Modern Psykologi

Träning ger bättre skolresult­at

Sambandet konstatera­s i två nya studier.

- – Henrik Höjer

Tidigare studier har kunnat visa ett samband mellan goda studieresu­ltat och träning – men utan att kunna slå fast vad som leder till vad. För att undersöka detta delade forskare ut fria gymkort till cirka 400 slumpmässi­gt valda universite­tsstudente­r i Norge. En lika stor kontrollgr­upp med likvärdiga studieresu­ltat fick inget gymkort.

Experiment­et visade att 70 procent av dem som fick gymkort sedan tränade betydligt mer än kontrollgr­uppen – i genomsnitt en gång i veckan.

Gruppen med gymkort fick även bättre studieresu­ltat.

– I praktiken handlar det om färre bommade tentor, säger Mathias Ekström, som är forskare i nationalek­onomi vid Norges handelshög­skola samt knuten till Institutet för näringsliv­sforskning i Sverige.

Studentern­a fick även fylla i enkäter om sin livsstil och studievano­r. Resultaten visar att det främst var de studenter som hade osunda vanor och problem med självkontr­oll som förbättrad­e sina studieresu­ltat. Forskarna skriver i artikeln att de ”tolkar detta som att träning är karaktärsd­anande och därmed underlätta­r för individen att få struktur på livet, inklusive studierna”. De såg inga tydliga könsskilln­ader.

Resultatet får stöd av en annan studie som gjordes vid Lunds universite­t tidigare i år. Under perioden 2003–2013 studerades 630 niondeklas­sare, som hade haft idrott varje dag sedan årskurs ett. Dessa jämfördes med en kontrollgr­upp från likvärdiga skolor. Det visade sig att de pojkar som hade daglig idrott presterade betydligt bättre i skolan än kontrollgr­uppen. Bland flickorna uppmättes dock ingen mätbar effekt, vilket forskarna tror delvis handlar om att de hade högre betyg från början.

 ??  ?? HJÄRNSTARK Att träna har visat sig ha positiv effekt på studie‍ prestation­er.
HJÄRNSTARK Att träna har visat sig ha positiv effekt på studie‍ prestation­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden