Modern Psykologi

Vår tids största rädsla

Skräcken att missa när det händer.

-

Asså, du har den fetaste fomo:n jag varit med om i hela mitt liv!”

Jag pratade med min kompis Johan i telefon samtidigt som jag tappade upp ett bad när en påminnelse dök upp på skärmen. ”Releasefes­t för X bok.” Jag hade just uttryckt min oro över att ha fattat fel beslut. Kanske borde jag skita i badet och cykla iväg till den där releasen. Fastän jag var astrött.

Fomo är en akronym för fear of missing out och handlar om en rädsla för att missa eller utelämnas från en upplevelse. Det kan också handla om en rädsla för att andra har det roligare än man själv just nu.

Förr hade människor inte lika många valmöjligh­eter. Vad man skulle jobba med, var man skulle bo, om man skulle gifta sig och skaffa barn var sällan uppe till debatt. Strukturer, traditione­r och normer höll människor i schack. Nu när familjen och samhället inte håller oss i samma grepp ställs vi inför miljoner val. Det är ingen som säger åt oss hur vi bör leva, vilket leder till att man ser sig om och funderar: Borde jag göra det hen gör just nu?

Det känns inte som ett mysigt alternativ att återgå till en tid där njutning och skuld gick hand i hand och jag är heller inte så peppad på att min familj skulle bestämma livspartne­r och karriär. Därför tror jag att det är viktigt att fråga sig själv: Hur vill jag leva? Vad är viktigt för mig? Då blir det lättare att sålla bland valen. För om yolo tar över, då kommer fomo som ett brev på posten – förlåt, som en störig påminnelse i mobilen. Jenny Jägerfeld är legitimera­d psykolog och författare.

 ??  ?? UTAN MISSAR Ju bättre vi tar reda på hur vi vill leva, desto lättare
undviker vi fomo, menar
Jenny.
UTAN MISSAR Ju bättre vi tar reda på hur vi vill leva, desto lättare undviker vi fomo, menar Jenny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden