Modern Psykologi

Hej då, dagbok!

- Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Senast jag flyttade så förvarade vi en hel del saker i ett hyrförråd under några månader. Främst berodde det på att vi ville rensa lägenheten inför det mått av styling som numera är en del av alla bostadsaff­ärer, men det var också skönt att inte packa in allt man äger i den nya lägenheten direkt. Alla som har varit i ett förråds‍ komplex vet att det inte är någon särskilt trivsam miljö, men jag fann en viss ro i att sitta där och gå igenom vad jag ville spara och vad jag ville slänga.

En del av det jag bestämde mig för att slänga var gamla dagböcker. Att bläddra i dem väckte minnen, några goda och en hel del jobbiga. Det var i ungdomen och allra mest under tuffa perioder som jag skrivit.

Till viss del slängde jag dem väl för att jag inte hade någon lust att andra skulle hitta dagböckern­a och läsa dem. Men att återvända till dem i det där ogästvänli­ga förrådet blev också ett sätt att försonas med min egen historia. En hel del av det jag skrivit om var sådant som jag helst inte tänker på till vardags – till och med har skjutit bort – men nu kände jag att jag kunde införliva det med mitt nuvarande jag.

När jag läste Karin Alfredsson­s artikel om dagböcker, på sidan 34, så kände jag igen mig i hur de hon träffat förhållit sig till sina dagböcker. Och jag känner inte längre det sting av dåligt samvete jag haft för att jag gjorde mig av med dagböckern­a. De fyllde sin funktion när jag skrev dem, precis som jag är glad att jag plockade fram dem 20 år senare. Men sedan behövdes de inte mer. Jag var färdig med dem.

Modern Psykologi till‍

ÅR 2014 GJORDE sammans med Forskning & Framsteg ett specialnum­mer om filosofi. Det blev så lyckat att vi lät det bli en egen tidning, Modern Filosofi. Efter tre år ger vi nu åter plats åt filosofin innanför Modern Psykologis pärmar, i och med att Modern Filosofi slutar att ges ut som egen titel.

För oss på Modern Psykologi är det ett varmt återseende. I det här numret finns en ny vinjett, Dilemmat på sidan 19, som är hämtad direkt från Modern Filosofi. Och som du kan se i filosofen Åsa Wikforss artikel på sidan 30 så krävs både kunskapste­oretiska resonemang från filosofin och psykologis­k forskning om kognitiv bias, för att förklara den kunskapsre­sistens som gör sig alltmer märkbar. Även när psykologen Tor Wen‍ nerberg på sidan 48 skriver om samar‍ betets evolution, så bidrar både filosofi och psykologi till att öka vår förståelse för en av de skiljelinj­er som i dag blir allt synligare, nämligen den mellan grupp‍ egoistiska tendenser och en värld base‍ rad på samarbete över gränserna.

Jag har inte läng‍ re dåligt samvete för att jag slängde dag‍ böckerna

 ??  ?? FÄRDIG Att återvända till dagböckern­a var
bra, men sedan behövdes de inte
längre.
FÄRDIG Att återvända till dagböckern­a var bra, men sedan behövdes de inte längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden