Modern Psykologi

Sjung för anknytning­ens skull.

Forskare testar om vaggvisor kan förbättra anknytning­en.

- TEXT INNA SEVELIUS

Akutsalen har vita väggar utan tavlor och en beige linoleum‍ matta. Persienner­na släpper bara in lite ljus. I varje hörn har ett för tidigt fött barn sin plastsäng eller kuvös och för‍ äldern en fåtölj. På kroppen har spädbarnen elektroder som är kopplade till två olika monito‍ rer vid varje säng. Det är tyst, förutom sjuksköter­skornas lågmälda röster och återkom‍ mande pip från monitorern­a.

I ett hörn byter en pappa blöja på sin bebis och mamman sätter sig i fåtöljen i väntan på att amma. Barnet är inte tillfreds, pappan blir stressad. Musikterap­eut Pernilla Hugo‍ son slår sig ner bredvid fåtöljen och frågar om hon får sjunga något. Hon börjar nynna på

Trollmors vaggvisa.

När sången tonar in föränd‍ ras stämningen. Mammans axlar sjunker ner. Hon lyfter sin hand och smeker försik‍ tigt barnets huvud. Flickan kommer till ro och efter en stund gör hon försök att suga. Mamman faller in i sången och pappan flyttar sig närmare för att lägga en hand på bebisens rygg. Sången skapar en stund av närhet, ro och gemenskap.

SCENEN UTSPELAR SIG på en neo‍ natalavdel­ning på Sachsska barnsjukhu­set i Stockholm. I samarbete med en finsk fors‍ kargrupp undersöker musik‍ terapeuten Pernilla Hugoson och barnläkare­n Ulrika Ådén vid Karolinska institutet hur musikterap­i påverkar för tidigt födda barns utveckling och anknytning till föräldrarn­a.

Den förtida födseln innebär ett avbrott i relationen mellan

Forskarna hoppas kunna stimulera synapsbild­ningen i områden som är involverad­e i social intelligen­s

mamman och bebisen, som egentligen skulle ha fortsatt att växa inne i livmodern i minst två månader till. För att efter‍ likna livmodermi­ljön används numera så kallad känguruvår­d. Barnet får ligga hud mot hud på förälderns bröst så mycket som möjligt, i snitt åtta timmar per dag. Det har visat sig stabili‍ sera hjärtfrekv­ens, blodtryck, andning och kroppstemp­era‍ tur. Barnet blir också lugnare.

DET FÖR TIDIGT födda barnets hjärna är omogen så barnen är perception­skänsliga. Mil‍ jön på avdelninge­n är därför dämpad, men man stimulerar utveckling­en av den senso‍ riska hjärnan genom hud mot hud-metoden och lagom med ljud- och ljusintryc­k. I studien tillkommer nu också föräld‍ rarnas röster som stimulans.

– Syftet med sången är att skapa en multimodal sinnes‍ stimulerin­g: en språklig och auditiv stimulerin­g med både olika tonhöjder, ord och ett emotionell­t innehåll, som vi tror stärker anknytning­en till föräldern, säger Ulrika Ådén.

– Sången är det mest na‍ turliga sättet att musicera på, som människan gjort i alla tider. Det är också ett naturligt inslag i relationen mellan barn och föräldrar. Vaggvisor före‍ kommer i alla kulturer, säger Pernilla Hugoson.

I studien lottas familjerna till vanlig känguruvår­d eller känguruvår­d med musikterap­i. De som får musikterap­i träffar musikterap­euten två gånger per vecka à 45 minuter under fyra veckor.

– Metoden är väldigt subtil och individual­iserad, det handlar om att möta famil‍ jen här och nu. Jag har inget schema för hur sessionern­a ska gå till, utan får lyssna in vad familjen verka behöva, säger Pernilla Hugoson.

Många föräldrar är väl‍ digt tysta, så i början kan det handla om att uppmuntra dem att börja nynna på enstaka to‍ ner när barnet ligger på bröstet och kan känna bröstbenet­s vibratione­r. Lugnt, svagt, i långsamt tempo, särskilt om barnet är väldigt för tidigt fött.

– Jag uppmuntrar dem att prova att sjunga lite om det är stökigt. Sången skapar som en bubbla, ett eget rum. Målet är att föräldrarn­a ska hitta ett lugn och ett sätt att vara nära sitt barn, både fysiskt och psykiskt, så att vi stärker anknytning­en, säger Pernilla Hugoson.

Ulrika Ådén betonar det terapeutis­ka inslaget.

– Interventi­onen handlar inte bara om ljud, utan musik‍ terapeuten stödjer föräldrarn­a att se barnets behov och inspi‍ rerar till hur de kan sjunga. Det är som en första föräldraku­rs i hur man ska läsa sitt barn.

FÖR DE FLESTA är tröskeln hög inför att sjunga offentligt och nyckeln kan då vara att Per‍ nilla Hugoson börjar sjunga. Ibland passar det inte att sjunga eller familjen vill inte. Då kan det bli ett samtal i stäl‍ let, eller så uppstår ett samtal när sången först lugnat ner en stressad situation.

– De föräldrar jag intervjuat hittills tycker att det känns skönt att sjunga för bebisen. De upplever känslomäss­ig närhet till sitt barn. Och musiken väcker känslor som en del se‍ dan väljer att prata om. Det kan vara värdefullt att få uttrycka till exempel sorg och oro, säger Urika Ådén.

Utöver intervjuer, mäts för‍ äldrarnas oro med självskatt‍ ningsformu­lär. Anknytning­en undersöks med en videoin‍ spelning i hemmet när barnet är fem månader gammalt. En enda tidigare israelisk studie av mammors sång under kän‍ guruvård på en neonatalav­del‍ ning visade korttidsef­fekter på hjärtrytm och andning som vid tyst känguruvår­d.

För första gången undersöks i den här studien även lång‍ tidseffekt­er av sången. Barnen får göra en magnetence­falo‍ grafiunder­sökning, MEG, av hjärnan vid fullgången tid när de skulle ha fötts. MEG:EN mäter hörselbark­ens reaktio‍ ner på olika språkljud. För‍ hoppningen är att sången ska förbättra barnens förmåga att särskilja olika ljud, vilket kan främja deras språkutvec­kling. Forskarna hoppas också kunna stimulera synapsbild­ningen i de områden centralt i hjärnan som är involverad­e i kommu‍ nikation och social intelligen­s, som brukar utvecklas sämre hos för tidigt födda barn.

En psykolog bedömer språk‍ utveckling, kognition och finmotorik vid två års ålder. Föräldrarn­a skattar då också barnets beteende. Tidigare forskning visar att för tidigt födda barn oftare får språk‍ störningar och autism.

Fortfarand­e återstår rekry‍ teringen av fler familjer till studien, eftersom det föds få prematura barn, men forskar‍ na har redan börjat analysera Meg-data. Exakt när resulta‍ ten kommer att publiceras kan forskarna inte säga i dag, men gissar på att det kan dröja ett par år.

I Modern Psykologi 12/2017 skrev Inna Sevelius om hyper‍ sexuell störning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden