Modern Psykologi

Trauma sätter spår i hjärnan, gå mer och en Nobelpris‍ tagare citeras om nudging. ORDET Ekosymtom.

Barndomstr­auman syns senare i hjärnan.

- – Karin Skagerberg

Att människor som varit utsatta för övergrepp i barndomen senare i livet löper större risk för depression och ångest är känt sedan tidigare. För att titta närmare på hur detta tar sig uttryck i hjärnan undersök‍ te forskare vid kanadensis­ka Mcgill university hjärnor från 78 avlidna personer.

En tredjedel hade utsatts för misshandel eller sexuellt utnyttjand­e i barndomen och senare lidit av depres‍ sioner och begått självmord, medan en tredjedel varken haft psykiska problem eller varit utsatta för övergrepp. Den sista tredjedele­n hjärnor hade tillhört människor som lidit av depression och begått själv‍ mord men inte varit med om barndomstr­auman.

I studien konstatera­des bland annat försämrad funk‍ tion i delar som spelar en viktig roll för bland annat känsloreg‍ lering, samt att myelinlagr­et som skyddar nervtrådar­na var mindre i de hjärnor som tillhört människor utsatta för övergrepp. Kanske kan detta bidra till att förklara senare depression­er och suicidala be‍ teenden, spekulerar forskarna.

 ??  ?? UTAN SKYDD Personer som utsatts för övergrepp som små har mindre skydd kring sina hjärncelle­rsom vuxna.
UTAN SKYDD Personer som utsatts för övergrepp som små har mindre skydd kring sina hjärncelle­rsom vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden