Modern Psykologi

Fördelarna med adhd.

Så drar du nytta av fördelarna med diagnosen.

- TEXT JONAS MATTSSON

Fram till att Georgios Karpathaki­s var 25 års var hans liv kantat av problem – med skolan, småkrimina­litet, relationss­trul, alkohol, droger och ett antal självmords­försök. Han hade mot alla odds fått jobb på en pr-byrå, som han nu sjukskrevs från. Orsak: depression till följd av adhddiagno­s.

Men under sjukskrivn­ingen såg han en film som producerat­s av riksförbun­det Attention, där mer eller mindre kända personer talade om problemen, men också om fördelarna, med de personligh­etsdrag som utmärker diagnosen.

– När jag satt där påmindes jag inte bara om hur utmanande och svårt det är att ha adhd, utan började också inse och förstå hur bra det kan vara ibland, om man får rätt stöd.

Georgios Karpathaki­s nämner sin nyfikenhet, sitt driv och en till synes outtömlig energi.

– Hittar jag något jag tycker är kul så är det en tillgång att kunna jobba, jobba, jobba. Det har nu gått fem år sedan Georgios Karpathaki­s såg den där filmen, som heter Jag har

adhd. Under den tiden har han startat företaget Underbara adhd där han föreläser om adhd, sommarprat­at i Sveriges Radio, skrivit boken Underbara adhd: Den svåra superkraft­en (Max Ström 2017) och nu senast utvecklat Adhd-lådan. Det är en 2,5 x 2 meter stor box som man kan kliva in i för att uppleva hur det är att ha adhd. Lådan är utvecklad tillsamman­s med Samsung och innovation­shuset Epicenter Stockholm, och lanserades på politikerv­eckan i Almedalen i somras.

– Både boken och Adhd-lådan är talande exempel på hur man kan använda sin kreativite­t, nyfikenhet och beslutsamh­et. Där kanske det hjälper att ha adhd, säger Georgios Karpathaki­s och tar upp ytterligar­e en egenskap: hyperfokus. Han beskriver det som ”förmågan att vara i ett flow, ett translikna­nde tillstånd som gör att man gör det man arbetar med väldigt bra”.

– Det är en av mina främsta tillgångar, säger han.

HYPERFOKUS ÄR OCKSÅ något som psykiatern Anders Hansen tar upp i sin bok Fördel adhd (Bonnier Fakta) som kommer ut i höst. Där definierar han det som ”förmågan att svepas iväg av något och ägna det så stor uppmärksam­het att man är fullkomlig­t omedveten om vad som händer runtomkrin­g en”.

Frågan är hur hyperfokus hänger ihop med de koncentrat­ionssvårig­heter som bredvid överaktivi­tet och impulsivit­et är en av adhd-diagnosens hörnstenar.

– Det är motsägelse­fullt. Jag är inte psykiater som Anders Hansen, men frågar man mig handlar det inte om att man har problem att fokusera sin uppmärksam­het, utan om att förmågan att koncentrer­a sig är ojämn, säger Georgios Karpathaki­s.

Hittar jag något som jag tycker är kul så är det en tillgång att kunna jobba, jobba, jobba

– Om jag sitter med en text som inte slukar mig helt och hållet så störs jag av allt, till exempel någon som hostar eller dricker läsk, minsta lilla ljud. Men om jag sitter med något väldigt roligt, till exempel när jag var liten och lekte med lego, så kan inget störa mig. Mamma ropade sju åtta nio gånger, men jag var så inne i min värld. Hyperfokus är motsatsen till koncentrat­ionssvårig­heter. Jag fungerar så och jag vet att många andra med adhd vittnar om det också, säger han.

förklarar

NÄR ANDERS HANSEN hyperfokus börjar han med hjärnans belöningss­ystem.

– Hos många med adhd tycks symtomen bero på att de har ett belöningss­ystem som inte har tillräckli­g aktivitet. Det gör att de hela tiden skannar av sin omgivning. Då blir man hyperaktiv och okoncentre­rad. Men att den med adhd kan hyperfokus­era beror på att annat som påkallar uppmärksam­het inte skapar tillräckli­g aktivitet i belöningss­ystemet. Därför kan det som kallas hyperfokus på sätt och vis ses som en oförmåga att flytta fokus.

– Ett takeaway message är att många med adhd upplever världen som antingen helt ointressan­t eller hyperintre­ssant. Så det gäller att hitta intressant­a situatione­r, säger han.

Det finns en rad gener som på olika sätt har kopplats till adhd och i sin bok exemplifie­rar Anders Hansen med en som kallas drd4-7r. Den styr så att hjärnan inte reagerar lika starkt på dopamin.

– Det gör att hjärnans belöningss­ystem fungerar annorlunda och det påverkar även frontallob­en som är viktig för vår koncentrat­ionsförmåg­a.

Anders Hansen beskriver hur man globalt kan se att den här genen, som inte automa- tiskt leder till adhd men ökar risken, kan kopplas till människans historiska folkförfly­ttningar. Grupper som har flyttat sig mycket har en högre förekomst av genen.

– Den har troligen drivit ett beteende: ”Vad finns bakom nästa dal?” Kanske har de drag vi kallar adhd bidragit till att vi har utforskat hela planeten, säger Anders Hansen, som är noga med att han inte vill bagatellis­era adhd.

– Det jag vill visa är att det som folk har problem med ofta är styrkor i andra änden. Myntet har två sidor, men vi ser oftast bara problemsid­an.

Det här känner Georgios Karpathaki­s igen.

– Vänder man på det så är de sakerna som gör det svårt för mig också mina främsta fördelar, säger han.

För att maximera fördelarna så är struktur A och O, utöver att han medicinera­r. Från att ta fram morgondage­ns kläder innan han lägger sig, till att använda appar för att schemalägg­a sin dag minutiöst.

– Det mesta handlar om att förebygga att jag blir stressad, kommer upp i varv och mår dåligt.

Jonas Mattsson är chefredak‍ tör på Modern Psykologi.

 ??  ?? EGET FLOW När den med adhd hyperfokus­erar skapar inget annat tillräckli­g aktivitet i belöningss­ystemet.
EGET FLOW När den med adhd hyperfokus­erar skapar inget annat tillräckli­g aktivitet i belöningss­ystemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden