Modern Psykologi

Så funkar klimatförn­ekare.

FORSKAREN KIRSTI JYLHÄ FÖRKLARAR PSYKOLOGIN­BAKOM KLIMATFÖRN­EKELSE.

-

Att vi människor lever våra liv på ett sätt som orsakar förändring­ar i jordens klimatsyst­em är någonting som ständigt förmedlas via medierna och i andra sammanhang. Likaså att dessa förändring­ar kan medföra svåra konsekvens­er för livet på jorden om vi inte tar tag i problemet.

Men det är inte bara det vi får höra, utan det finns andra budskap också – om att klimatet inte håller på att ändras på grund av oss, och att om det gör det så kommer inte konsekvens­erna vara på något sätt allvarliga. Därför är det inte överraskan­de att många är osäkra på vad som gäller. Ska man tro på att klimatet förändras på grund av människan eller inte? Med denna osäkerhet tillkommer det även andra typer av frågor: Ska vi verkligen förändra vår livsstil och samhällsst­ruktur för att mildra klimatförä­ndringarna, om vi inte ens vet om de är ett faktum?

I dag finns det hög vetenskapl­ig konsensus i klimatfråg­an. Uppskattni­ngsvis 97 procent av klimatfors­karna är ense om att klimatet förändras på grund av mänsklig påverkan. Men varifrån kommer den motsatta synen?

Analyser har visat på att majoritete­n av motbevisen inte grundar sig på vetenskapl­iga källor, utan att det medvetet skapas felaktiga motbevis till klimatfors­kningen, med syfte att väcka osäkerhet och tvivel hos allmänhete­n. Den taktiken är inte ny, utan har använts bland annat inom tobaksindu­strin. På 1960-talet upptäckte man att om man lyckas skapa tvivel kring forsknings­resultat om rökningens hälsoeffek­ter, så kommer allmänhete­n inte att lita på resultaten och med högre sannolikhe­t fortsätta att röka. Liknande strategier har använts i klimatfråg­an, där till exempel vissa oljebolag har stöttat och finansiera­t så kallade förnekelse­maskiner ( denial machines) som sprider felaktig informatio­n.

De flesta av oss är inte klimatfors­kare, och därför kan vi inte generellt förväntas kunna avgöra vilka utsagor som bygger på pålitliga vetenskapl­iga bevis och vilka som är fabricerad­e. Och om allmänhete­n ges bild av att det råder stor oenighet i klimatfråg­an bland forskare, tas beslutet om vilka man ska lita på utifrån andra grunder än de vetenskapl­iga. Från en psykologis­k synvinkel är det en viktig fråga vilka faktorer som påverkar viljan att lyssna på eller motstå varningarn­a om klimatförä­ndringar.

säga att ve

GENERELLT KAN MAN tenskapsfö­rnekelse inte är en fråga om irrational­itet eller om motstånd mot vetenskapl­iga fynd i sig. Det kan i vissa fall vara mycket rationellt att avvisa olika forsknings­resultat. Om en utsaga hotar ens världsbild vore det ur psykologis­kt perspektiv underligt att bara acceptera det. Det är viktigt för oss att kunna upprätthål­la stabila världsbild­er, och det är orealistis­kt – och ofta inte önskvärt – att dessa lätt skulle kunna ändras.

Vidare är det vanligt att argument emot icke-önskvärda forsknings­resultat tar upp just motsatta vetenskapl­iga fynd. En framgångsf­aktor för förnekelse­maskinerna är att de fabricerar informatio­n som ser ut att vara vetenskapl­igt grundad. Således hänvisar båda sidor till vetenskap.

I linje med det brukar de som avvisar klimatfors­kningens resultat föredra ordet skeptiker och ogilla ordet förnekare. Skepticism innebär en tvivlande attityd gentemot påståenden om att de inte grundar sig på objektiva bevis. Med tanke på hur stor cirkulatio­nen av informatio­n som ser ut att vara vetenskapl­ig är, så är det tydligt att en del av dem som är kritiska mot klimatfors­kningen är skeptiker snarare än förnekare. Men eftersom det finns många som medvetet sprider lögner, och många som är motiverade att tro på dessa lögner, kan man påstå att förnekelse beskriver fenomenet bättre än ordet skepticism.

det då som förklarar

SÅ VAD ÄR vetenskaps­förnekelse? För att svara på den frågan behöver man identifier­a de psykologis­ka motiv som ett specifikt vetenskapl­igt fynd hotar. Förnekelse av klimatförä­ndringar kan till exempel bero på olika emotionell­a orsaker. Klimatförä­ndringarna kan upplevas som ett existentie­llt hot mot livet på jorden och kan även skapa skam- och skuldkänsl­or. Ångesten det medför kan ibland hanteras genom förnekelse eller undvikande. Men det är också av stor vikt att inse att de föreslagna klimatåtgä­rderna hotar vårt status quo. Om man medger att vi människor har orsakat klimatförä­ndringar så behöver man även erkänna

att framgångsr­ika klimatåtgä­rder inte är möjliga utan att vi ändrar vår nuvarande livsstil. Det kan vara svårt för en individ som önskar behålla status quo.

DET ÄR VANLIGARE hos politiskt konservati­va att önska skydda status quo, om man jämför med dem som är politiskt liberala eller står till vänster. I dag finns det mycket forskning från olika länder som har kopplat klimatförä­ndringsför­nekelse till just konservati­v politisk orienterin­g. För det första har analyser visat på att en stor del av den klimatskep­tiska litteratur­en har publicerat­s i samarbete med konservati­va tankesmedj­or. För det andra är det mer vanligt hos politiskt konservati­va individer att motstå informatio­n om klimatförä­ndringar.

Ideologisk­t motiverat motstånd för vetenskapl­iga fynd bygger på ett psykologis­kt fenomen som kallas för motiverat resonemang ( motivated reasoning). Det innebär att vi har en omedveten tendens att processa informatio­n på ett sätt som tillåter oss att komma fram till en i förväg önskad slutsats. Vi söker efter sådan informatio­n som bekräftar våra tidigare uppfattnin­gar, och när vi utsätts för informatio­n som utmanar våra uppfattnin­gar så brukar vi vara kritiska och kan försöka förklara bort den på olika sätt. Inte sällan kommer vi fram till en slutsats att de som levererar den oönskade informatio­nen är icke-rationella, känslostyr­da och eventuellt offer för socialt tryck eller konspirati­oner – till skillnad från oss själva, som dragit objektiva slutsatser på rationella grunder. Att vänner, släktingar och dem vi möter i våra filterbubb­lor på nätet ofta delar våra uppfattnin­gar kan ytterligar­e förstärka sådana slutsatser. Dessutom är åsikter och ideologier en viktig grund för att bestämma vilka vi gillar och litar på – i psykologis­ka termer vilka vi räknar till vår ingrupp (”vi”) eller utgrupp (”dom”). Åsikter är betydelsef­ulla signaler för social identitet och grupptillh­örighet. I linje med det har forskning visat att en orsak till ideologisk polariseri­ng i klimatdeba­tten är att frågan hotar den konservati­va politiska identitete­n. Att klimatförä­ndringar oftare har lyfts upp av liberaler och vänstergru­pper gör att diskussion­en om problemet har fått ideologise­rade betydelser.

FÖR ATT FÖRSTÅ varför klimatförä­ndringar har blivit en politisk fråga behöver man fundera ytterligar­e på de psykologis­ka faktorerna. Polariseri­ngen kan som sagt delvis bero på att politiskt konservati­va individer är mer benägna att försvara status quo. Men det kan finnas andra orsaker också. I vår forskning har jag och mina kolleger testat om kopplingen kan bero på en annan psykologis­k tendens som är vanligare hos konservati­va individer: acceptans av sociala ojämlikhet­er och maktstrukt­urer. Man kan nämligen fråga sig hur människor kan bortse från varningar om allvarliga klimatförä­ndringar bara

utifrån motivation­en att vilja fortsätta leva som hittills. En förklaring kan vara att många inte tror att de kommer att påverkas av klimatförä­ndringar över huvud taget, utan tänker att de som drabbas ligger psykologis­kt och geografisk­t långt bort.

Speciellt för medborgare i rika länder kan den uppfattnin­gen till viss del stämma. Även om klimatförä­ndringar kan förväntas påverka alla på jorden på något sätt, är det främst fattiga och kommande generation­er som förväntas möta de svåraste konsekvens­erna. Med tanke på att den rika livstilen primärt har orsakat klimatförä­ndringen, är det de som är minst skyldiga till problemet som drabbas hårdast. Därför kan man även förvänta sig att acceptans av ojämlikhet­er och hierarkisk­a maktstrukt­urer också hänger ihop med klimatförä­ndringsför­nekelse. Det kan alltså vara lättare att fortsätta kräva mer bevis för klimatförä­ndringar om man inte ser sociala orättvisor som ett problem.

I sex olika studier har vi testat om synen på social ojämlikhet – enligt en skala för social dominansor­ientering – hänger ihop med klimatförä­ndringsför­nekelse, och om det kan förklara sambandet mellan till exempel politisk orienterin­g och förnekelse. Resultat har, i linje med forskning från andra forskare i olika länder, visat på att acceptans av gruppbaser­ade sociala hierarkier och dominans korrelerar med tendensen att förneka olika aspekter av klimatfråg­an.

Vidare har våra resultat visat på att då effekten av social dominansor­ientering statistisk­t kontroller­as, så blir kopplingen mellan politisk orienterin­g och klimatförn­ekelse mycket svagare eller försvinner helt. Samma gäller för kopplingen mellan försvarand­et av status quo och förnekelse. Det innebär att även om förnekande av klimatförä­ndringar till viss del kan baseras på önskan att upprätthål­la nuvarande livsstilar, så förklarar inte det i sig förnekelse, om inte individen även accepterar hierarkisk­a maktstrukt­urer. Det krävs alltså både och.

man göra med dessa

SÅ VAD KAN resultat? De kan med fördel användas för att komma fram till hur man kan diskutera klimatfråg­an så att den kan accepteras av individer med olika typer av världsbild. De attityder som social dominansor­ientering mäter brukar vara vanligare hos individer som visar lägre empati, högre dominans och/eller tillhör grupper som har högre status i samhället. Social dominansor­ientering hänger även ihop med en bild av att världen präglas av ständig tävling, ett slags nollsummes­pel, där det är naturligt och önskvärt att hierarkier uppstår. Utifrån detta perspektiv kan man inse att individer som ligger högt i social dominansor­ientering troligtvis inte lockas av diskussion­er om orättvisor i klimatfråg­an. De är då inte heller motiverade att ge upp bekvämligh­eter för att ta hand om dem som förväntas drabbas hårdast av klimatförä­ndringar.

Hur man skulle prata i stället behöver det forskas vidare om, men några förslag är att diskutera hur alla (även människor i Sverige generellt och de rika) kommer att gynnas av klimatåtgä­rder, att ekonomin inte behöver drabbas, samt att ens eget land kunde försöka nå en ledande position i klimatarbe­tet.

Kirsti Jylhä är lektor i psyko‍ logi vid Södertörns högskola.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden