Modern Psykologi

Själviska hjälper till

Samarbete gynnar överlevnad­en.

- – Jesper Nyström

Somliga djur har gemensam vårdnad om gruppens ungar. Vanligtvis får bara några få dominanta individer skaffa ungar. De övriga sköter om de dominantas ungar, men får inte själva para sig. Man kan undra vad hjälparna får ut av det. En teori är att det kan ge evolutionä­ra fördelar, under förutsättn­ing att individern­a i gruppen är nära släkt med var‍ andra. Hjälpare som förbättrar ungarnas överlevnad­schanser kan då föra vidare de anlag som de delar med ungarna i gruppen. Det går att hitta stöd för detta bland däggdjur och fåglar. Men ett antal arter av ciklidfisk­ar som lever i Tanga‍ nyikasjön utmanar teorin. Även här får ett fåtal individer i gruppen ungar, medan andra fungerar som hjälpare. Men de är inte släkt med varandra. Så hur kan det löna sig att vara hjälpare i en sådan grupp?

– Den främsta fördelen för hjälparna är att risken att bli uppäten minskar om man lever i grupp, säger John Fitzpatric­k, biolog vid Stockholms univer‍ sitet. Han ingår i ett forskarlag som har publicerat rönen i Nature ecology & evolution.

– Fiskar lever inte särskilt länge, så det är ganska stor omsättning. En hjälpare kan därför få chansen att ta över gruppen och para sig när leda‍ ren dör. Eller så kan hjälparen vänta tills den vuxit sig riktigt stor och sedan utmana ledaren.

 ??  ?? BARNVAKT Ciklider i Tanganyika‍ sjön tar hand om ungar som inte är släkt.
BARNVAKT Ciklider i Tanganyika‍ sjön tar hand om ungar som inte är släkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden