Modern Psykologi

Nostalgike­rn längtar hem.

Därför är det så bitterljuv­t att minnas.

- TEXT KARIN SKAGERBERG

Minnena som väcks av doften och smaken av madelei‍ nekakan doppad i lindblomst­eet. Visst var det väl nostalgi som förfat‍ taren Marcel Proust skrev om?

– Man pratar ju om ett nostalgisk­t skimmer. Den där känsloströ­mmen som knyter an till det förflutna är betydel‍ sefull på något sätt.

Det säger Einar, som i dag är i 30-årsåldern och ibland kom‍ mer på sig själv med att vara mycket mer intressera­d av att prata om saker som hänt tidi‍ gare och minnas sig tillbaka, än vad hans vänner är. Särskilt när han var yngre hängav han sig ofta åt nostalgi, mest genom att lyssna på musik som påminde om tillfällen tidigare i livet, och låta sig slungas tillbaka.

– Jag förknippar inte nostal‍ gi med något dåligt. Tvärt om var det något jag eftersökte då. Det handlade mer om vibbar, som en abstrakt kontakt till det förflutna som nästan kändes magisk, säger Einar.

PER JOHNSSON ÄR

psykolog och forskar om kopplingen mellan psykisk och kroppslig hälsa vid Lunds universite­t. Han be‍ skriver nostalgi som ett slags hemlängtan.

– Det är ett melankolis­kt tillstånd som har att göra med förgänglig­het och där ingår ett slags vemod. Bitterljuv­t är det ord Karin Johannisso­n använde i sin bok Nostalgia, och det tycker jag belyser dubbel‍heten bra. Ordet kom‍ mer ju från grekiskans nostos, hemkomst, och algos, smärta, alltså egentligen smärtsam hemkomst.

I Nostalgia (Bonniers 2001) beskrev idéhistori­kern Karin Johannisso­n fenomenet som ”en trånande och självmed‍ veten längtan, en saknad utan objekt. Den förflutenh­et den söker finns bara som minne, och eftersom denna förflu‍ tenhet alltid är frånvarand­e möjliggör den varje lustfylld dröm om återkomst.”

Karin Johannisso­n skriver också om hur ordet nostalgi myntades 1678 i en avhandling av läkarstude­nten Johannes Hofer. Nostalgia var då en di‍ agnos på de unga schweizisk­a soldater i utländsk legotjänst som blev sjuka på grund av grav hemlängtan.

Sedan dess har nostalgin lämnat sin medicinska bety‍ delse. Nostalgi klassas inte längre som en sjukdom, utan har en mer positiv laddning – alla kan nog känna igen pirret av att återse bortglömda saker eller fenomen från uppväxten.

ENLIGT PSYKOLOGIF­ORSKAREN

Clay Routledge, vid North Dakota state university i USA, mår de flesta av oss bra av nostalgi. Den gör oss benägna att fokusera på våra relatio‍ ner, eftersom de nostalgisk­a minnena ofta handlar om när vi känt social samhörighe­t. I

sin bok Nostalgia: A psycho

logical resource (Routledge 2016), berättar Clay Routledge om studier som visar att vi får bättre självförtr­oende och mer tillförsik­t inför framtiden när vi lyssnat på musik som gör oss nostalgisk­a, och att vi blir nöjdare i vår relation om vi delar nostalgisk­a minnen med vår partner.

I sin forskning har Clay Routledge sett att nostalgi verkar stressredu­cerande och påminner oss om menings‍ fulla sociala kontakter, vilket ökar ansträngni­ngen att söka samhörighe­t med andra.

– Där ser vi ju rent evolutions‍psykologis­kt en

Nostalgin får människor att sträva efter att behålla sina sociala relationer

poäng med nostalgin, säger Per Johnsson.

– Nostalgin får människor att sträva efter att behålla sina sociala relationer och det har ju stor betydelse för hälsan. När vi har det besvärligt kan nostalgin vara värdefull – vi minns positiva stunder i livet som vi kan ”ta av” och komma ihåg när det är jobbigt, säger han.

Och om människor som har haft det extremt tufft i livet kan hitta och använda de nos‍ talgiska goda minnena i stället för att till exempel ta livet av sig, så är det ju fantastisk­t bra, påpekar Per Johnsson.

– Jag har som klinisk psyko‍ log sett många goda exempel på när nostalgi har hjälpt människor.

Men han är ändå inte odelat positiv till fenomenet. Till exempel kan nostalgin ställa till det när man inte längre kan titta framåt, utan bara kör runt i gamla minnen.

– Det finns en risk för att det blir en flykt när nostalgin odlas för mycket. När det blir överdrivet och ett problem i ens sociala liv, då har det helt enkelt gått för långt, säger Per Johnsson.

EINAR MEDGER ATT

hans nos‍ talgiska drag kan ha påverkat hans sociala liv när nostalgin var som mest intensiv, efter‍ som han då gärna ville vara ensam.

– För mig har det varit en privat affär, lite hemligt och kanske identitets­skapande. Det var som starkast när jag var tonåring. Då ville jag åt själva känslan, det var liksom berusande. Även om det var en flyende tendens så tycker jag inte att det är skamfullt, för jag tror att det hjälpte mig, säger Einar.

Han beskriver det som att känslan av det förflutna blev något att hålla sig fast vid. Clay Routledge menar att en av nostalgins nyckelfunk­tioner är just detta: att skapa en kon‍ tinuitet av självet, en känsla av att vårt jag är stabilt över tid. När vi upplever förändring­ar eller osäkerhete­r i livet så kan nostalgin och minnen stabili‍ sera oss.

Nu för tiden ser sig Einar som ex-nostalgike­r.

– Jag ser det faktiskt som en förlorad förmåga. Visst, jag tycker fortfarand­e om när folk tar upp saker som har hänt där jag har varit med, fast det är inte samma känsla som när jag var yngre, säger han.

Men kanske kan Einar återfå sin förmåga. Enligt Per Johns‍ son blir vi i regel mer nostal‍ giska ju äldre vi blir.

– Ja, behovet av att hitta en känsla av kontinuite­t och förankring verkar bli starkare med åldern, säger Per Johns‍ son.

– Det finns en del forskning inom miljöpsyko­logi, där man till exempel sett att det hjälpte äldre att ta med sig den gamla klockan hemifrån när de flyt‍ tade till ålderdomsh­em. Nos‍ talgin kan ge både kontinuite­t och tröst.

Karin ska ger berg är redaktör på Modernpsyk­ologi.

 ??  ?? ÅTERSEENDE Nostalgin kan ge både kontinuite­t och tröst.
ÅTERSEENDE Nostalgin kan ge både kontinuite­t och tröst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden