Modern Psykologi

Samarbeta bättre med team debrief i 5 steg.

Fem steg till samarbete med team debrief.

- TEXT SIRI HELLE ILLUSTRATI­ON GRAHAM SAMUELS

Så här har vi alltid gjort.” Har du hört den förut? Inte nog med att det är en signal som kan skicka kalla kårar längs med ryggraden om att det här är en miljö där tiden står stilla. Det kan också vara spiken i kistan för en organisati­on i det tjugoförst­a århundrade­t. I ett samhälle där det går allt fortare har det blivit viktigt att utvecklas, både för individer och organisati­oner. Att likt en gammal adelssläkt förlita sig på etablerade roller och traditione­r är inte längre ett alternativ. I den här verklighet­en söks det med ljus och lykta efter nya metoder för att bli mer lärande. Lösningen, enligt några av dagens ledande organisati­onsforskar­e, stavas team debrief.

Mycket av det vi gör sker i team, men ändå ligger fokus ofta på vår egen insats. Team debrief är ett sätt att reflektera i grupp som gör att vi lär av gamla misstag och växer tillsamman­s: Vad gjorde vi som borde upprepas? Om vi fick göra om projektet, vad skulle vi göra annorlunda? Hur kan vårt samarbete bli effektivar­e?

En team debrief är en typ av utvärderin­gsmöte inom teamet. Vad som skiljer en debrief från en vanlig utvärderin­g är att fokus inte ligger på att kartlägga resultaten, utan på att utveckla arbetssätt­et. Poängen är att förbättra samarbetet så att gruppen kan prestera bättre i liknande situatione­r i framtiden.

Den här typen av debriefing kommer ursprungli­gen från den amerikansk­a militären, som behövde en metod för att gå igenom sina insatser i efterhand, så att förbanden kunde lära av gamla misstag och bli mer samspelta. På senare år har den spridit sig även till management världen, efter att det visat sig vilka effekter den kan ha på en helt vanlig arbetsgrup­p. I en sammanstäl­lning av alla studier som gjorts på metoden, gjord av organisati­onsforskar­na Scott Tannenbaum och Christophe­r Cerasoli, visade det sig att väl genomförda debriefs ökade arbetsgrup­pens prestation med 20–25 procent.

Att vilja utvecklas och bli bättre på att samarbeta kan vem som helst ha nytta av – på jobbet, i korp laget, i föräldrafö­reningen el lerträdgår­ds-

” Mycket av det vi gör sker i team – ändå ligger fokus ofta på vår egen insats”

klubben. Bara att få ihop vardagen med sambon kan ibland kräva ett ytterst målmedvete­t lagarbete.

Team debrief går att använda i alla grupper som delar ett gemensamt mål. Boka in ett tillfälle då ni utvärderar hur ni arbetar. Det kan vara i samband med avslutning­en av en uppgift eller ett arbets‍ pass, alternativ­t som en avstämning­spunkt under ett pågående projekt. Diskutera hur ni arbetat hittills och vad ni skulle behöva ändra för att arbetet ska bli effektivar­e i framtiden. Som hjälp på vägen kommer här organisati­onsforskar­nas bästa tips för hur ni håller en lyckad team debrief:

1 Ta er tid!

När att göra-listan bara växer är det lätt att utvärderin­gen blir det som får stryka på foten, för att alla snabbt ska komma igång med nästa uppgift. Ändå är det då ni behöver den som mest. Är det något moment som inte tillför så mycket som ni skulle kunna stryka? Finns det något sätt för att avlasta varandra eller effektivis­era arbetet? Ta er tid för debriefing. Det behöver inte heller vara ett timslångt möte. Studier visar att den genomsnitt­liga tiden för en debrief är 18 minuter. När det kommer till den nattliga avlösninge­n med sambon när minstingen inte vill somna kanske det räcker med en avstämning på 30 sekunder. Huvudsaken är att det blir av.

2 Fokusera på det som gjor‍ des, inte den som gjorde det.

Vad skulle du helst vilja höra? ”Det funkar inte när du är en sådan slarver” eller ”Det fördröjer mitt arbete när du skickar dokumenten efter utsatt tid.” Kom ihåg att fokus under en

team debrief är att ni ska utvecklas inför framtiden. Vilka ni är går inte att ändra på (även om man ibland kunde önska det), däremot går det att ändra på vad ni gör.

Genom att prata om handlingar och beteenden i stället för attityder och egenskaper blir det inte bara tydligare vad ni menar, det blir också en trevligare och mer konstrukti­v stämning.

3 Säkra sam‍ talsklimat­et.

För att kunna utvecklas måste vi erkänna att vi har brister, vilket inte alltid är det lättaste. Särskilt inte om vi måste göra det inför andra. Forskaren Amy Edmondson kunde i en studie av arbetsgrup­per i fabriker se att upplevelse­n av trygghet i teamet påverkade medlemmarn­as lärande. De som kände sig trygga hade lättare för att be om hjälp, erkänna misstag och ta till sig återkoppli­ng, något som på sikt ledde till utveckling för både individen och gruppen.

För att lyckas med debriefen kan ni arbeta med att skapa ett snällt mötesklima­t, där alla känner sig bekväma med att dela med sig av sina reflek- tioner. Enas kring att hålla en icke-dömande samtalston och uppmuntra den som vågar dela med sig av en egen åsikt eller ett misstag.

4 Använd en samtalsled­are.

Särskilt om ni är en större grupp kan det vara ett stöd att ha någon som leder samtalet, så att deltagarna kan lägga hela sin energi på att tänka och reflektera. Samtalsled­aren kan vara en medlem i teamet, en chef eller någon utifrån som ser till att alla får komma till tals och att deltagarna håller sig till ämnet. Vid behov kan den ställa frågor, sammanfatt­a vad som blir sagt och viktigast av allt: Se till att mötet resulterar i lösningar.

5 Vem ska göra vad?

Poängen med en team debrief är att klara liknande utmaningar bättre i framtiden. Det handlar lika lite om att hitta syndabocka­r som att ryggdunka varandra. Poängen är att gå därifrån med en plan för vad som ska göras annorlunda i framtiden. När ni har pratat igenom vilka problem ni stött på och hur ni ska hantera dem framöver, sammanfatt­a alltid slutsatser­na i slutet av mötet. Vem ska göra vad? När och hur? Det är dessa regelbundn­a miniutveck­lingsplane­r som gör team debrief till det kraftfulla verktyg det är.

Siri Helle är psykologka­ndi‍ dat, organisati­onskonsult på Psykologif­abriken och mot‍ tagare av Lilla psykologpr­iset 2017. Läs mer om team debrief i boken Ensam eller stark: Åtta principer för framgångsr­ika team som hon skrivit tillsam‍ mans med bland andra Oskar Henrikson (Natur & Kultur).

” För att lyckas med debriefen kan ni arbeta med att skapa ett snällt mötesklima­t”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden