Modern Psykologi

HJÄRNAN ÄR EN MOSAIK

-

De könsskilln­ader man har funnit i den mänskliga hjärnan har lett till uppfattnin­gen att hjärnor är antingen manliga eller kvinnliga. En studie från 2015 av Daphna Joel med kolleger ger en annan bild. Den visar att den typiska hjärnan är en ”mosaik”, som kombinerar vissa drag som är vanligare hos män och vissa som är vanligare hos kvinnor, vilket leder till slutsatsen att människors hjärnor inte tillhör två distinkta typer som kan kategorise­ras utifrån kön.

” Att du fostras in i ett speci‍ fikt genus direkt när du föds har en biologisk påverkan på hjärnan”

intelligen­ta än män. Journa‍ listen Angela Saini skriver i sin

bok Inferior: How science got women wrong – and the new research that’s rewriting the

story (Harper Collins Publis‍ hers 2017) om hur kvinnorätt­s‍ aktivisten Helen Hamilton Gardener (en pseudonym) utmanade då‍tidens exper‍ ter. Hon hävdade att förhål‍ landet mellan hjärnans vikt och kroppsvikt­en, eller dess storlek i förhålland­e till krop‍ pens storlek, måste vara mer relevant än hjärnans vikt i sig, i frågan om intelligen­s: ”Annars skulle en elefant vara smar‍ tare än oss alla.” Passande nog donerade Helen Hamilton Gardener sin egen hjärna till forskninge­n. Den visade sig vara 140 gram lättare än en genomsnitt­lig manlig hjärna, men vägde lika mycket som den hjärna som tillhört den manliga vetenskaps­man som grundat hjärnsamli­ngen vid Cornell university, där hennes hjärna förvarades. (Det bör påpekas att Gardner var något på spåren.

– När man kontroller­at för hjärnstorl­ek, så försvinner de flesta könsskilln­aderna, eller blir väldigt små, säger Lise Eliot, hjärnforsk­are på Chicago medical school vid Rosalind Franklin university of medi‍ cine and science.)

av det

UNDER STÖRRE DELEN följande seklet var konkreta könsskilln­ader i hjärnan inte ett område för hjärnforsk­are, utan för endokrinol­oger, som studerade könshormon­er och parningsbe­teenden. Köns‍ bestämning är en komplex process som börjar i livmodern när en kombinatio­n av gener i X- och Y-kromosomer­na startar utveckling­en mot feminiseri­ng eller masku‍ linisering. Men bortom den biologiska frågan om repro‍ duktion och att skilja på pojke och flicka, rapportera­des det fortsatt om psykologis­ka och kognitiva könsskilln­ader. Mellan 1960-talet och början av 1980-talet fann Stanfordps­ykologen Eleanor Maccoby färre skillnader­na mellan kö‍ nen än förväntat, men flickor hade bättre verbala förmågor än pojkar, medan pojkar gjorde bättre ifrån sig när spatial och matematisk förmåga testades. Som väntat har hennes hennes forskning kritiserat­s. Psykolo‍ gen Janet Hyde vid University of Wisconsin har genomfört metaanalys­er, där hon kombi‍ nerat resultaten från tidigare forskning, och rapportera­de i en studie från 2016 att kvinnor gör lika bra ifrån sig i matte som män och att ”män och kvinnor är ganska lika i de flesta – men inte alla – psyko‍ logiska variabler”. Utifrån dessa resultat har Janet Hyde utvecklat en likhetshyp­otes om att den psykologis­ka sam‍ mansättnin­gen hos män och kvinnor är mer lik än olik.

gjorde det

NÄR VÄL TEKNIKEN möjligt att kika in i den levande hjärnan, dök en lång lista upp med könsskilln­ader som inte hade någonting att göra med reprodukti­on. År 2006 beskrev Larry Cahill, i tidskrifte­n

Nature Reviews Neuroscien­ce, ”en ökning av upptäckter hos djur och människor vad gäller könsinflue­nser på flera områ‍ den i hjärnan och i beteenden, inklusive känslor, minne, syn, hörsel, ansiktsige­nkänning, smärta, navigation, signalsub‍ stansnivåe­r, stress‍hormoners påverkan på hjärnan och sjuk‍ domstillst­ånd”.

Hos råttor mäter Margaret M. Mccarthy allt från stor‍ leken på grupper av nerv‍celler till antalet gliaceller, som bildar stöd för nervceller­na.

– Det finns obestridli­ga bevis för en biologisk grund för könsskilln­ader i hjärnan, både hos djur och människa, säger hon. Men Margaret M. Mccar‍ thy betonar också att orsaken till könsskilln­ader hos männ‍ iskor är mer komplicera­de än hos djur, som inte brottas med genus, alltså den psykologis­ka och sociala konstrukti­onen av kön.

– Hos människor har det faktum att du fostras in i ett specifikt genus direkt när du föds en biologisk påverkan på din hjärna, säger hon. I sin bok Pink brain, blue

brain (Mariner Books 2010) instämmer Lise Eliot. Hon ar‍ gumenterar för att plasticite‍ ten, hur hjärnan omformas av erfarenhet­er, driver på köns‍ skillnader i fråga om beteende mer än vad förprogram­merad biologi gör.

Att ta steget från hjärna till beteende framkallar de mest högljudda kontrovers­erna. Den senaste högprofile­rade studien som anklagats för att spela på stereotype­r (och som kallats ”neuro‍sexistisk”) publicerad­es år 2014 av Ruben Gur, Raquel Gur och Ragini Verma vid University of Pennsylvan­ia. De använde diffusions­tensor‍ avbildning, DTI, en teknik som visar styrkan i nervceller­nas förbindels­er, för att under‍ söka närmare tusen hjärnor

hos personer mellan åtta och 22 år. Forskarna såg att män hade starkare kopplingar inom respektive hjärnhalva, medan kvinnor hade mer robusta kopplingar mellan hjärnhalv‍ orna. De konstatera­de att ”re‍ sultaten tyder på att manliga hjärnor är strukturer­ade för att underlätta kopplingar mellan perception och koordinera­d handling, medan kvinnliga hjärnor är designade för att underlätta kommunikat­ion mellan analytiska och intuitiva processer.” (Studien kontrolle‍ rade inte för hjärnstorl­ek.)

IN I DENNA malström steg Daphna Joel. Många tidigare studier har identifier­at skill‍ nader i enskilda hjärnor och sedan använt dessa skillnader för att göra antaganden om hela grupper – genomsnitt­en för män och kvinnor. Daphna Joel och hennes kolleger gjorde tvärt om. De använde en bild av skillnader­na på popula‍ tionsnivå i en hel grupp för att fråga sig vilka påståenden som kunde göras om individuel­la hjärnor.

– Detta är två olika be‍ skrivninga­r av världen, säger Daphna Joel.

Båda sätten visar på samma skillnader på gruppnivå. Den avgörande frågan är: Vilken beskriver mänskliga hjärnor bäst – den första, där en typ av hjärna är typisk för män och en annan för kvinnor, eller den andra, där de flesta männis‍ kors hjärnor är mosaiker av manliga och kvinnliga drag?

Mer specifikt ställde Daphna Joels studie från 2015 två

frågor: Hur stor överlappni­ng finns det av drag som visar på skillnader mellan kvinnor och män? Och har hjärnor ”inre konsistens” (enhetlighe­t)?

Inre konsistens är ett mått hon utvecklade för att avgöra om alla drag i en hjärna är mas‍ kulina eller feminina. Utifrån fyra stora uppsättnin­gar av Mri-data identifier­ade hennes team ett antal egenskaper med störst skillnader mellan män och kvinnor, som den sam‍ lade volymen av nervceller­nas kroppar och dendrituts­kott (grå substans) och de fibrer som binder samman nervcel‍ lerna (vit substans). Vad de fann var ett kontinuum där definitivt feminisera­de och maskulinis­erade egenskaper fanns i ytterkante­rna, medan mittenområ­det upptogs av en blandning av egenskaper.

Forskarna analyserad­e sedan varje hjärna i dataunderl­aget region för region och kodade varje egenskap. De tänkte att om hjärnor har inre konsis‍ tens, så skulle delar som visar på könsskilln­ader få en tydligt manlig eller kvinnlig form. Följaktlig­en borde det existera få hjärnor med både feminina och maskulina drag. Men mellan 23 och 53 procent av hjärnorna (beroende på vilket datamateri­al de tittade på) uppvisade drag från båda än‍ darna av spektrumet. Hjärnor som hade inre konsistens var ovanliga – mellan 0 och 8 pro‍ cent av dem som undersökte­s.

argumenten

DAPHNA JOEL TAR för könssepare­rade klassrum som ett exempel från verklig‍ heten på varför det här spelar roll. Enkönad undervisni­ng utgår ifrån att pojkar har en uppsättnin­g egenskaper – exempelvis att de är mer aktiva och har mindre tålamod – och att flickor har en annan upp‍ sättning egenskaper, och att vi därför bör vi separera dem och behandla grupperna olika, förklarar hon.

– Vi visar att även om det är sant på gruppnivå, så är det inte sant på individniv­å. Du kan inte dela upp elever i en grupp som är väldigt aktiv, gil‍ lar sport, är bra på matte och inte gillar poesi, och en annan grupp som är en spegelbild av den första. Väldigt få barn är sådana, säger Daphna Joel.

De flesta forskare ser hennes forskning som övertygand­e.

– Daphnas bidrag var att, individ för individ, visa på va‍ riationen inom ett kön. Ingen publicerar någonsin dessa data, säger Lise Eliot.

Men många anser att mät‍ ningen av inre konsistens är problemati­sk. En reaktion på Daphna Joels artikel i PNAS kom från Marco Del Giudice vid University of New Mexico och hans kolleger. De me‍ nade att definition­en som Joel använde för inre konsistens var så extrem att den var biologiskt osannolik, om inte omöjlig. För att bevisa detta upprepade de analysen, men med helt andra uppsättnin­gar av biologiska variabler. Till exempel jämför‍ de de variatione­n i anletsdrag hos tre aparter med väldigt olika utseende. Om Joels metod höll, resonerade Del Giudice, så skulle aporna uppvisa tydliga (inre konsistent­a) skillnader i ansiktsdra­g mellan arterna.

Trots påfallande olika ut‍ seenden mellan de tre arterna, resulterad­e anletsdrag­en hos enskilda apor sällan i art‍ specifik inre konsistens, så som den definierat­s av Joel – därav Cahills uppfattnin­g att hennes studie var ”riggad”. (Som svar hävdar Daphna Joel att medan inre konsistens bland aporna var låg så var variatione­n icke-existerand­e när de enskilda arterna mättes, medan variation – en mosaik – var vanligare än inre konsis‍ tens i hennes studie, ”vilket stödjer vår slutsats att mäns och kvinnors hjärnor inte utgör distinkt olika population­er”.)

Debatten landar i vad som är mest avgörande: genom‍ snittet eller individern­a i gruppen som studeras. Svaret beror ofta på vilken fråga som ställs. Forskare kan dessutom undersöka samma bevis och ändå dra olika slutsatser. ”Den mänskliga hjärnan må vara en mosaik, men med förutsäg‍ bara mönster”, skrev Avram Holmes och hans kolleger vid Yale university som svar till Daphna Joel 2015. De menar att dessa mönster bör undersökas mer noggrant statistisk­t.

Anne Fausto-sterling, professor emerita i biologi och könsutveck­ling vid Brown university, är kritisk till forsk‍ ning om könsskilln­ader och har ett annat perspektiv.

– Att tala om genomsnitt­liga skillnader är missvisand­e om det är det enda vi gör. Hjärnan är inte en oföränderl­ig enhet som uppför sig som något manligt eller något kvinnligt, och den beter sig inte likadant i alla sammanhang. Daphna försöker komma åt komplexi‍ teten i vad hjärnor faktiskt gör och hur de fungerar, säger hon.

Konsekvens­erna av den här debatten, i synnerhet för

” Det skulle vara fel att dra slutsatsen att det inte finns några skillnader mellan hanar och honor”

” Min mamma är omvårdan‍ de, men hon är bättre än min pappa på att hitta. Det är en mosaik, eller hur?”

forskning som syftar till att behandla sjukdomar, kan vara omfattande. Mellan åren 1997 och 2000 drogs tio läkemedel tillbaka från den amerikansk­a marknaden, efter‍som de hade farliga, ibland till och med dödliga, biverkning­ar. Åtta av dessa tio innebar en större hälsorisk för kvinnor än för män. År 2013 halverade USA:S livsmedels- och läkemedels‍ myndighet den rekommen‍ derade dosen av sömnmedlet zolpidem, till kvinnor. Efter att patienter klagat på dåsighet under morgonpend­lingen upp‍ täcktes att läkemedlet var kvar i kroppen hos vissa kvinnor när de vaknade. Även här dyker motargumen­t upp. Lise Eliot och Sarah Richardson, veten‍ skaps- och genus‍historiker vid Harvard university, menar att en stor del av skillnader­na i biverkning­arna av zolpidem kunde härledas till skillnader i kroppsvikt. Vikt är inte hela förklaring­en, eftersom kvin‍ nors högre andel kroppsfett gör att vissa läkemedel metabo‍ liseras långsammar­e, men en större precision i läkemedels‍ doseringen borde vara möjlig.

på sådan

DELVIS SOM SVAR oro kräver den amerikansk­a hälsovårds­myndighete­n, NIH, sedan 2016 att all preklinisk forskning, innan man övergår till att testa på människor, måste inkludera hondjur. Janine Clayton, chef för NIH:S avdelning för forskning om kvinnors hälsa, var noga med att poängtera att den nya policyn, som inkluderar båda könen i studier, inte nödvän‍ digtvis innebär att man letar efter könsskilln­ader.

Många ser detta som ett vik‍ tigt steg. Margaret M. Mccar‍ thy påpekar att flera diagnoser med neurologis­k grund som tar sig uttryck i tidig ålder, som adhd och autismspek­trumtill‍ stånd, är vanligare hos män, medan de som uppträder sena‍ re, som depression och ångest, är vanligare hos kvinnor.

– När vi ställs inför det, är vi tvungna att titta på hjärnan som ett biologiskt organ som skiljer sig mellan män och kvinnor, säger hon. Att inte göra det skulle vara en för‍ vrängning av verklighet­en.

Men Daphna Joel, Anne Fausto-sterling och andra oroar sig över att pendeln ska svänga för långt. De föresprå‍ kar forskning som inkluderar kön som en variabel, med ett jämnt antal manliga och kvinnliga deltagare, men som i analysen av resultaten ser att kategorier­na ”manligt” och ”kvinnligt” kan reflektera va‍ riabler som inte har något med kön att göra.

Om den här forskninge­n ska kunna förändra hur samhäl‍ let tänker kring kön och genus på ett bredare plan, börjar det kanske med terminolog­in.

– Det är dags att dumpa or‍ det ’dimorfism’. En dimorfisk struktur är en äggstock kontra en testikel. En tvåprocent­ig skillnad i förhålland­et mellan grå och vit hjärnsubst­ans är inte dimorfisk. Det är bara en könsrelate­rad variation, säger Lise Eliot.

Catherine Dulac menar att vi behöver ”ett mer raffinerat sätt för att definiera dessa skillnader”. Hos möss har hon funnit att de nervkretsa­r som styr manligt parningsbe­teende också finns hos honor, medan nervkretsa­r för modersbete‍ ende finns hos hanar.

– Det skulle vara fel att utifrån vår forskning dra slut‍ satsen att det inte finns några skillnader mellan hanar och honor, säger Catherina Dulac, men den intressant­a frågan är: Hur uppstår dessa skillnader och hur subtila eller signifi‍ kanta är de?

Margaret M. Mccarthy och Daphna Joel slog sig ihop tidigare i år för att utveckla ett mer sofistiker­at ramverk för att definiera vad som mäts i forsk‍ ningen om könsskilln­ader och vad de betyder. De föreslår fyra möjliga dimensione­r: om ett drag är bestående eller över‍ gående; om det är kontext‍ beroende; om det uppträder i bara en av två former – och då är verkligt dimorfiskt – eller annars befinner sig inom ett spektrum; och om draget är en direkt eller indirekt konse‍ kvens av könet. Det sättet att beskriva könsskilln­ader är inte alls så fyndigt som den seglivade Mars och Venusmetaf­oren, men troligen mer exakt. Som regel speglar kom‍ plexitet bättre hur människor verkligen är.

– Min mamma är väldigt omvårdande, men hon är mycket bättre än min pappa på att hitta, säger Lise Eliot.

– Det är ett exempel på en mosaik, eller hur?

Lydia Denworth är vetenskaps­journalist och förfat

tare till boken I can hear you whisper: An intimate journey through the science of sound and language (Dutton). Den här artikeln publicerad­es först i Scientific American i september 2017. Översättni­ng: Karin Skagerberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden