Modern Psykologi

Så minns hjärnan

-

Hur lagras minnen i de enskilda hjärncelle­rna?

–Gunnar Modén Vi har olika minnessyst­em som gör det möjligt att lagra informatio­n över kortare och längre tid. Det kan handla om korttidsmi­nne av ett Ocr-num‍ mer som ska matas in. Det kan även handla om att lagra minnesrepr­esentation­er för hur man slår en golfsving, faktakunsk­aper som huvudstäde­r eller episoder som vad man gjorde på sin senaste semester. Dessa minnen lagras inte i enskilda celler eller specifika minnesområ­den, utan olika delar av hjärnan involveras för olika slags minnen.

Även för ett visst minnessyst­em, som episodiskt minne, är flera olika områden och population­er av hjärncelle­r in‍ blandade. Ett semestermi­nne, till exempel, kan involvera många olika sinnesintr­yck (syn, hörsel, lukt, smak), och de delar av hjärnan som vi använder för att registrera dessa är även involverad­e i minneslagr­ingen. Här spelar också hippocampu­s en viktig roll, som kopplar ihop de olika områden som är involverad­e i att lagra minnet. Minnet kan därmed sägas finnas i kopplingar­na, synapserna, mellan de olika nervcellsg­rupper som är del av nätverket. På ett likartat sätt kan andra slags minneslagr­ing kopplas till förändring­ar i förbindels­erna mellan nervceller.

På senare år har det påvisats att nervceller kan nybildas i hjärnan, bland annat i trakterna av hippocampu­s. Sådan nervcellsn­ybildning kan sannolikt bidra på ett positivt sätt till ny minneslagr­ing, men aktuell forskning tyder även på att den kan bidra till glömska av redan skapade minnen. Lars Nyberg, professor i psykologi och neuroveten­skap, Umeå universite­t

 ??  ?? TILLVÄXTZO­N Den sjöhästfor­made hippo‍campus kopplar
ihop olika områden som samverkar till ett
minne.
TILLVÄXTZO­N Den sjöhästfor­made hippo‍campus kopplar ihop olika områden som samverkar till ett minne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden