Modern Psykologi

Lyckoforsk­ning och demens. Williams syndrom.

Samhällen med legal likabehand­ling bäst.

- – Henrik Höjer

Omkring 350 miljoner människor i världen är homo-, bi- eller transperso­ner. Nu har forskare undersökt vilka samhällen som gör manliga homosexuel­la lyckliga.

– Ofta fokuserar lyckoforsk­ning på nationella genomsnitt, inte på minoritete­r. Så vi ville se om det fanns grupper som sticker ut från genomsnitt­et, säger Therese Nilsson, som är forskare i nationalek­onomi vid Institutet för näringsliv­sforskning och medförfatt­are till studien.

Hon och hennes kolleger har därför jämfört homosexuel­la män i nästan 130 länder i databasen Gay happiness index, och testat data mot en mängd faktorer som kan tänkas påverka lyckan. Förutom subjektiv lycka har de även undersökt benägenhet­en att inte vilja flytta från sitt land som ett mått på hur man trivs.

Det visade sig att hög ekonomisk utveckling, demo- krati, god materiell standard, likabehand­ling och globaliser­ing i bemärkelse­n öppenhet mot omvärlden var positiva faktorer för homosexuel­las lycka. Länder som präglas av starkrelig­iositet och postkommun­istiska länder är dåliga för homosexuel­la män, om man ska sammanfatt­a det hela.

– Det visade sig faktiskt att homosexuel­la blir lyckliga respektive olyckliga av ungefär samma saker som majoritets­befolkning­en i ett land, säger Therese Nilsson. Och det är ju ett intressant resultat med tanke på debatten om lyckomaxim­ering i samhället.

Forskarna har använt regression­s analyser för att kontroller­a för olika variabler och på så sätt kunnat isolera dessa faktorer från varandra. Therese Nilsson poängterar att den viktigaste faktorn är legal likabehand­ling.

– Vi tror att den även påverkar majoritete­ns allmänna attityd till gruppen, säger hon.

 ??  ?? GRÖNT FÖR LYCKA Gay happiness index bygger på hur nöjda homosexuel­la män är med livet i olika länder.
GRÖNT FÖR LYCKA Gay happiness index bygger på hur nöjda homosexuel­la män är med livet i olika länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden