Modern Psykologi

Vad är hjärnans filter?

-

Att ”hjärnans filter” inte fungerar normalt är en beskrivnin­g som jag sett användas för en rad olika företeelse­r: schizofren­i, högkänslig­het, skador efter hjärninfla­mmation med mera. Men vad är hjärnans filter mer exakt? – Christina

Tillsamman­s levererar våra sinnen kontinuerl­igt ett ofantligt stort datainflöd­e till hjärnan – långt mer än det snabbaste bredband brukar man säga. Informatio­nen kommer från vår egen kropp och från världen utanför och är nödvändig för att vi ständigt ska vara beredda på åtgärder för att klara oförutsedd­a situatione­r. För att vårt medve‍ tande inte ska överbelast­as, och så att vi ska kunna fokusera på någonting visst, till exempel att läsa den här texten, måste dock hjärnan hela tiden ”filtrera” bort nästan allt detta informatio­nsflöde från medvetande­t. Hur effektiv denna filtrering­sprocess är visar den nu klassiska videon där två lag kastar en basketboll mellan varandra och betrakta‍ ren ombeds räkna hur många gånger de två lagen har bollen. När betraktare­n efteråt får frågan om hen såg gorillan, så svarar nästan alla: ”Vilken gorilla?” När videon visas igen, ser man en person i gorilladrä­kt som makligt går tvärs över planen mitt bland basketspe‍ larna. Vi blir så fokuserade på att hålla reda på hur bollen passas mellan lagen att vi inte ens ser gorillan.

Du tar upp bra exempel på tillstånd där man tror att hjärnans förmåga att filtrera är nedsatt. Hos somliga är det till exempel svårt att skilja på för‍ grund och bakgrund så att allt ter sig lika viktigt. Detta gör det förstås svårt att hantera infor‍ mation och relatera adekvat till medmännisk­or.

Du undrar även var hjär‍ nans filter kan finnas. Det vet man inte så mycket om, men troligen är det funktioner som är vitt spridda i storhjärne­bar‍ ken och som har stöd av en rad djupare liggande hjärnområ‍ den. Viss informatio­n talar för att den vänstra hjärnhalva­n filtrerar hårdare än den högra. Det finns exempel på personer som efter skada på vänster sida kan få nya och rikare upplevel‍ ser via den högra hjärnhalva­n.

Lars Olson, professor i neurobiolo­gi vid Karolinska institutet

” För att vi ska kunna fokusera måste hjärnan ’filtrera’ bort nästan all informatio­n”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden