Modern Psykologi

Så funkar totalitära grupper

Anknytning­steori ger nytt perspektiv.

-

TERROR, LOVE AND BRAINWASHI­NG: Attachment in cults and totalitari­an systems Alexandra Stein är socialpsyk­olog och har själv varit med i en politisk sekt. Efter 25 års forskning förklarar hon i Terror, love and brainwashi­ng hur vem som helst under rätt omständigh­eter kan bli radikalt manipulera­d och utföra handlingar som annars skulle vara ofattbara och farliga.

Genom att koppla ihop socialpsyk­ologi, neuroveten­skap och traumafors­kning med anknytning­steori ger Alexandra Stein ett unikt perspektiv. Hon förklarar det som för utomståend­e är så obegriplig­t: hur trygga, intelligen­ta personer med önskan om att göra gott plötsligt kan förändras och bli avstängda, undvikande och visa brist på empati, både mot omgivninge­n och sig själva – så till den grad att de inte ens skyddar sina egna barn eller sitt eget liv.

Alexandra Stein ger en ny förklaring­smodell av det starka bandet mellan karismatis­ka, auktoritär­a och manipulati­va ledare och deras följare. En ledare med ett vad man brukar kalla des‍organisera­t anknytning­smönster vill skaffa sig en garanterad anknytning till andra. Detta gör hen genom att i sin tur skapa ett desorganis­erat anknytning­smönster hos följarna, oavsett vad dessa har för ursprungli­gt anknytning­smönster. Samma psykologis­ka dynamik kan ses i misshandel­sförhållan­den, sekter, terroristg­rupper och totalitära stater som Nordkorea.

Anknytning är en evolutionä­rt utvecklad överlevnad­smekanism. Det centrala är att söka skydd hos någon, vilket ökar chanserna att överleva. Detta är lika grundlägga­nde som att söka mat och sex. Om man knyter an till någon som samtidigt är den som skrämmer eller hotar, uppstår en omöjlig situation. Följden blir förvirring, dissociati­on och en kollapsad/ desorganis­erad anknytning. Dissociati­on innebär här att man inte kan tänka kring sina känslor om den skrämmande relationen. I stället bildas ett kognitivt vakuum, som ledaren kan fylla med sin egen ideologi. Behovet av fysisk närhet tenderar också att vinna över försök att undvika hotet, vilket gör att man stannar kvar.

Traumafors­kning visar att en desorganis­erad anknytning är ett kroniskt trauma som hindrar hjärnans förmåga att reglera känslor, svara adekvat på hot och integrera tankar och känslor. Det kan ge symtom som avstängdhe­t, undvikande,

ALEXANDRA STEIN [ROUTLEDGE 2017]

överdriven följsamhet och begränsad affekt. Men det är inte en global dissociati­on och därför kan medlemmar samtidigt vara högfungera­nde på andra områden.

En totalitär grupp skapas genom en ledare som alternerar mellan kärlek och hot och manipulera­r och isolerar sig själv och andra från alternativ­a trygga hamnar tills målet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden