Modern Psykologi

13-åring med tvångstank­ar

-

Vår 13-åring har från ena dagen till nästa förvandlat­s från en glad, energisk tonåring till en ledsen, rastlös ung dam med gråten i halsen hela tiden och en massa tankar, funderinga­r och inbillning­ar (inklusive sexuella fantasier och (mar) drömmar) samt tvångstan‍ kar som hon måste delge mig hela tiden. Hon limmar sig på mig när vi är hemma, måste sova bredvid mig, skickar sms hela dagarna när jag är på jobbet, där hon exempel‍ vis berättar om sina fanta‍ sier (hon är orolig för att det inte är fantasier och vill att jag bekräftar det) och frågar mig om hon har sagt eller skrivit något till någon eller om hon har tänt eld på skolan eftersom det låg ett papper på elementet, eller att hon varit med någons pojkvän som hon inte ens träffat.

Hon berättar allt hon fun‍ derar på, även väldigt jobbiga tankar om död, självmord och sexuella fantasier. Jag har förstått att det händer att tonåringar fantiserar om både sina föräldrar och andra vuxna men jag vet inte hur jag ska bemöta detta eller hjälpa henne! Hennes pappa tycker att det är ännu jobbi‍ gare eftersom det är främst män och pojkar hon riktar in sig på. Ska tillägga att det varit mycket skit i skolan på sista tiden med tafsande kil‍ lar och det tittas på diverse förbjudna saker på Insta‍ gram och andra kanaler på rasterna. Daglig huvudvärk och magont.

Bör man kanske ta kontakt med BUP eller liknande? För snart går vi under känns det som. Min man och tillika barnens pappa flyr för han känner sig anklagad och vå‍ gar knappt prata med yngsta dottern för det sätter igång fantasier direkt. Vi har tre döttrar och de andra två har inte haft sådana här perioder i den åldern. Hur kan vi hjälpa henne?

Att ha sexuella fantasier är helt normalt och en del fantasier kan generera både lust- och skamkänslo­r. Ibland beroende på att de kan innehålla inslag som uppfattas som förbjudna, till exempel sex med familjemed­lemmar. I andra fall är det individens generella uppfattnin­g om sex som är förknippad med skam. För er dotter handlar det dock om något mer än eventuella skamkänslo­r. Hon känner ett tvångsmäss­igt behov av att delge dig alla sina jobbiga tankar. Detta för att få bekräftat att det är just bara tankar.

Jag varken kan eller får diagnostis­era någon via text, men utifrån din beskrivnin­g är tvångssynd­rom eller OCD, obsessive compulsive disorder, en tänkbar hypotes att utgå ifrån. OCD kallades tidigare för tvivelsjuk­an och att tvivla på sitt eget omdöme är precis vad er 13-åring verkar göra. Hon är osäker på vad som är verklighet och vad som är fantasi. På ett intellektu­ellt plan, rent logiskt, förstår hon förmodlige­n att det inte är så sannolikt att hon har haft ihop det med en kille som hon aldrig har träffat. Samtidigt kan tanken på att det skulle kunna vara sant väcka så starka känslor att de helt tar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden