Modern Psykologi

Optogeneti­k styr törst och IG Nobel‍belönad oststudie.

Livsviktig drift kopplad till specifika celler.

- – Per Snaprud

En törstig mus dricker från burens vatten‍ flaska. När forskare belyser dess hjärna med laserljus slutar den tvärt. Ett område på hjärnans undersida som kal‍las hypotalamu­s bidrar till att reglera vätskebala­nsen. Det har varit känt sedan mitten av förra seklet. Nu har forskare i USA kopplat törst till en speci‍ fik typ av nervceller. Upp‍ täckten visar hur en livsviktig drift bottnar i klart avgränsade nervkretsa­r.

Forskarna använde en metod som kallas optogeneti­k. Den gör det möjligt att styra akti‍ viteten hos utvalda nervceller i realtid med laserljus via en fiberkabel in i hjärnan. När forskarna dämpade aktivite‍ ten i en viss typ av celler hos en törstig mus slutade den att dricka. När de i stället ökade aktivitete­n skyndade musen till närmsta vattenskål, även om den nyss hade druckit.

Möss som fick chansen valde att trycka på en pedal för att stänga av den laserstyrd­a ak‍ tiveringen av sin ”törstcelle­r”. Det betyder att mössen ogillar känslan av törst, enligt en av forskarna bakom studien, psy‍ kiatrikern Karl Deisseroth:

– Beteendet vittnar om att djuret aktivt undviker tillstån‍ det, oberoende av hur mycket det har druckit, skriver han i ett mejl till Modern Psykologi.

Resultaten är publicerad­e i Science.

 ??  ?? STYRMEDEL Inom opto‍genetiken styr man hjärnans funktioner genom att slå på och avljussign­aler.
STYRMEDEL Inom opto‍genetiken styr man hjärnans funktioner genom att slå på och avljussign­aler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden