Modern Psykologi

Hon tog sig ur missbruket med hjälp av Instagram.

- ELLY TOG SIG UR MISSBRUKET MED H JÄLP AV I NSTAGRAM – Lina Norman

För drygt tre år sedan startade musikern Mange Hellberg Instagramk­ontot ”Det är insidan som räknas” – en slags dagbok för människor med olika typer av beroenden. En som började dela med sig av sitt liv på kontot var Elly. Hon, som drack alkohol redan som tolvåring och missbrukad­e cannabis när hon var femton, hade till en början inte en tanke på att bli drogfri.

– Men med tiden kändes det som att jag utvecklade ett slags band till följarna. De följde mig och la ner tid på att kommentera, mejla, heja på, peppa, lyssna, stötta och dela med sig av sig själva. Det fick mig att mjukna som person och jag började tro på ett liv utan droger. Till slut ville jag kunna posta ett inlägg där det stod att jag hade varit drogfri i en dag, trots abstinens från helvetet. Och så blev det. En dag postade jag det inlägget.

I dag är tjugofyraå­riga Elly den som administre­rar ”Det är insidan som räknas” och hon har varit drogfri i två och ett halvt år. Av följare och övriga aktiva på Instagramk­ontot fick hon tips på verktyg att använda sig av – det handlade bland annat om att förändra sitt tankesätt, lära sig hantera ångest och att gå på möten med NA, Anonyma narkomaner.

– Genom ”Det är insidan som räknas” insåg jag också att jag inte var den enda som kände hopplöshet, sorg och ensamhet – och som hade bristande tillit till mig själv och till andra. Vi är många med missbruksp­roblematik. Men trots olika bakgrunder och upplevelse­r så fann vi varandra. Och vetskapen om att man inte är ensam ger styrka. Vad har du lärt dig? – Det har känts läskigt, men jag har lärt mig att det är okej att ta plats och att be om hjälp – och därefter verkligen ta emot hjälpen. Jag har lärt mig att bli vän med mig själv och att bli vän med livet. Det är okej att vara jag. Att vara Elly. Jag är inte så dålig, jag är ganska bra om jag tänker efter.

 ??  ?? 74
74
 ??  ?? INSIDAN RÄKNAS Instagramk­on‍ tot ”Det är insi‍ dan som räknas” har över 17 000
följare.
INSIDAN RÄKNAS Instagramk­on‍ tot ”Det är insi‍ dan som räknas” har över 17 000 följare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden