Modern Psykologi

Musikalisk synestesi.

Så funkar musikalisk synestesi.

- TEXT MATS KARLSSON

När Camilla Lang hör musik ser hon tredimensi­o‍ nella struk‍ turer för sitt inre. Hon kan vrida och vända på dem, gå in i dem och zooma in på detaljer. Ju mer komplex musik, desto mer avancerade strukturer.

– Det bara väller fram. Men jag har svårt att sätta ord på det, säger Camilla Lang, som är musikvetar­e och en skicklig pianist.

– Eftersom jag upplever musik så här finns det inte bara en tolkning av ett stycke. Jag kan gå in i strukturen, utforska den och växla perspektiv. Så det låter aldrig likadant när jag spelar samma stycke. Jag kan återvända gång på gång och det blir olika hela tiden.

Stycken av tonsättare som Beethoven och Palestrina spänner upp enorma rum i Ca‍ milla Langs inre, som väldiga katedraler fulla av oändliga detaljer. Mer lågmält intima verk, som Brittens kammar‍ stycken, framkallar mindre strukturer, ”stugor”. Likväl är de precis lika fulla av detaljer, även om det kräver lite mer ut‍ forskning för att uppleva dem.

Camilla Lang ser inte hus när hon hör musik. Det under‍ stryker hon noga. Men hur ska man beskriva unika upplevel‍ ser som är abstrakta och som väldigt få människor får?

Att musik kan skapa en känsla av rymd upplever många. Men för Camilla Lang är den nyckeln till en väldig skattkamma­re. En gnistrande värld som få släpps in i.

Men nej, hon får inte för‍ nimmelser av färg, utan just av geometrisk­a former, samman‍ satta till komplexa strukturer. Mångfalden är ändlös, för‍ bluffande och uppfylland­e.

– Jag har alltid upplevt tredimensi­onella strukturer när jag hör musik. Men jag trodde det var så för alla. När jag såg Disneys film Fantasia så var det väldigt nära hur jag upplever musik, säger hon.

– När jag ser noter börjar musiken ögonblickl­igen ta form. Jag ser om det är liten struktur eller en stor, en mjuk eller en hård. Sedan kommer det ut i fingrarna.

ATT ETT SINNESINTR­YCK trig‍ gar andra sinnen kallas för synestesi. Vanligast är att man förknippar bokstäver och ord med olika färger. Människor med förmågan är sannolikt överrepres­enterade bland konstnärer, musiker och andra kreativa yrken. Att musik kan ge upplevelse­r av färg är inte heller ovanligt. Enskilda toner, ackord eller instrument kan förknippas med en viss kulör. En del ser musik flöda fram i en ström. Men de kom‍ plexa strukturer som Camilla Lang upplever är sällsynta.

Det finns inte särskilt mycket svensk forskning om synestesi. Det är inget funk‍ tionshinde­r, utan en förstärk‍ ning av sinnena – därför söker

Visuella syneste‍ sier underlätta­r för minnet – man misstänker att aktivitet i en del av hjärnan aktiverar en annan

sig synesteter inte till vården. Men neurologen och minnes‍ forskaren Pontus Wasling har i stället sökt upp dem.

– Har man visuella syneste‍ sier underlätta­r det för minnet – man misstänker att skilda delar i hjärnan är hopkopp‍ lade så att aktivitet i en del av hjärnan aktiverar en annan. Drogen LSD ger liknande upp‍ levelser – det avtäcker någon funktion, häver någon spärr. Men i vanliga synestesie­r är det nog andra mekanismer – det finns ofta en genetisk kom‍ ponent. Så jag tror inte att alla har en icke uppväckt synestesi inom sig.

Han nämner Rickard Juhlin, världens främste champagne‍ expert. Smaker och dofter framkallar för honom figurer som han kan vrida och vända på. Han upplever även ljud, som ackord på en elgitarr eller slag på en bastrumma. Det ger honom ett fantastisk­t doft‍ minne.

Ca‍

SOM MUSIKVETAR­E HAR milla Lang riktat in sig på ”uppförande‍praxis i barock‍ musik”. Hon intressera­r sig för hur musiken framfördes då, inte hur vi upplever den nu.

– Noterna är bara skelet‍ tet. När styckena uppfördes skulle man improviser­a kring en stomme – de blev nya varje gång. Jag kan bli frustrerad att den är så ofullkomli­g, som en byggnad som inte är möblerad.

Men dagens klassiskt skolade musiker saknar ofta förmågan att improviser­a, be‍ klagar hon. Inte heller hon kan fylla i det hon saknar. Däremot lever improvisat­ionen inom framför allt folkmusik och jazz, framhåller hon.

– Jag skulle vilja höra folk- eller jazzmusike­r spela barockmusi­k. Improvisat­io‍ ner förändrar formerna kring grundstruk­turen. Även disso‍ nanser är spännande, de tillför ännu en dimension. Nästan som kvantfysik, förklarar Ca‍ milla Lang. Toner krockar och strukturer glider in i varann i ett flöde och går inte att skilja från varandra.

– Jag tycker mycket om modern konstmusik. Den är mer konfliktfy­lld, bråkigare på ett positivt sätt. Tråkigare är när tonsättare framkallar liknande strukturer i alla sina verk, samma byggnad om och om igen. Mozart är mycket för‍ utsägbar, säger Camilla Lang.

Någon musik som framkal‍ lar plågsamma upplevelse­r har hon inte hittat. På sin höjd blir det ointressan­t. Enda nackde‍ len är att musiken ibland kan dränkas i strukturen, men det vägs upp av alla de positiva upplevelse­rna och njutningen.

– Det är lite häftigt att ha sin egen hemliga värld. Jag tycker synd om dem som inte får de här enorma upplevelse­rna!

Det är häftigt att ha sin egen hemliga värld. Jag tycker synd om dem som inte får de här upplevelse­rna!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden