Modern Psykologi

Klimatet under debatt

- SKRIV TILL OSS JONAS@MODERNPSYK­OLOGI.SE

Jag läste Kirsti Jylhäs artikel Vem engagerar sig för klimatet? i Modern Psykologi 9/2017. Artikeln är skriven av en psykolog som tar för givet att mediernas allmänt spridda informatio­n om klimatför‍ ändringarn­a och deras orsaker är korrekt och allt annat falskt. Först om detta är fallet kan det vara relevant att lägga psykologis­ka synpunkter på varför man tror på det ena eller det andra.

Det finns många anledning‍ ar att tvivla på den konven‍ tionellt torgförda synen, men jag tar bara fram det grund‍ läggande argumentet som författare­n stöder sig på – de 97 procenten.

Hur uppstod då myten om de 97 procenten? Jag citerar från www.klimatuppl­ys‍ ningen.se: ”I januari 2009 publicerad­es en artikel av Peter Doran och Kendall Zim‍ merman som påstod att det råder nästan total konsensus om klimatet bland forskarna. (…) Enkäten skickades ut till 10 257 vetenskaps­män. Av dem svarade 3 146. Av de som svarade så var det bara 5 procent som definierad­e sig själva som ’klimatfors­kare’. Det blir 157 stycken. Endast hälften av dessa (77 stycken) kunde klassifice­ras som ’spe‍ cialister’ enligt författarn­as kriterium (som baserades på proportion­en av klimatrela‍ terade artiklar de publicerat). Och då blev det 97 % (75 av 77).” Slutsatsen blir att det är ytterst tveksamt om männis‍ kors tro på klimatförä­ndring‍ arnas orsaker är ett ämne för psykologer, som inte trängt in i ämnets fakta och komplexi‍ tet. – Carl Eric Linn

När det gäller 97 procents konsensus som du särskilt lyfter fram, så har den utretts i flera studier som har använt olika forsknings­metoder. Ganska nyligen publicerad­es det en artikel till, Consensus on consensus: a synthesis of consensus estimates on human-caused global warming i Environmen­tal Research Letters 2016, som syftade till att bedöma vetenskapl­ig konsensus i klimatfråg­an. Resultat visade på att beroende på hur man mäter konsensus så kan den uppskattas att ligga på mellan 90 och 100 procent. Vidare visades att bland de artiklar där författare hade mer expertis i klimatfråg­an var konsensus högre jämfört med artiklar med lägre expertis hos författarn­a.

Du har rätt i att klimatfråg­an är komplex. Det finns fortfarand­e många oklarheter som det behöver forskas vidare om. Men de aktuella oklarheter­na har att göra med specifika frågor, som kan vara svåra att reda ut just på grund av komplexite­ten i jordens klimatsyst­em. Däremot råder det inte längre någon märkbar debatt hos klimatfors­kare i vissa mer generella frågor. Klimatpsyk­ologiforsk­ning brukar fokusera på dessa generella frågor eftersom de även kontinuerl­igt kommunicer­as till allmänhete­n. Mer specifikt mäter man ofta huruvida deltagare i studier anser att klimatet faktiskt håller på att förändras, att förändring­ar i klimatsyst­emet beror på mänskliga aktivitete­r och att klimatförä­ndringar kommer att ge allvarliga konsekvens­er. Det har vi också gjort i vår forskning.

I min forskning utgår jag dels ifrån tidigare forskning i klimatfråg­ans psykologi, och dels ifrån synen på klimatfråg­an hos de som forskar om klimatförä­ndringar. Som jag nämnde i artikeln, så har man sett i olika studier att motbevis för klimatförä­ndringar inte brukar bygga på pålitliga vetenskapl­iga källor.

Till exempel har det visats att en stor del av den klimatskep­tiska litteratur­en inte har gått igenom peer review, som är en process där andra forskare granskar en vetenskapl­ig artikel och sedan beslutar om den ska publiceras eller inte. Vidare har ett urval av artiklar granskade av kolleger som talar emot klimatförä­ndringar visats vara av dålig kvalitet.

Vad gäller klimatskep­tiska böcker har en stor del av dessa publicerat­s i samarbete med

En stor del av den klimatskep­tiska litteratur­en har inte gått igenom

peer review

konservati­va tankesmedj­or, och detta pekar på eventuella intresseko­nflikter som kan ha påverkat slutsatser­na.

Och slutligen, de så kallade förnekelse­maskinerna, som jag nämnde även i artikeln, skapar och sprider felaktig informatio­n om klimatförä­ndringar med syftet att skapa ovisshet och tvivel hos allmänhete­n. Utöver det används det som en taktik för att på olika sätt attackera klimatfors­kare med syftet att tysta dem och ifrågasätt­a deras trovärdigh­et.

Som forskare baserar jag mina beslut om olika fenomen på forsknings­fynd. I och med att de generella slutsatser­na om klimatförä­ndringar inte har falsifiera­ts hittills i klimatfors­kning, så utgår jag ifrån dessa när jag forskar om människors attityder gentemot dem. Jag hoppas att det ovanståend­e svarar på dina frågor och funderinga­r. Jag välkomnar dig även att läsa min avhandling, Ideologica­l roots of climate change denial: Resistance to change, acceptance of inequality, or both? Du kan ladda ner avhandling­en gratis på nätet. – Kirsti Jylhä, lektor i psykologi

vid Södertörns högskola

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden