Modern Psykologi

Vilken färg har din hjärna?

-

På mitt bord ligger en hög med tidningar om hjärnan, andra än den här alltså. De har en sak gemensamt. Hjärnorna som illustrera­r omslagen är blå. Själv har jag aldrig hållit i en hjärna, men det har min bordsgrann­e Per Snaprud, som skrivit reportagen på sidorna 20 och 54. Per hann påbörja en karriär som hjärnforsk­are innan han blev vetenskaps­journalist och påminner mig om det självklara som jag ju sett på otaliga fotografie­r. Hjärnan är givetvis mer rosa än blå. Grå blir den när den varit död ett tag.

Men varför envisas så många med att dränka sina hjärnbilde­r i blått då? En annan kollega föreslår att blått är en seriös färg. Det är också den klassiskt manliga fär‍ gen, i kontrast till rosa och andra färger på den röda sidan av spektrat.

Medan vi arbetade fram omslaget till det här numret mötte jag till och med före‍ställninge­n att män skulle vara bätt‍ re på att särskilja blåa nyanser, medan kvinnor skulle vara bättre på rödtoner. Själv har jag svårt att urskilja nyanser i de flesta färger. Vad vetenskape­n har att säga om just det låter jag vara osagt, men klart är att man snabbt får igång en diskussion genom att säga att något är typiskt män eller kvinnor, alternativ­t förslå att könsegen‍ skaper är flexibla.

På sidan 32 skriver Lydia Denworth om hur den diskussion­en rört om inom hjärnforsk­ningen. Mer specifikt pre‍ senterar hon forskaren Daphna Joels idé om hjärnan som en könsmosaik. Män som grupp må befinna sig lite längre åt ena hållet än kvinnor som grupp och vice versa. Men hur var och en av oss ser ut innanför pannbenet varierar en hel del inom den myriad av egenskaper som brukar märkas upp i blått och rosa.

Det låter rimligt i mina öron, men hennes rön har mött motstånd. Så på‍ verkas ju forskare – och tidningsma­kare – av samma bekräftels­ebias som alla andra. Vi godtar gärna fakta som stäm‍ mer överens med hur vi är vana vid att se världen och har svårare att acceptera rön som skaver. Som forskaren Anaïs Lou‍ zolo påpekar på sidan 74, skapar vi vår verklighet­sbild i mötet mellan förförstå‍ else och nya intryck. När den balansen inte fungerar kan det resultera i psykos.

Jag menar inte att man helt tappat kontakten med verklighet­en bara för att man målar hjärnan blå. Däremot är det alltid bra att reflektera över de invanda bilder vi har och hur de påverkar hur vi tolkar världen.

Hjärnan är ett specialnum­mer av Modern Psykologi. I december är vi tillbaka i vår vanliga skepnad. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Det låter rimligt i mina öron men rönen har mött motstånd

 ??  ?? FÄRGFILTER En och annan blå hjärnillus­tration syns även i denna
tidning.
FÄRGFILTER En och annan blå hjärnillus­tration syns även i denna tidning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden