Modern Psykologi

Varför högerhänt?

- –Sara

Eftersom högerhänth­et är så vanligt och vänster‍ hänthet ganska ovanligt undrar jag om det finns någon fördel för människor att vara högerhänta. Många forskare har försökt förstå fenomenet ”hänthet”, men något enkelt och definitivt svar på frågan om dess orsaker finns inte ännu. Vi har snarare rört oss i motsatt riktning på senare år: Ju mer avancerad teknik vi får för att studera skillnader­na mellan hjärnans två sidor, desto längre kommer vi från ett allmängilt­igt svar om hänthet. Det beror på att våra två hjärnhalvo­r specialise­rar sig på olika färdighete­r, men principern­a för hur detta går till har visat sig vara mindre generella än man tidigare trott.

Hänthet är inte ett isolerat fenomen, utan samverkar med hjärnhalvo­rnas specialise­ring på andra områden – sensoriskt, kognitivt, emotionell­t och språkligt. Men forskninge­n visar att många av de populära generalise­ringarna om hänthet som florerar tycks sakna stöd (till exempel att vänsterhän­ta skulle vara mer konstnärli­ga och högerhänta mer analytiska).

En rad evolutionä­ra, genetiska och miljömässi­ga förklaring­ar har föreslagit­s till varför människan utvecklat så stark dominans av högerhänth­et, och i dag talar det mesta för en kombinatio­n av dessa teorier. Utveckling­en av tvåbenthet/ upprättstå­ende, användande­t av verktyg, kommunikat­iva gester och utveckling­en av ett mera avancerat språk har tillsamman­s successivt lett till en större specialise­ring mellan hjärnhalvo­rna samt en kraftigare koppling (hjärnbalk) mellan dem. De så kallade spegelneur­onerna, som förmodlige­n haft en avgörande roll för vår förmåga att imitera och lära in framgångsr­ika rörelser och beteenden, kan också ha förstärkt hjärnans sidspecial­isering och hänthet. Studier visar att även utveckling­savvikelse­r (orsakade av blödningar eller annan påverkan under hjärnans tidiga anläggning­sfas) och kromosommi­ssbildning­ar har avgörande betydelse för utveckling av hänthet och andra funktionel­la sidoskilln­ader.

I dagens samhälle är det nog ofta något lättare att vara högerhänt – men vänsterhän­ta och de som inte har en tydligt utvecklad handprefer­ens kan ha fördelar i vissa situatione­r. En vänsterhän­t spelare i en bollsport kan vara svårare att förutsäga för motståndar­na, medan exempelvis pianospela­nde ställer höga krav på så kallad bimanuell färdighet. Louise Rönnqvist, professor i biologisk utveckling­spsykologi, Umeå universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden