Modern Psykologi

Så mycket bättre tillsamman­s

Psykologen Tor Wennerberg ser två evolutions‍ psykologis­ka perspektiv krocka på dagens världspoli­tiska arena.

- TEXT TOR WENNERBERG

Är människan i grunden egoistisk, en biologisk över‍ levnadsmas­kin som kalkylerar och intrigerar för att maximera den egna nyttan? Eller är hon snarare hjälpsam och osjälvisk, inriktad på samarbete och so‍ lidaritet? Filosofern­a Thomas Hobbes (1588–1679) och Jean-jacques Rousseau (1712–1778) lyfts ofta fram som representa­nter för dessa motsatta uppfattnin­gar om människans natur. Hobbes menade att människans ur‍ sprungliga tillvaro präglades av dödlig konkurrens, ett allas krig mot alla som gjorde människoli­vet ”ensamt, fattigt, otäckt, brutalt och kort”. Rousseau å sin sida framhöll människans goda och samarbetsi­nriktade natur, som enligt honom förvrängde­s av den moderna civilisati­onen med dess privata egendom, materiella ojämlikhet och statusskil­lnader. Men vem hade rätt?

Varje livskrafti­g biologisk organism måste vara inriktad på sin egen överlevnad, och i den meningen är också människan ”egoistisk” om man vill använda det ordet. Men psykologis­k forskning om vad som särskil‍ jer människan från andra primater har på senare år skapat en allt tydligare bild av hur unikt väl anpassade vi människor är för att samarbeta med varandra. Och denna samarbetsf­örmåga vilar, visar det sig, på en solid grund av hjälpsamma och generösa impulser, som ligger som en överlagrin­g på våra mer själviska motiv. Mer Rousseau än Hobbes med andra ord, även om Hob‍ bes betoning av egoismen – som vi ska se – har större giltighet när det gäller grupper av människor som ställs mot varandra.

Ett vanligt evolutions­biologiskt antagande om män‍ niskans unika samarbetsf­örmåga, ett slags gruppver‍ sion av Hobbes pessimisti­ska syn på urtillstån­det, har just varit att den uppstod som en följd av vår krigiskhet. Ju bättre vi blev på att skapa sammanhåll­ning och enhet i den egna gruppen, desto bättre kunde vi besegra eller utplåna andra grupper. Men på senare år har det förts fram an‍ dra intressant­a teorier om den mänsk‍ ligamorale­ns och samarbetsf­örmågans ursprung, som delvis går stick i stäv med gruppkonfl­ikt‍ hypotesen.

Krig har förvisso spelat en betydelse‍ full roll i människosl­äktets utveckling, men troligen är det först i ett senare skede i vår historia som krig blev en viktig faktor, långt efter att vår samar‍ betsförmåg­a uppstått och skjutit fart. Längre tillbaka i förhistori­en är det tunt med bevis för organisera­de grupp‍ konflikter, konstatera­r primatfors­karen Sarah Blaffer Hrdy. Hon ställer frågan hur meningsful­lt det skulle ha varit för våra förfäder, som under ett par miljoner år lyckades hanka sig fram och överleva i små och glest utspridda grupper i det tropiska Afrikas skogslands­kap och savanner, att slåss med granngrupp­er i stället för att bara vandra vidare – el‍ ler till och med söka samarbete – om de stötte på varandra. Det var sanno‍ likt först mot slutet av den geologiska epoken pleistocen – för 80 000 år sedan i Afrika och 50 000 år sedan i Europa –som befolkning­stätheten ökade och gruppkonku­rrens och gruppkonfl­ikter blev en viktigare faktor. Enligt Hrdy och en annan framträdan­de forskare, psykologen Michael Tomasello, har den mänskliga samarbetsf­örmågan en an‍ nan evolutionä­r bakgrund, även om den senare togs i bruk för krigföring.

VÅRA NÄRMASTE SLÄKTINGAR

schimpan‍ serna är socialt intelligen­ta, men deras relationsv­ärld ligger inte så långt ifrån Hobbes beskrivnin­g av urtillstån­det (med undantag för att deras liv inte är ”ensamt” utan precis som andra primaters levs i grupp, vilket ger skydd mot rovdjur). De kan visserlige­n visa prov på viss empati men deras sociala tillvaro genomsyras av konkurrens, om status, mat och parningsmö­jligheter. De bildar koalitione­r, men då i konkur‍ renssyfte, och de koalitions­partner som eftersöks är sådana som är aggressiva och bra att ha på sin sida i våldsamma konflikter. Bonoboerna, vår andra närmaste släkting, är betydligt fredli‍ gare än schimpanse­rna, men också de

har begränsad samarbetsf­örmåga. Den fråga som både Hrdy och Tomasello har ställt, och gett olika men överlappan­de svar på, är hur det kunde komma sig att, långt ner i vår evolutionä­ra förhistori­a, socialt intelligen­ta men själviska apor började utvecklas till jämförelse­vis osjälviska, tillitsful­la och samarbetan­de förmännisk­or. Vad är förklaring­en till vår mänskliga förmåga till samarbete, som i sin tur vilar på vår förmåga att empatiskt ta varandras perspektiv, att intressera oss för och leva oss in i varan‍ dras inre, mentala tillstånd?

DET BÖRJADE SANNOLIKT

med en ekologisk kris för ungefär två miljoner år sedan. Klimatförä­ndringar ledde till att öppna savannland­skap bredde ut sig i Afrika medan tillgången på frukt minskade. De tidiga människorn­a, medlemmar av släktet Homo erectus, blev tvungna att röra sig ut i de farofyllda öppna landskapen och söka föda på nya sätt. Den grundlägga­nde och helt avgörande förändring­en bestod i att själva införskaff­andet av denna mer svårtillgä­ngliga mat – ge‍ nom jakt och samlande – nu blev en gemensam arbets‍ uppgift. Andra primater lever visserlige­n i sociala grupper, men de samlar mat på egen hand, och konkur‍ rerar intensivt med varandra. Individuel­lt födosökand­e var inte längre möjligt i de tidiga människorn­as förändrade miljö. Samarbete blev en fråga om liv eller död.

Detta är kärnan i Tomasellos hypotes om interdepen­dens, ömsesidigt bero‍ ende, som den mänskliga moralens och samarbetsf­örmågans ursprung.

I denna nya situation uppstod ett massivt förändring­stryck som mejslade fram en ny mänsklig psykologi. De som kunde samarbeta, de som agerade osjäl‍ viskt och pålitligt, fick mer att äta och förbättrad­e sina överlevnad­schanser. På det sättet kunde det naturliga urvalet stärka generösa, altruistis­ka, samar‍ betsinrikt­ade impulser och känslor hos människan. Nyckeln till utveckling­en av dessa moraliska, generösa impulser lig‍ ger just i det ömsesidiga beroendet. Om jag ska klara mig måste du också klara dig – vi överlever bara tillsamman­s. Därför har jag ett intresse av att ditt spjut blir lagat, att din skada läker, att du får tillräckli­gt att äta. På grund av denna föränd‍ rade ekologiska situation, och det ömsesidiga beroende som då uppstod, har ”människor utvecklats biologiskt till att värdesätta andra människor och investera i deras välbefinna­nde”, konstatera­r Tomasello.

Tomasello, som leder arbetet vid Max Planck-insti‍ tutet för evolutionä­r antropolog­i i Leipzig, har ägnat sig åt att kartlägga denna hjälpsamma, ”hypersamar‍ betande” mänskliga natur genom att göra jämförande experiment med små barn och människoap­or, för att ta reda på hur de skiljer sig åt kognitivt och emotionell­t.

En schimpans kan titta på en annan schimpans och bli uppmärksam på det som den andra schimpanse­n tittar på – ett fruktträd, till exempel. Den kan förstå den andra schimpanse­ns intention. Men den kan inte, i nästa skede, bli medveten om att den andra schimpanse­n också ser att den blir betraktad av den första. Där tar det stopp, rent kognitivt. De kan inte lyfta sig ur sitt eget perspektiv och se sig själva, sitt eget betraktand­e av den andra, ur den andres perspektiv. Det betyder att de två tillsam‍ mans är oförmögna att skapa ett gemen‍ samt uppmärksam­hetsfält – något som ”vi” tittar på, i ömsesidig medvetenhe­t om att ”vi” båda har vår uppmärksam­het riktad mot samma sak. Den begränsnin­gen gör att de får svårt att samarbeta i någon djupare mening. Av det skälet händer det aldrig att två schimpanse­r hjälps åt att plundra ett fruktträd genom att en böjer ner grenen så att den andra kommer åt att plocka, varefter de rättvist delar på bytet. Därför har Tomasello också i jämförande experiment kunnat visa att schimpanse­r klarar sig utmärkt i jämförelse med tvååriga barn på olika slags kognitiva tester som mäter problemlös­ande intelligen­s, men så fort testet innefattar samarbete med försöksled­aren så kollapsar schimpanse­rnas resultat medan barnen lyckas överläg‍ set bättre.

DET ÄR NÄMLIGEN

här som människan skiljer ut sig. Vi tycks vara programmer­ade för att skapa samarbete med varandra, och det visar sig redan hos mycket små barn.

Till de viktigaste exemplen på det som små barn rutinmässi­gt gör, men som människoap­or inte gör, hör att barnen:

” Vi tycks vara program‍merade för att skapa samarbete med varandra”

” En förklaring till hjärnans storleksök­ning är behovet av att hantera relationer”

1) upprättar gemensamma mål och delad uppmärksam­het tillsamman­s med andra, och dessutom kan byta roller med andra i samarbetsa­ktiviteter, vilket innebär att de också har en förståelse för rollernas utbytbarhe­t.

2) kommunicer­ar med andra för att samordna ett pågående samarbete, och även för att initiera samarbete.

3) delar på frukterna av ett samarbete, också i situatione­r när det skulle vara enkelt för en av parterna att lägga beslag på alltihop för egen del.

4) föredrar att arbeta tillsamman­s med någon framför att anstränga sig på egen hand när belöningen är densamma.

5) delar mindre av frukterna av ett samarbete med någon som inte har bi‍ dragit till samarbetet än med någon som har gjort det (det vill säga, de bestraffar

free riders).

6) fortsätter ett samarbete till slutet, för partnerns skull, även efter att de själva har fått sin belöning.

7) protestera­r respektful­lt när en partner bryter ett samarbete som inte är färdigt, för att på det sättet försöka återupprät­ta samarbetet.

DET HÄR ÄR

beteenden som uppträder så tidigt i människans liv att de troligen inte är ett resultat av inlärning, utan i stället uppstår instinktiv­t. Först från tre års ålder ungefär börjar dessa beteenden formas i enlighet med den egna kulturel‍ la gruppens specifika moraliska normer. Det är därför som Tomasello antar att den mänskliga moralen, och samarbets‍ förmågan, en gång i tiden började med just sådant här mer begränsat samarbete i grupper om två eller tre personer – det han kallar second-personal morality – och inte med aggressiva gruppaktiv­iteter riktade mot andra grupper.

Den unikt mänskliga psykologis­ka utrustning som har gjort oss, ensamma bland primaterna, till moraliska och intensivt samarbetan­de, hypersocia­la varelser handlar därför om det som Tomasello kallar ”delad intentiona­litet”. Vad det betyder är att vi har förmåga att skapa ett gemensamt fokus för vår upp‍ märksamhet och vilja, gemensamma in‍ tentioner som vägleder våra handlingar. Människan skapar detta gemensamma ”vi”, och kan underordna sig själv under ”vi”:et, och dessutom uppfatta sig själv och samarbets‍ partnern som jämlika i förhålland­e till detta ”vi”. Det är detta kognitiva och emotionell­a språng som möjliggör samarbete, och som dessutom ledde till att förmännis‍ korna blev allt mer generösa, hjälpsamma och måna om andras välbefinna­nde. Genom att hjälpa andra hjälpte jag mig själv.

PARALLELLT MED ATT

våra psykologis­ka förmågor har utvidgats har den mänskliga hjärnan ökat i storlek under de senaste 5 miljoner åren, från schimpanse­ns 350 kubikcenti­meter till människans nuvarande 1 300 kubikcenti­meter, och det mesta av den storleksök‍ ningen inträffade under bara de senaste två miljoner åren. Evolutionä­rt sett handlar det om en mycket snabb utveckling. Enligt the social brain hypothesis, som framförts av primatfors­karen Robin Dunbar, är den viktigaste förklaring­en till hjärnans storleksök­ning behovet av att kunna hantera och samordna mänskliga relationer i de allt större grupper vi levde i. När tillits‍ fullt samarbete blev ett överlevnad­svillkor krävdes allt större hjärnkraft för att vi skulle få våra relationer, som nu utgjorde vårt främsta överlevnad­sinstrumen­t, att fungera väl. Och hjärnor är exceptione­llt dyra i drift, tjugo gånger dyrare än muskelvävn­ad i fråga om hur mycket energi i form av kalorier de drar. Detta, menar Sarah Blaffer Hrdy, är en annan viktig förklaring till att vi blev så samarbetsi­nriktade. Vi blev nämligen tvungna att samarbeta för att ta hand om våra barn.

Det var inte förrän i slutet av 1900-talet som det gick upp för forskninge­n vilken oerhörd utmaning det innebär att ta hand om barn i en jägar– samlartill­varo. Människoba­rns energisluk­ande jättehjärn­or kostar 13 miljoner kalorier att föda upp till mogen storlek, kalorier som dagligen måste samlas och jagas in. Det var en uppgift som ingen mamma längre klarade på egen hand i vår evolutionä­ra utveckling­smiljö. Den mänskliga hjärnans ökade storlek, liksom den kraftiga förlängnin­gen av den mänskliga barndomen, fick till följd att mamman inte längre räckte till. Det behövdes andra personer i barnets närhet som kunde bidra med nödvändiga resurser – mat, känslomäss­ig närhet – till barnets utveckling. Gruppen blev än viktigare på det sättet, som en källa till kalorier och känslomäss­igt samspel.

Människan skiljer sig från sina närmaste släktingar bland primaterna just genom att barnomhänd­er‍

tagandet i mänskliga jägar–samlar-grupper (som är vår närmaste levande modell av hur våra förfäder en gång levde) är kollektivt organisera­t, en angelägenh­et för hela gruppen. Schimpansm­ammor har hand om sina ungar konstant de första åren, tills de är avvanda och får lov att klara sig själva. Men i människans fall behöver barnen, förutom mamman, tillgång till en rad

alloparent­s, alternativ­föräldrar, som spelare nav g ö‍ rande roll för hur väl de klarar sig i livet.

Barns energitörs­tiga hjärnor fungerade därför som ett slags magneter för samarbetsi­nriktade beteenden, för generosite­t och empatisk inlevelsef­örmåga, både hos barn och vuxna. För barnen blev det nödvändigt att förhålla sig till flera artfränder, och att försöka förstå hur de tänkte och kände, för att kunna veta vem som skulle hjälpa och vem som kunde stjälpa. Följden blev att förmännisk­ornas barn föddes in i en betydligt mer komplex social miljö än andra primatunga­r. Det gällde att kunna engagera andra känslomäss­igt, att avläsa deras intentione­r, och att hela tiden förstå och jämföra olika mentala perspektiv. Det var den typen av menta‍ liserande förståelse och samspel som utgjorde biljetten till förbättrad­e överlevnad­schanser, i en socialmilj­ö där alternativ­a hjälpare kunde utgöra den direkta skillna‍ den mellan liv och död.

Utöver det ömsesidiga beroendet i födosökand­et som Tomasello riktar sökarljuse­t mot, fanns därför ett starkt ömsesidigt beroende i mänskliga grupper när det gällde att få avkomman att överleva.

Hrdy menar, liksom Tomasello, att utveckling­en mot starka samarbetst­endenser och empatisk inlevelse‍ förmåga påbörjades långt innan moderna människor, med språk-och symbol i se rings förmåga, trädde in på scenen. Utveckling­en skedde, enligt Tomasellos h i stor i e‍ skrivning, i två avgör andesteg. Det förstas te‍ get handlade om en fördjupad förmåga till samarbete och delad intentiona­litet i par och mindre grupper. Han spekulerar om att det steget kan ha tagits fullt ut i och med Homo heidelberg­ensis, den gemensamma förfa‍ dern till n e ande r tal människan och Homosapien­s, för omkring 400 000 år sedan. Vi hade då tagit det första klivet, kognitivt och känslomäss­igt, in i en intersubje­k‍ tiv värld.

Först några hundra tusen år senare i släktets utveck‍ ling togs nästa steg, till kollektiv intentiona­litet, som innebar att vi blev symbolskap­ande, kulturella varelser som identifier­ade oss med ett kollektivt definierat vi, en kulturell gruppident­itet, i konkurrens med andra grupper. Samarbetsf­örmå‍ gan uppgradera­des nu till att omfatta ännu större nätverk av personer, och det uppstod ett starkt selektions­tryck, som främjade individers förmåga att anpassa sig efter gruppens normer och på olika sätt stärkas in grupptillh­örighet. Medan det första steget handlade om ömsesidigt beroende, när det gällde födo‍sökande och barnomhänd­ertagande, antas förändring­strycket bakom detta andra steg i hög grad handla om konkurrens om resurser mellan olika grupper.

EFTER ATT VI

tog det slutgiltig­a steget och blev groupish, kulturella gruppvarel‍ ser, för omkring 100 000 år sedan, och i synner‍het efter övergången till storska‍ liga, hierarkisk­a och överskotts p ro du c e‍ rande samhällen, som inleddes för bara 12 000 år sedan, finns det otaliga exem‍ pel på hur mer aggressiva och hierarkisk­a samhällsfo­rmer har lagt under sig eller utplånat mer egalitära, grupporien­te‍ rade kulturer. Inte minst gäller det vår egen västerländ­ska civilisati­on och dess brutala världseröv­ring. Men fortfa‍ rande har – enligt Tomasellos och Hrdys perspektiv – våra starka gruppkänsl­or och sociala identitete­r, som så lätt kan utnyttjas för krigiska syften, sin grund i människans evolutionä­rt sett betyd‍ ligt äldre samarbetsm­oral, som baseras på ömsesidigt erkännande av varandra som jämlikar, och som är en evolutio‍ när produkt av samarbete snarare än av konkurrens.

Dessa olika sidor av människans natur – förmågan till ömsesidigh­et och empatisk inlevelse i andras situation respektive tendensen att sätta den egna gruppen högst – kan sägas ha två särskilt framträdan­de representa­nter på den världspoli­tiska scenen i dag: å ena sidan påven Franciskus, å andra sidan USA:S president Donald Trump. Trump ex‍ ploaterade skickligt det starka missnöjet i breda folklager med de senaste decen‍ niernas nyliberala ekonomiska politik och den sociala utsatthet och otrygghet den resulterat i, och vann ett starkt stöd genom att framställa sig själv som den som skulle försvara den amerikansk­a arbetarkla­ssen. Och han gjorde det ge‍ nom att samtidigt utmåla andra grupper

”Det är svårt att tänka sig ett mer inskränkt gruppegois­tiskt scenario”

– mexikaner, illegala in‍ vandrare, arbetare i andra länder – som hot mot den egna gruppen som skulle bekämpas genom byggan‍ det av en mur. Franciskus har, å sin sida, skarpt kritiserat det globala kapitalist­iska systemets rovdrift på människor och miljö, men han har gjort det i namn av mänsklig‍ heten som helhet, med gemensamma intressen som är starkare än någon enskild grupps intressen. Påvens uppmärksam­made miljöencyk­lika Laudato

Si ( Lovad vare du i svensk översättni­ng) handlar just om jorden som alla män‍ niskors ”gemensamma hem” och vikten av att skydda det.

I DESSA TVÅ

gestalter, och de världsbild­er de ger ut‍ tryck för, framträder den inneboende spänningen i människans psykologi. Vi har denna evolutionä­rt sett enastående tendens till generosite­t, hjälpsam‍ het och osjälviskh­et, som bland annat manifester­as i små barns spontana, in‍ stinktiva vilja att hjälpa en komplett främling – vi har förmågan att se oss själva i andra, och att uppfatta vår grundläg‍ gande likställig­het och jämlikhet ur ett objektivt perspektiv. Samtidigt har vi vår lika nedärvda tendens att låta denna generosite­t och osjälviskh­et vara förbe‍ hållna den egna gruppen, medan andra grupper – i synnerhet när vi känner oss hotade – nedvärdera­s eller till och med avhumanise­ras.

Vad vi än anser i övrigt om den människosy­n som Trump respektive Franciskus represente­rar, är det värt att notera att den amerikansk­a presidente­ns appeller till gruppegois­tiska tendenser går hand i hand med ett aktivt förne‍ kande av det största hot som mänsklig‍ heten någonsin ställts inför: förlusten av ett stabilt klimat. Klimatkris­en kan liknas vid den ursprungli­ga ekologiska kris som, långt tillbaka i vår gemensamma förhistori­a, ställde våra förfäder inför alternativ­et att antingen börja samarbeta på nya sätt eller gå under och dö.

En liten ekonomisk elit, den fossila bränsleind­ustrin och dess ägare, som ytterligt kortsiktig­t berikar sig på energikäll­or som hotar att göra planeten obeboelig för hela mänsklighe­ten: Det är svårt att tänka sig ett mer inskränkt gruppegois­tiskt scenario. Mot detta står vår imponerand­e förmåga att organisera långsiktig­t, avan‍ cerat samarbete, och att ha medkänsla för och vilja ta moraliskt ansvar för varandra, till och med för de ännu ofödda. Men vilken aspekt av vår psykologi kommer att visa sig starkast?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden