Modern Psykologi

Höstfotbol­l, cykla och Ruben Östlund. Sekundärkr­änkt.

Spelare födda sent har fördel på elitnivå.

- – Henrik Höjer

Fotbollssp­elare födda på hösten måste kämpa hårdare än de som är födda tidigare på året, vilket kan ge utdelning på lång sikt.

Som vinnare av Guldbollen, ett pris som delas ut till Sveriges bästa fotbollssp­elare, är spelare födda på hösten överrepres­enterade. Det handlar främst om spelare födda i augusti, oktober och november. Effekten når inte de som är födda i december, som i stället är starkt underrepre­senterade.

– Detta skiljer sig från till exempel ungdomslan­dslaget, där vi vet att de som är födda tidigt på året har en fördel, säger Lars Persson, professor i nationalek­onomi vid Institutet för Näringsliv­sforskning och medförfatt­are till studien.

– Men när det gäller de verkliga superstjär­norna så ser vi alltså ett annat mönster.

Forskarna tror att det handlar om motstånd och motivation, och kopplar detta till teser om the underdog, som tvingas kämpa hårdare än de som har det väl förspänt från början. De som är födda sent på året har mer att vinna på att träna extra hårt, och denna träning kan ge en fördel senare i karriären.

För att förstå mer om oss själva måste vi våga titta på när vi gör saker som vi inte är så stolta över” Regissören Ruben Östlund, aktuell med filmen The square, i tidningen Filter.

 ??  ??
 ??  ?? OKTOBERBAR­N Zlatan Ibrahimovi­c,´ född 3:e oktober, har vunnit Guldbollen elva gånger, vilket är rekord.
OKTOBERBAR­N Zlatan Ibrahimovi­c,´ född 3:e oktober, har vunnit Guldbollen elva gånger, vilket är rekord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden