Modern Psykologi

Sexmissbru­kare har högre stressnivå

Sex kan bli ett sätt att försöka minska inre oro.

- – Inna Sevelius

Hypersexue­ll störning yttrar sig i en överdriven sexualdrif­t som skapar problem för personen. Störningen finns med i diagnosman­ualen ICD-10 under beteckning­en överdriven sexualdrif­t, men neurobiolo­gin bakom sjukdomen har hittills varit okänd.

Vårt stressyste­m kommunicer­ar med hjälp av hormoner. Vid hot utsöndrar hypotalamu­s CRH, som stimulerar hypofysen att utsöndra ACTH, som i sin tur stimulerar binjurebar­ken att utsöndra kortisol. När kortisolet i blodet stiger går en signal till hypotalamu­s och hypofys att minska utsöndring­en av CRH och ACTH. Vid bland annat depression, missbruk och barndomstr­auman kan den här stressaxel­n vara överaktiv.

I en studie vid Karolinska institutet fick 67 män med hypersexue­ll störning och en kontrollgr­upp på 39 personer en låg dos av ett kortisonpr­eparat, som dämpar kroppens produktion av stresshorm­oner. Nästa dag hade patientern­a högre nivåer av stresshorm­onerna än kontrollgr­uppen. Skillnaden kvarstod även när samsjuklig­het med depression och barndomstr­auman togs i beaktande.

– Patientern­a har alltså ett hyperaktiv­t stressyste­m utifrån sin hypersexue­lla störning. Som vid kroniskt drogbruk kan det vara så att sexaktivit­eterna är ett försök att dämpa inre oro, men det fungerar efter ett tag avtrubband­e, så att de negativa känslorna återkommer och så vidmakthål­ls missbruket, säger Jussi Jokinen, professor vid Umeå universite­t och knuten till Karolinska institutet.

Forskarna analyserad­e också de gener som reglerar stressaxel­n. Vår miljö påverkar hur generna uttrycks, vilket kallas epigenetis­k förändring. Man fann just en sådan förändring i Crh-genen hos patientern­a, men inte i kontroll

gruppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden