Modern Psykologi

Binärt om kön i hjärnan

-

Som feminist och transman var jag skeptisk till temat Hjärnan: Man eller kvinna. Artikeln Vilket kön har hjärnan? tar upp Daphna Joels forskning, som visar på att hjärnan är mer av en mosaik av manligt/kvinnligt inom varje individ, snarare än att det finns distinkt manliga kontra kvinnliga hjärnor. Jag saknar ett perspektiv utanför det binära man/ kvinna. Det hade tillfört mycket om artikeln någon‍ stans nämnde transperso­ner, åtminstone som en kommen‍ tar till att forskninge­n inte inkluderat dem.

Vad gäller manliga/kvinn‍ liga hjärnor och mosaiken inom varje individ så lutar jag åt att generella skillnader de binära könen emellan har mycket att göra med hur vi fostras in i olika roller. Och att hjärnans plasticite­t (som också nämns i artikeln) gör att våra hjärnor kan se lite olika ut, som ett resultat av olika uppfostran/uppmunt‍ ran/bemötande snarare än att det skulle vara biologiskt förutbestä­mt.

@mio.ribohn på Instagram Visst hade trans‍ personer kunnat nämnas i Lydia Denworths artikel Vilket kön

har hjärnan? i Modern Psyko‍ logi Hjärnan, 11/2017, inte minst med tanke på det icke-binära mosaikpers­pektiv som Joels forskning ju lyfter fram. Som framgår av artikeln finns mycket kvar för forsk‍ ningen att undersöka.

– Jonas Mattsson, chefredakt­ör

 ??  ?? PÅ RIKTIGT Vetenskape­ns konsensus i klimatfråg­an ifrågasätt­s.
PÅ RIKTIGT Vetenskape­ns konsensus i klimatfråg­an ifrågasätt­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden