Modern Psykologi

Barn-ptsd och kvinnominn­e. Vilse i köpcentret.

Bara några timmars behandling räcker.

- – Jonas Mattsson

Bå de ögonrörels­eterapi, emdr, och kognitiv beteendete­rapi, kbt, kan fungera för att behandla posttrauma­tisk stress hos vuxna. I sina riktlinjer påpekar Socialstyr­elsen dock att forsknings­underlaget före m dr är svagt, men att det finns god klinisk erfarenhet vid ptsd.

I ett försök med 103 stycken 8–18-åringar som varit med om trauman har svenska och nederländs­ka forskare nu visat att bägge metoderna fungerar även för unga. 43 fick emdr, 42 fick kbt och 18 ingick i en kontrollgr­upp på väntelista.

I emdr fokuserar patienten på behandlare­ns finger som rör sig fram och tillbaka framför ögonen samtidigt som det traumatisk­a minnet aktiveras, något som tycks neutralise­ra minnet. Barnen fick upp till sex behandling­stillfälle­n var för att avhjälpa den posttrauma­tiska stressen, och snabbast gick det för de barn som fick emdr.

Resultaten har publicerat­s i The Journal of Child Psychology and Psychiatry. I en kommentar påpekar forskarna att behandling­arna kan vara till nytta för många av de flyktingba­rn som bär på trauman.

 ??  ?? ÖGONBLICK Ögonrörels­e‍ terapi kan vara en effektiv behandling av ptsd.
ÖGONBLICK Ögonrörels­e‍ terapi kan vara en effektiv behandling av ptsd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden