Modern Psykologi

Låt manlighete­n bli så mycket mer

- ÅTERKOPPLI­NG jonas@modernpsyk­ologi.se

Tv-programmet Brottsligt är ett slags Efterlyst i Barnkanale­ntappning. Ett återkomman­de inslag är att en tidigare brottsling intervjuas av ett par barn. När jag och sonen har tittat oss genom några avsnitt kommer frågan: Pappa, varför är alla brottsling­ar de intervjuar män? Jag blir mållös. Vad ska jag säga? Att 94 procent av alla på svenska fängelser är män. Att män står för 95 procent av allt våld i samhället? Att män tar emot det mesta av våldet från andra män och även begår flest självmord.

Jag vet inte om jag är redo att dra den statistike­n för ett lågstadieb­arn. I stället lyssnar vi på Beat it, favoriten Michael Jacksons gamla hitlåt om att säga nej till machoideal­et.

MEDAN DE MESTADELS

manliga nazisterna slogs med polisen utanför bokmässan i höstas samtalade jag på Psykologis­cenen med Per Isdal, en norsk psykolog som behandlat våldsamma män i decennier. Hans lärdom kan kokas ner till att det mesta våldet föds ur vanmakt kryddad med en stor nypa känslomäss­ig stympning. På sidan 30 i det här numret pratar Mats Almegård vidare med Per Isdal om sambandet mellan ett snävt känsloregi­ster och de destruktiv­a sidorna av manlighete­n.

Ted Gärdestad tog sitt liv för 20 år sedan. På sidan 38 skriver Anna-maria Stawreberg om den psykiska sjukdom som ledde till självmorde­t. På sin debutskiva sjöng Ted Gärdestad om just det som Per Isdal pekar på som kärnan i den traditione­lla mansrollen: ”Du har då aldrig trott på tårar, det passar inte för en karl. Om man är över 15 vårar, finns inga känslor kvar.”

PÅ HJÄRNDAGEN, SOM

Modern Psykologi och Forskning & Framsteg arrangerad­e på Rival i Stockholm i november, reste sig en man i publiken efter Helena Backlund Waslings föreläsnin­g om vikten av beröring. Han undrade varför både män och kvinnor så ofta kramar kvinnor, men hur mycket som krävs för att två män ska kramas. Helena Backlund Wasling kunde peka på studier där män och kvinnor uppgav att de gillar kroppskont­akt lika mycket. Ändå tar män så lite i varandra.

Hos de forskare som talade på Hjärndagen var ett återkomman­de tema hur påverkbara våra identitete­r och värderinga­r är. Det är ett oerhört positivt budskap, som ger oss möjlighet att göra världen så mycket bättre.

Så även mansrollen! Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Ted Gärdestad sjöng om kärnan i den snäva mansrollen

 ??  ?? OPTIMIST Psykologin ger oss redskap för att utvidga en alltför trång
mansroll.
OPTIMIST Psykologin ger oss redskap för att utvidga en alltför trång mansroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden