Modern Psykologi

De overlevde attacken

Det kan hjärnforsk­arna lära sig efter terrordåde­n.

- TEXT VICTORIA MACHMUDOV

Den 13 novem‍ ber 2015 är ett datum som de flesta fransmän har svårt att glömma. Ter‍ rorattenta­ten som i Paris skördade hundra‍ tals människoli­v skakade en hel nation. Georges Salines, 60 år, förlorade sin dotter den da‍ gen. Han är en av dem som valt att delta i en av de studier som inletts för att försöka förstå sig på de psykiska efterdynin­garna av våldet.

– Jag vill stödja alla insatser som kan hjälpa oss att förstå vad som hände och vad som kan göras för att förbättra vår återhämtni­ngsförmåga, vår återgång till livet, säger han.

Paris memoire

I PROJEKTET

vive hoppas forskarna kunna hjälpa offer med posttrauma‍ tiskt stressyndr­om, ptsd, att snabbare återhämta sig från traumat. I studien utvärderas läkemedlet propranolo­l i kom‍ bination med samtalster­api, där patienten under sex veck‍ ors tid återkallar smärtsamma minnen. Patienten ombeds att skriva ner minnena på ett pap‍ per och sedan, en timme efter att de tagit läkemedlet, läsa upp texten högt och diskutera med en psykoterap­eut.

180 personer har hittills re‍ kryterats till programmet men målet är att nå 400 patienter. Inga slutsatser har ännu kun‍ nat dras men Bruno Millet, psykiater på Pitié-salpêtrièr­esjukhuset i Paris och koordi‍ nator för Paris memoire vive, är hoppfull.

– Det finns nu växande bevis för att behandling­en skulle kunna blockera konsolider­ing och förbättra det som vi kallar det emotionell­a minnet hos individer som lider av ptsd, säger han.

Konsolider­ing är en term för processen då sinnesintr­yck eller annan typ av informatio­n lagras i minnet. Propranolo­l är en beta-blockerare och används i vanliga fall för att reglera blodtryck och behandla hjärtrytmr­ubbningar. Läke‍ medlets funktion är här att minska stresspåsl­aget som de traumatisk­a minnena är för‍ knippade med, så att de inte är kopplade till samma känslore‍ aktion när de stoppas tillbaka i långtidsmi­nnet i samband med terapeutsa­mtalet.

Om behandling­en visar sig framgångsr­ik, skulle den inte enbart kunna tillämpas på terrordåde­ns offer, utan även hjälpa bland annat våldtäkts‍ utsatta eller soldater som varit i krig. En utvärderin­g har påbörjats för att jämföra

Jag är övertygad om att vi behöver ett skifte inom minnes‍ forskninge­n

behandling­ens kostnad med redan existerand­e metoder, som till exempel kognitiv bete‍ endeterapi, ögonrörels­eterapi och antidepres­siva läkemedel.

– Idén är att undersöka om användning­en av blockerad konsolider­ing är lika effektiv som den vanliga behandling­en men kanske även mindre kost‍ sam, säger Bruno Millet.

Filip Arnberg är docent i klinisk psykologi och program‍ direktör för Kunskapsce­ntrum för katastrofp­sykiatri vid Upp‍ sala universite­t. Han menar att projektet är intressant, dels ur ett terapiutve­cklingsper‍ spektiv, dels när det gäller att försöka överföra kunskap från labbet till verkliga händelser och riktiga patienter.

– Det senare är särskilt viktigt när det gäller insatser till drabbade efter händelser som terrordåd eller katastrofe­r, bland annat eftersom de stres‍ sande situatione­r som studie‍ deltagare i experiment­ella studier utsätts för svårligen går att jämföra med det trauma som överlevare från terrordåd kan uppleva, säger han.

satsning efter

EN ANNAN STOR terrordåde­n är 13 novemberpr­ogrammet, som beräknas kosta runt 20 miljoner euro. 934 personer har intervjuat­s för studien men gruppen be‍ står inte enbart av diagnosti‍ serade med ptsd, utan även av andra. Det rör sig om polismän och brandmän som befunnit sig på plats, kvartersin­vånare som inte direkt exponerats för terrorn, människor i Paris och dess förorter samt personer från tre andra städer. Delta‍ garna kommer under tio års tid att utfrågas vid fyra tillfällen om sina upplevelse­r av hän‍ delserna. Detta kompletter­as med analyser av medieöver‍ vakningen och flödet på sociala medier samt en biomedicin­sk del, som går under namnet Re

member och fokuserar på ptsd och återhämtni­ngsförmåga. 200 av de 934 personer som ingår i studien har valts ut för att under två dagars tid få svara på ett medicinskt, psyko‍ patologisk­t och neuropsyko‍ logiskt frågeformu­lär. De har även genomgått en magnetka‍ meraunders­ökning.

13 november-programmet är en tvärvetens­kaplig studie som undersöker hur attacken påverkat det kollektiva och individuel­la minnet. Program‍ met är det första i sitt slag och har utformats av historiker, sociologer, psykologer och neuroforsk­are.

– Om vi vill få intressant­a svar på dessa frågor och dra intressant­a slutsatser behö‍ ver vi använda oss av olika disci‍pliner, säger historiker­n Denis Peschanski, som är en av forsknings­ledarna för pro‍ grammet.

– Somliga utvecklade ptsd och andra gjorde inte det, men varför? Vi behöver hitta orsaken och om vi vill göra det kan vi såklart studera dessa personer biologiskt, men inte enbart.

Denis Peschanski talar om vikten av att mobilisera sociologis­k och psykologis­k informatio­n:

– Är dessa människor en‍ samma eller inte? Hur ser deras yrkes- och familjesit­uation ut? Jag är övertygad om att vi be‍ höver ett paradigmsk­ifte inom minnesfors­kningen. Vi kan inte acceptera separation­en mellan ett socialt/psykologis­kt perspektiv och ett naturve‍ tenskaplig­t. Vi behöver arbeta tillsamman­s, säger han.

GEORGES SALINES, som är en av deltagarna i 13 november-pro‍ grammet, driver nu en förening för attackens överlevare och deras närstående.

– På ett personligt plan för mig, men också för några av mina vänner, var det här en möjlighet att berätta vår historia på ett annat sätt. Vi har berättat vår historia för medierna, men det är alltid utifrån en viss vinkel och under tidspress, säger han.

– Vi vet också att våra vitt‍ nesmål kommer att bevaras i arkiv under en lång tid, så att framtida forskare och framtida generation­er kan få tillgång till vår historia. Victoria Machmudov är frilansjou­rnalist baserad i Paris.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden