Modern Psykologi

Han förgriper sig på mig

-

Jag har sen jag var barn bott med min familj och min farbror, som är några äldre än mig. Han blev adopterad för att kunna stanna i Sverige så han är i princip som min bror. Men sen jag var 9–10 år så började han förgripa sig på mig. Han började komma in i mitt rum och ta på mig medan jag sov. Och det var så obehagligt att jag låtsades att jagsov. Detta fortsatte och han tog på mig och utförde oralsex. Jag låtsades alltid sova för det var så obehagligt och jag vågade inte ”vakna”.

Han flyttade från staden vi bodde i men när jag var 18–19 hände det en gång till. Sen för två år sedan. Och för några dagar sedan hände det igen två gånger. Jag förstår inte varför han gör detta och hur han kan göra så. Jag låtsa‍ des sova men varför kan han inte fatta att jag är vaken? Vet han eller tror han att jag sover?

Jag kan inte berätta för någon och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill att det ska sluta. Dessutom vill jag kunna komma över detta. Jag tänker på det här hela tiden. Sedan skulle jag vilka veta hur mycket detta har påver‍ kat och kommer att påverka mig. Borde jag prata med någon psykolog?

Jag blir oerhört ledsen och arg när jag läser ditt brev och förstår vad du har blivit utsatt för. Jag har mycket svårt att tro att din farbror inte förstår att du är vaken – jag ser det som högst osannolikt. Och oavsett om han tror att du sover eller förstår att du är vaken så begår han ett övergrepp, en våldtäkt. Samlag, eller en handling som är jämförbar med samlag, som exempelvis oralsex som sker mot någons vilja, genom våld, hot om våld eller genom att utnyttja att någon är berusad eller sover, är våldtäkt.

Eftersom din farbror själv inte verkar ha för avsikt att sluta med sina övergrepp, måste du själv göra något åt saken. Detta måste upphöra nu! Du skriver att du låtsades sova för att det var så obehagligt och att du inte vågade ”vakna”, vilket gör att jag undrar om du är rädd för din farbror på något vis eller tror att det kommer att få obehagliga följder om du avbryter hans handlingar eller berättar för någon. Det är väldigt vanligt att man känner att man inte kan berätta för någon om det som har hänt. För många påverkas självkänsl­an starkt och man oroar sig för att inte bli trodd, men man kan även vara rädd för att bli beskylld för att själv ha skuld i att övergreppe­t har skett. I vissa familjer kan det vara extra svårt att berätta, om det anses viktigt att inte ha haft sex innan man gifter sig. Många personer som har utsatts för övergrepp är ju inte bara rädda för att bli skadade rent fysiskt, utan också för vilka sociala konsekvens­er det inträffade kan få om man berättar.

Jag skulle givetvis helst vilja att du kunde säga till honom en gång för alla, få förståelse från din familj och vänner och därefter polisanmäl­a. Men jag vet att det inte alltid är en möjlig väg att gå. Att din farbror är en familjemed­lem brukar upplevas som ännu svårare då han har relationer med din övriga familj. Jag undrar ändå om det finns någon familjemed­lem, eller någon vän som du tror skulle kunna ha förståelse och som skulle kunna hjälpa och stötta dig. I annat fall skulle du kunna uppsöka en psykolog. En psykolog har tystnadspl­ikt och du skulle kunna

Samlag, eller en handling jämför‍ bar med samlag, som sker mot någons vilja, är våldtäkt.

 ??  ?? NATTSKRÄCK Brevskriva­ren har utsatts för sexuella övergrepp under sin uppväxt.
NATTSKRÄCK Brevskriva­ren har utsatts för sexuella övergrepp under sin uppväxt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden