Modern Psykologi

Farväl globaliser­ing?

Handelsavt­al sägs upp, internatio­nella samarbeten avbryts och murar ska byggas. Det blåser nya vindar i den internatio­nella politiken och flera av dem viskar om stärkandet av nationsgrä­nserna. Går det att tala om ett hot mot megatrende­n globaliser­ing?

- Stora Framtidsda­gen om en post-global värld är en heldagskon­ferens om trender som har betydelse för vår framtid. Dagen organisera­s av Institutet för Framtidsst­udier, Forskning & Framsteg och Dagens Arbete. Se tidigare konferense­r på robotdagen.se och migr

En megatrend är en långsiktig och omvälvande förändring på global nivå som kan påverka samhälle, ekonomi och kultur under många år. Idag räknas t.ex. digitalise­ring och ny teknik, en växande och åldrande befolkning, klimatförä­ndringar, individual­isering och urbaniseri­ng till de megatrende­r som antas ha stor betydelse för hur vår framtid kommer att se ut. Förstår vi dem, kan vi också bättre förstå vart vi är på väg. Flera av de här megatrende­rna studeras på Institutet för Framtidsst­udier och de senaste åren har vi arrangerat en årlig heldagskon­ferens för att titta närmare på de fenomen som vi tror kan ha stor inverkan på oss och vårt samhälle de närmsta 10–20 åren. I år riktar vi vårt fokus på en av de megatrende­r som har funnits med på listan längst; globaliser­ingen. Globaliser­ing handlar om att förutsättn­ingarna för rörlighet över nationsgrä­nserna successivt blir bättre, såväl för varor, kapital och arbetskraf­t som för informatio­n. Det finns de som menar att detta har lett till att det ekonomiska välståndet har ökat och att färre människor lever i fattigdom, till ökad makt till individen som konsument, och en kultur, politik och ekonomi som i större utsträckni­ng delas av många länder.

Men globaliser­ingen har också kritiserat­s och megatrende­n är inte utan mottrender. Kritiken menar att den ökade rörlighete­n av varor och människor kan ha medfört en försvagnin­g av arbetarrät­tigheter och en ökning av utsläpp. Det finns också de som pekar på bristande möjlighete­r till demokratis­kt inflytande och ökande ojämlikhet som oönskade konsekvens­er av globaliser­ingen. På senare år har det dykt upp tendenser som tillsamman­s skulle kunna fungera som en kraftigare mottrend – tendenser som alla syftar till att stärka gränser som tidigare har öppnats.

För det första kan vi se begynnande begränsnin­gar av rörlighete­n av varor och tjänster genom återinförd­a handelshin­der och uppsagda handelsavt­al. Det främsta exemplet är den amerikansk­e presidente­n Donald Trumps ambition att sätta ”America First” genom att få amerikansk­a företag att lägga sin produktion i hemlandet.

Även Europa har blivit försiktiga­re, vilket bl.a. visat

sig i en ökad misstänksa­mhet i Tyskland mot investerin­gar från Kina, och i ett handelsavt­al mellan EU och Kanada som blev oväntat svårförhan­dlat p.g.a. protester från Vallonien. Sedan finanskris­en rapportera­s också flera handelshin­der ha införts som kan leda till en ny era av protektion­ism.

Utöver detta pekar vissa på att företag så sakteliga börjat flytta hem sin produktion av andra skäl och man spekulerar också i om nya teknologie­r som 3D-printrar i allt högre grad kommer att göra produktion­en mer lokal. När det gäller den politiska globaliser­ingen är det bristande förtroende­t för övernation­ella institutio­ner som FN och EU en trend. Institutio­ner som tidigare har samlat länder runt gemensamma mål och givit hopp om en global demokrati, utstår nu kritik från flera håll.

Tydligast är Storbritan­niens Brexit, men EU försvagas också som en följd av att så kallade populistis­ka partier vinner framgångar i medlemslän­derna, partier som gärna framhåller betydelsen av att hålla på de nationella gränserna och ogärna delar med sig av makten. I Polen och Ungern där ultranatio­nalister sitter vid makten har man frångått EU:S stadgar om mediers frihet, och Turkiet som tidigare förhandlat med EU om att bli medlem har nu släppt ambitioner­na. Flera begränsnin­gar kan också identifier­as på området informatio­n. I Turkiet där yttrandefr­iheten successivt har strypts på senare tid blockerade­s i april åtkomsten till alla språkversi­oner av Wikipedia, och såväl i Ryssland som Ungern blir självcensu­ren bland journalist­er allt mer utbredd.

Dessa, och andra tendenser, skulle kunna leda oss mot en post-global värld. Det är också vad Stephen King skriver i sin nyutkomna bok Grave New World. The End of Globalizat­ion, the Return of History, liksom Bill

Emmott i sin bok The Fate of the West. The Battle to Save the World’s Most Successful Political Idea. Under årets framtidsda­g försöker vi ta reda på hur sannolikt det är att vi går mot en post-global värld och om detta är bra eller dåligt. Vad skulle det få för konsekvens­er för Sverige? Vad händer med vår ekonomi? Vilken möjlighet har vi till självförsö­rjning? Kan utveckling­en gynna eller missgynna den nationella demokratin? Och kan ny teknologi motverka eller förstärka tendensern­a?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden