Modern Psykologi

Mina Dennert

-

Civilkurag­e: Startade Face‍ book-gruppen #jagärhär mot näthat. Yrke: Journa‍ list och författare. Bor: Göteborg. Ålder: 41 år.

Näthat har blivit ett utbrett problem, men det var först när Mina Dennert av nyfikenhet tittade in i rasistiska Facebook-grupper som hon förstod vidden av det.

– Folk skrev att alla muslimer borde dödas och skjutas. Den som hatade allra mest fick flest likes. Jag var helt chockad, säger hon.

Mina Dennert bestämde sig för att starta en egen Facebook-grupp tillsamman­s med sina kompisar, där de kunde hjälpas åt att skriva nyanserade kommentare­r och hänvisa till faktagrans­kad informatio­n. Tanken var att balansera tonen i kommentars­fälten. Från början var de 20 medlemmar. I dag är de 70 000. Konceptet har också spridits utomlands till exempelvis Slovakien.

– Man ska våga lita på sin magkänsla och inte älta formulerin­gar. Det viktigaste är att man skriver och markerar. Många känner att de övar sitt civilkurag­e i #jagärhär, att de blivit modigare i andra situatione­r också. Kommer ni lägga ner den dagen ni inte behövs?

– Ja, absolut! Jag tror att näthatet kommer att minska. Folk kommer att tröttna på att se könsord överallt, det blir ointressan­t till slut. Jag är förhoppnin­gsfull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden