Modern Psykologi

Vilket kön har hjärnan?

Debatten om huruvida mäns och kvinnors hjärnor faktiskt har betydande olikheter kan få långtgåend­e konsekvens­er för människors hälsa och identitet.

- TEXT LYDIA DENWORTH

År 2009 bestämde sig hjärn‍ forskaren Daphna Joel, vid Tel Aviv university i Israel, för att hålla en kurs i genuspsyko­logi. Som feminist hade hon länge varit intressera­d av frågor om kön och genus, men hennes forskning hade mest hand‍ lat om den neurala grunden till tvångssynd­rom. För att förbereda sig gick hon under ett år igenom mycket av den omfattande och polarisera­de litteratur­en om könsskilln­a‍ der i hjärnan. De hundratals veten‍skapliga artiklarna täckte allt från storleks‍ variatione­r i specifika anato‍ miska strukturer hos råttor till möjliga aggression förklaring­ar och kvinnlig av manlig em‍ pati hos människan.

Till en början delade Daphna Joel det populära antagandet om att på samma sätt som könsskilln­ader nästan alltid ger upphov till två olika repro‍ duktionssy­stem, så borde de också ge upphov till två olika typer och en av manlig. hjärnor – en kvinnlig

Under läsningen stötte hon på en vetenskapl­ig artikel som motsade den idén. Studien hade publicerat­s år 2001 av Tracey Shors och hennes kol‍ leger vid Rutger university i USA och rörde en detalj i rått‍ hjärnan: små utskjutnin­gar på hjärncelle­rna, så kallade dentrituts­kott, som reglerar överföring­en av elektriska impulser. Forskarna visade att när östrogenni­våerna var höga dentrituts­kott så hade honråttorn­a än hanarna. fler Tracey Shors upptäckte också att när han- och honråttor utsattes för akut stress – de fick elchocker på svansen – så svarade satt sätt: deras Hanråttorn­a hjärnor på fick mot‍ fler utskott, honorna färre.

Utifrån detta oväntade fynd utvecklade Daphna Joel en hypotes om könsskilln­ader i hjärnan, som har skapat en ny debatt inom ett forsknings­fält som redan är fullt av motsätt‍ ningar. I stället för att titta på områden i hjärnan som skiljer sig mellan könen, föreslår hon att vi ska se på våra hjärnor som en ”mosaik”, som består av en blandning av, ibland föränderli­ga, maskulina och feminina drag. Variatione­n i sig, samt den beteendemä­s‍ siga överlappni­ngen mellan könen finns aggressiva – exempelvis kvinnor att det och empatiska män, och män och kvinnor som visar båda dragen – tyder på att våra hjärnor inte kan delas in i en av två dis‍ tinkta – dimorfa (tvåformiga) – kategorier. Den omkring 1 400 gram tunga klumpen innanför skallbenet är varken manlig eller kvinnlig, enligt Daphna Joel. Tillsamman­s med sina kolleger vid Tel Aviv-univer‍ sitetet, för kognitiv Max neuroveten­skap Planck-institutet i Leipzig, Tyskland, och univer‍ sitetet i Zürich, Schweiz, tes‍ tade Daphna Joel sin idé genom att analysera magnetkame­ra‍ bilder av fler än 1 400 hjärnor. Resultatet visade att de flesta av hjärnorna faktiskt innehöll både maskulina och feminina drag. – Vi tillhör alla en enda, mycket heterogen grupp, säger hon. NÄR DAPHNA JOELS arbete pu‍ blicerades 2015 i den veten‍ skapliga tidskrifte­n PNAS, hyllades den av likasinnad­e forskare som ett genombrott. ”Resultatet innebär en be‍ tydande utmaning gentemot ingrodda missuppfat­tningar”, skrev Gina Rippon, professor i kognitiv neuroveten­skap vid Aston university i Storbritan‍ nien. ”Jag hoppas att den kom‍ mer att rita om spelplanen för 2000-talet.” Andra, som länge ägnat sig åt att studera könsskilln­a‍ der, motsatte sig resultaten. De ifrågasatt­e såväl Daphna Joels metodik och slutsatser som hennes öppna femi‍ nism. ”Artikeln är ideologi maske‍rad som vetenskap”, sa neurobiolo­gen Larry Cahill vid University of California, USA. Hon menade att Daphna Joels statistisk­a metoder var ”rig‍ gade” (om än inte nödvändigt‍

” Den omkring 1 400 gram tunga klum‍ pen innanför skallbenet är varken manlig eller kvinnlig”

vis avsiktligt) för att gynna hennes hypotes. Annan kritik var mer försiktig:

– Det finns en variation inom individer, och det visar hon på ett fint sätt, men det be‍ tyder inte att det inte finns re‍ gioner i hjärnan som i genom‍ snitt skiljer sig mellan män och kvinnor, säger hjärnforsk­aren Margaret M. Mccarthy vid University of Maryland school of medicine, som studerar könsskilln­ader hos råttor.

Daphna Joel, å sin sida, håller med om att gener, hormoner och miljö skapar könsskill‍ nader i hjärnan. Hon instäm‍ mer till och med i att det, med tillräckli­g informatio­n om specifika egenskaper i en en‍ skild hjärna, med viss precision går att gissa om den tillhör en kvinna eller en man. Men vad man inte kan göra, poängterar hon, är det motsatta: att titta på en man eller kvinna och avgöra strukturen i individens hjärna eller personligh­et bara genom att du känner till perso‍ nens kön.

HUR KONTROVERS­IELL Daphna Joels forskning än må betrak‍ tas som, så är kärnan i det hon säger sant, menar Catherine Dulac, molekylärb­iolog vid Harvard university, vars arbete med möss återspegla­r Joels resultat:

– Det finns en stor variation mellan individer, säger hon.

Att erkänna det faktumet har öppnat ett nytt spår för diskussion­en om vad det bety‍ der att vara man eller kvinna. För forskare räcker det inte längre med att leta efter köns‍ skillnader i hjärnan. Debatten fokuserar nu på ursprunget, omfattning­en och betydelsen av dessa skillnader. Det kan få stora konsekvens­er för hur man ser på kön och genus, i och utanför laboratori­et. Det kan också få betydelse för huruvida läkemedel och behandling­ar ska specialise­ras för kvinnor och män.

– Hela vårt samhälle är uppbyggt på antagandet att våra könsorgan delar upp oss i två grupper, inte bara i fråga om reprodukti­onsför‍ måga, utan också vad gäller vår hjärna, vårt beteende och våra psykologis­ka egenskaper, säger Daphna Joel.

– Folk antar att skillna‍ derna hänger ihop, att om du är feminin på ett sätt, så är du det också på andra. Men det stäm‍ mer inte. De flesta människor har en mosaik av olika drag.

I SLUTET AV 1800‍talet, långt före magnetkame­rorna, var den främsta mätbara skillna‍ den mellan mäns och kvinnors hjärnor deras vikt (fastställd vid obduktion, givetvis). Eftersom kvinnors hjärnor i genomsnitt är 140 gram lättare än mäns fastslog forskarna att kvinnor måste vara mindre

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden