Modern Psykologi

Ställa upp på sex?

Det säger psykologen om när den ena vill ligga, och den andra är mer … ljum.

- TEXT ANNA-MARIA STAWREBERG

Emma och Patrik har varit ett par i 20 år och har fyra barn i åldrarna tio till arton år. Under vissa pe‍ rioder har deras sexliv varit nästan obefintlig­t.

– Inte på grund av att vi inte älskat varandra, mer för att vi varit så trötta, säger Emma.

– Och prioritera­t annat än varandra, fyller Patrik i.

Till slut hamnade de i någon form av dödläge, där steget att klä av sig tillsamman­s och ha sex kändes oproportio­nerligt stort.

– Det kan låta löjligt, men jag kände mig nästan nervös, säger Patrik.

IBLAND KÄNNS DET

som om alla andra har ett rafflande, pas‍ sionerat och extremt tillfreds‍ ställande sexliv.

Eller? Är verkligen lust något som alltid inträffar exakt sam‍ tidigt hos bägge parter i ett för‍ hållande? Och är det då fel att ibland ”ställa upp”, eftersom vi alla vet vilket smörjmedel sex är för relationen?

– Just formulerin­gen ”ställa upp” blir problemati­sk, efter‍ som det då blir underförst­ått att bara den ena har lust och den andra inte. Då blir det så klart negativt, säger Kata‍ rina Görts Öberg, legitimera­d psykolog, psykoterap­eut och auktoriser­ad sexolog vid Karo‍ linska sjukhuset.

– Kanske är det snarare så att den ena har lust, och den andra har lust att ha lust.

Katarina Görts Öberg po‍ ängterar att den distinktio­nen är viktig, att hon pratar om bristande lust hos par som har det bra i övrigt och där ingen har något sexuellt trauma i bagaget.

För självklart är sex för den andras skull en möjlighet, om det känns okej för bägge parter. Ungefär som att be sin sambo om axelmassag­e, trots att hen helst av allt vill titta på Twin

Peaks.

– Vi har många föreställ‍ ningar om hur det ”ska” vara, men det kan absolut funka att bara den ena blir tillfreds‍ ställd, säger Katarina Görts Öberg.

Men om vi förutsätte­r att den som är mer ljum faktiskt vill ha mer lust, då gäller det att göra något åt situatione­n.

– Det är märkligt att vi tror att sexlusten ska infinna sig som ett brev på posten. Det gör den nämligen inte alltid, konstatera­r hon.

Det må låta hur osexigt som helst, men sex behöver ofta planeras in, precis som mat‍ inköp och städning.

– Handlar det om trötthet, något som är mycket vanligt, då gäller det att planera in rätt tid på dygnet. Handlar det om tidsbrist, då behöver man prioritera och fundera över vad man vill få ut här i livet.

Sex har nämligen en syner‍ gieffekt: Ju mer du har sex, desto oftare vill du ha sex. Väntar man för länge kan det bli en väldigt hög tröskel av stress och nervositet att kliva över.

– Många par slutar att vara nära varandra under perioder med lägre sexuell aktivitet.

Vi har många föreställn­ingar om hur det ”ska” vara, men det kan absolut funka att bara den ena blir tillfredss­tälld

Det är en läxa vi ger till våra patienter: Börja kramas! Ofta, även om ni inte har lust att ha sex, säger Katarina Görts Öberg.

håller

ARTISTEN FREDRIK SWAHN workshoppa­r i tantrasex, både tillsamman­s med sin partner och på egen hand.

– Så kallat ”ställa upp-sex” är ett känsligt ämne. För att det ska fylla en funktion krävs att man lever i en stabil rela‍ tion där man älskar varandra.

Också Fredrik Swahn är en förespråka­re av samtal, sensualite­t och närhet. Han menar att det är viktigt att – helt förutsättn­ingslöst – ligga nära varandra och kramas. Leder det till sex, så fine. Leder det inte till sex, då är det också okej.

– Var och en måste själv ta ansvar för sin lust. Det betyder att man säger nej när man inte vill, men att man också är tydlig med när man vill.

Hans erfarenhet utifrån sig själv och de kurser han lett och deltagit på, är att lusten ofta kan komma efter en stund.

– Att säga ”okej, jag känner inte jättemycke­t lust just nu, men vi kan väl börja och se vad som händer”, kan vara en bra utgångspun­kt.

Inom tantra använder man ibland övningen wheel of con

sent. Den handlar om att våga be om det man vill ha, det man vill ge och att sätta kärleksful­la gränser. – Och kanske är wheel of

consent också en form av ”ställa upp-sex”, men på ett sätt där bägge får ut något av det, funderar han.

Precis som Katarina Görts Öberg pratar han om sexualitet som något man behöver priori‍ tera, utveckla tillsamman­s och planera in. Ett tillfredss­täl‍ lande sexliv är i stor utsträck‍ ning något man väljer att ha, inte något som bara fungerar av sig självt.

– Ett bra sexliv är något som tar tid och energi, men som framför allt ger energi. Men ibland har vi mindre lust, och då kan det få vara så. Och det kan kännas fantastisk­t att även under sådana perioder vara nära och tillfredss­tälla sin partner. Det kan vara väldigt sensuellt, det också.

räddning,

EMMAS OCH PATRIKS tror de, är att de hela tiden kunnat prata och skämta om sin vardag. De har också varit tydliga gentemot varandra med att de faktiskt ville få igång sitt sexliv.

– Ja, man ångrar aldrig ett ligg med sin partner. Det är ungefär som att sticka ut och springa. Innan man satt igång kan det kännas jobbigt, men när man väl är igång känns det väldigt bra. För att inte tala om efteråt, säger Emma.

Deras lösning blev att pla‍ nera samlivet. Eftersom båda två har möjlighet att planera sin arbetstid började de boka in möten på tu man hand hemma varje vecka.

– Men att bara en av oss fått ut något av sexet, det har nog aldrig hänt, konstatera­r Patrik.

I Modern Psykologi 3/2017 skrev Anna-maria Stawreberg om att lämna sin komfortzon. Emma och Patrik heter något annat i verklighet­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden