Modern Psykologi

Ny förståelse för autism

- – Soledad Cartagena

KONSTEN ATT FEJKA ARABISKA LINA LIMAN [ALBERT BONNIERS FÖRLAG 2017]

Journalist­en och författa‍ ren Lina Liman räds inte att lämna ut sig själv i sina texter. När mörkret kom – en bok om anorexia (Förfat‍ tarhuset 2000) handlade om ätstör‍ ningar. I Konsten att fejka arabiska söker hon efter svar på varför hon hela livet känt sig utanför: ”Jag känner mig ensam även när jag är med andra, till och med mer då än när jag faktiskt är ensam. Det är som om mitt väsen skaver mot resten av världen.”

Men allting förändras när hon lyssnar på ett radio‍ program som handlar om högfungera­nde autism hos flickor. Det är som om programmet talar direkt till henne. I 30-årsåldern får hon äntligen diagnosen autism och det räddar bokstavlig­en hennes liv.

Linas resa från barndomens önskan om att passa in till att acceptera sig själv har varit hård och smärtsam. Men i dag kan och vill hon inte fejka någon annan. Boken är bitvis jobbig att läsa, men Lina Liman är en skicklig skribent som har förmågan att ana‍ lysera sig själv nästan som om det är någon annan hon berättar om. Samtidigt vågar hon blotta sig. Jag har fått en ny förståelse för vad autism är och för att världen inte är anpassad till dem som lever utanför boxen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden