Modern Psykologi

Bejaka ovissheten, i rimlig mängd

-

Jag kan sakna att vara tvärsäker, så som jag minns att jag var när jag var 16 år och visste hur världen skulle förklaras. Det höll väl i sig ett par år, eller var det ännu kortare? Ganska snart blev allt i alla fall mer komplicera­t, och på den vägen har det fortsatt. På senare år tycker jag ofta att allt har så många sidor att jag sällan tar ställning för eller emot någonting. Å ena sidan och å andra sidan. Och har jag verkligen alla fakta på bordet?

Det är verkligen en konst att ta ställning trots ovisshet. I Sarah Bakewells bok Existentia­listerna, som jag skriver mer om på sidan 64, så kämpar filosofern­a med att förhålla sig till 1900-talets våldsammas­te skeden samtidigt som de pågår. Alltför ofta landar de i stånd- punkter som ter sig gravt feltänkta i historiens ljus. Väl medveten om att livet bara kan förstås baklänges men måste levas framlänges, så beklagar sig Simone de Beauvoir också över omöjlighet­en i att finna förståelse­ns nödvändiga vilopunkt.

På sidan 36 hjälper psykologif­orskaren Kirsti Jylhä oss kanske inte att hitta någon vilopunkt. Däremot hjälper hon oss med hur vi kan navigera i den informatio­nsflod där seriösa och oseriösa aktörer sprider budskap som alla gör anspråk på vetenskapl­ighet vad gäller klimatet.

Och i Anna Liljemalms reportage om civilkurag­e på sidan 28 kan vi inspireras av individer som hoppat av livets åskådarläk­tare, tagit ställning och gripit in i skeenden, vare sig det handlar om att stoppa sexuella trakasseri­er på spårvagnen eller om att sakligt argumenter­a emot i hätska kommentars­fält på nätet.

mitt eget civilkurag­e blir jag mest förlägen. Det är alltför sällan som jag griper in eller tar tydlig ställning. För tänk om det i efterhand visar sig att jag hade fel. I sin artikel förklarar Kirsti Jylhä hur grupptillh­örighet och identitet gör oss mer mottagliga för vissa typer av fakta, nämligen de som bekräftar de värderinga­r vi redan omfamnar. Vad säger egentligen att de fakta jag backar upp mina åsikter med är de mest relevanta och belagda? Som tur är så ger hon också en snabbkurs i att värdera utsagor med vetenskapl­iga anspråk så gott det går.

Även om jag kan sakna min ungdomliga tvärsäkerh­et så är det bra att den avtagit. Men jag tycker att det är synd att det har gjort mig aningen handlingsf­örlamad. Mitt septemberl­öfte blir helt enkelt att försöka tycka till och gripa in lite oftare, trots ett visst mått av ovisshet. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

När jag rannsa‍ kar mitt eget civil‍ kurage blir jag mest förlägen

 ??  ?? HANDLINGSP­LAN
Jonas lovar att ta ställning
oftare.
HANDLINGSP­LAN Jonas lovar att ta ställning oftare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden