Modern Psykologi

” Jag tycker inte att känslor bara är skit”

Emma Frans har skrivit en bok om att skilja vetenskap från trams.

- – Karin Skagerberg

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiolo­gi och kallar sig själv ”vetenskaps­aktivist”. Många andra kallar henne för Sveriges roligaste forskare. På Twitter har hon fler än 49 000 följare och har blivit känd för att med humor granska vetenskapl­iga påståenden. Nu har hon samlat sina tankar i boken Larmrappor­ten: Att skilja vetenskap från trams (Volante). Där beskrivs vetenskape­n som en jobbig kompis som inte alltid håller med en. Hur menar du? – När människor väl har bestämt sig för något kan det vara svårt att få dem att ändra åsikt, säger Emma Frans.

– Där kommer vetenskape­n in som en störig kompis som kan motbevisa dig. Det är dags att vi tar tag i detta nu när många mäktiga människor i världen för krig mot fakta. Vi behöver få insikt i att vi inte alltid är rationella, utan snarast ganska känslostyr­da.

Själv växte hon upp med föräldrar som var psykologer. De var toleranta men möjligen lät de just känslorna styra lite för mycket, tycker Emma Frans.

– Jag hade en bra uppväxt, men om jag ska vara kritisk så kan jag tycka att mina föräldrars idéer om att hela tiden få utlopp för känslor och att miljön och barnens första levnadsår är helt avgörande var lite flummiga. Är din kärlek till vetenskap och kvantitati­v forsk‍ ning en revolt? – Ja, absolut. Jag tog avstånd ifrån miljötänke­t i något slags rebellfas och rik- tade in mina studier på biologi och medicin. Jag tycker om det som är mätbart och i min egen forskning, där huvudfokus är psykiatris­ka diagnoser, tittar jag på biologiska förklaring­smodeller. Sedan anser jag inte att människor bara är eller bara ska vara rationella. Jag tycker inte att känslor bara är skit, men det måste finnas en balans.

– I dag ligger ett stort ansvar på enskilda individer att avgöra vad som är sant, och då är det till exempel viktigt att kanske inte alltid ge känslor akut utlopp i sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden