Modern Psykologi

Från existentia­lister till barn.

Ny bokfokuser­ar på ex i stentia listernas liv.

- – Jonas Mattsson

EXISTENTIA­L‍ ISTERNA: En historia om frihet, varat och aprikos‍ cocktails

SARAH BAKEWELL [ALBERT BONNIERS FÖRLAG 2017]

Motslutet av sin bok Existentia listerna skriver Sara h Bakewell att” existentia­listiska tankar och förhållnin­gssätt blivit så djupt inbäddade i den moderna kulturen att vi knappt tänker på att de är just existentia­listiska ”. Visst är det så. Få filosofisk­a riktningar har fått så stort genomslag som den som salufördes från parisiska kafébord av paret JeanPaul Sartre och Simone de Beauvoir i mitten av 1900-talet. Att var och en av oss har ansvar för att fylla våra liv med mening och autenticit­et genom våra val genomsyrar såväl den liberala marknadsek­onomin som den moderna psykologin. Att den synen på individens frihet och ansvar inte är självklar är en nyttig påminnelse.

Som många andra, inklusive jag själv, föll Sarah Bakewell för existentia­lismen i tonåren. När hon nu återvänder till texterna – och personerna – några decennier senare så ser hon fortfarand­e deras relevans, om än i ett annat ljus.

Bland annat så har hon upptäckt att ”idéer är intressant­a, men människor är oerhört mycket intressant­are”. Det gör att hon fokuserar mycket på biografisk­a anekdoter och på den historiska bakgrunden till tänkare som Martin Heidegger, Jean-paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus och Maurice Merleau-ponty. Boken uppehåller sig till stor del vid hur de olika filosofern­a förhöll sig till nazityskla­nd och de kommunisti­ska diktaturer­na, vilket är fullt rimligt. Trots sittindivi­dualistisk­a frihetscre­do, vilket främst präglade hans tidiga skrifter, så lyckades Jean-paul Sartre ta ställning för en rad totalitära kommunisti­ska regimer under sitt liv. Och tyska Martin Heidegger, som influerat de franska ex i stentia listerna djupt, vägrade hela sitt liv att be om ursäkt för sitt stöd till nazistregi­men.

Då står sig Albert Camus bättre, som kombinerad­e vördnaden för det enskilda människoli­vet med en uppmaning till revolt mot auktoritär­a strukturer, var än de dök upp. Även Maurice Merleau-ponty träder fram i ett mer skonsamt historiskt ljus. Från att till en början ha omfamnat sovjetkomm­unismen så bytte han ståndpunkt så snart han blev varse dess övergrepp, vilket ledde till en schism mellan honom och Sartre, som han redigerade tidskrifte­n Les temps modernes tillsamman­s med.

ÄVEN PRIVAT FRAMSTÅR Maurice Merleau-ponty som mer sympatisk. Till exempel så svalnade Simone de Beauvoirs romantiska intresse för honom när de först träffades, efter att hon upptäckt hur irriterand­e trevlig han var mot

alla. de Beauvoir beskriver hur Merleau-ponty bejakade en mångfald av perspektiv och egenskaper hos människor, i motsats till hennes elitistisk­a och stridbara dömande. Han var dessutom den enda av filosofern­a som dansade på de jazzklubba­r som befolkades av den subkultur som omgav ex i stentia listerna.

Så var Maurice MerleauPon­ty inte riktigt existentia­list heller. Han räknas mer till fenomenolo­gin, en filosofisk inriktning som förebådat mycket av dagens kognitions­vetenskap och perception­spsykologi. Han doktorerad­e i beteendeps­ykologi 1938, efterträdd­e utveckling­spsyko- logen Jean Piaget som professor vid Sorbonne och byggde sin filosofi på neurologi och gestaltpsy­kologi. Över lag så lägger Sarah Bakewell stor vikt vid den tyska fenomenolo­gin, med Edmund Husserl som fixstjärna, och dess påverkan på de franska ex i stentia listerna. Sara h Bakewell utser också Maurice Merleau-ponty till hjälte i sin berättelse. Hon kallar honom ”de oförställd­a sakernas glade filosof”. Centralt i fenomenolo­gin är just strävan efter att betrakta världen bortom de invanda synsätt som så lätt färgar oss. Det kan behövas i dagens polarisera­de samtalskli­mat.

 ??  ?? EXISTENTIA­LISTERNA KOM FÖRST UT PÅ ENGELSKAUN­DER
TITELN ATTHE EXISTENTIA­LIST
CAFÉ
EXISTENTIA­LISTERNA KOM FÖRST UT PÅ ENGELSKAUN­DER TITELN ATTHE EXISTENTIA­LIST CAFÉ
 ??  ??
 ??  ?? FILOSOFISK RESA Simone de Beauvoir och Jean-paul Sartre på Copacabana i Rio i
september 1960.
FILOSOFISK RESA Simone de Beauvoir och Jean-paul Sartre på Copacabana i Rio i september 1960.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden