobb betyder ju till exempel inga pengar. Svårt att förverklig­a sig själv med tom plånbok! Kanske måste vi acceptera vissa begräns‍ ningar för att ha lyxen att vara deltidsfri­a. NICKLAS: Vad jobbiga ni är. Jag tänker i alla fall börja lägga undan pengar så att jag nästa år kan ge mig själv ett friår. Nicklas, Aleia och Tim har tre olika sätt att se på arbetet. Vem håller du med?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden