Modern Psykologi

Vill inte vara ensam

-

Det är skillnad på att kunna välja att vara själv och att inte kunna välja samvaro när man behöver den

?Jag känner mig så fruktansvä­rt ensam. Jag flyttade ifrån min hemstad för några år sedan för en kärleksrel­ation. Den tog slut och jag har ingen hemlängtan – kontakten med mina föräldrar är inte så bra. De flesta kompisar har flyttat därifrån också.

I den här staden är jag fast på grund av ett jobb som är tryggt och delad vårdnad om en hund, men jag har inga nära vänner. Ofta går jag hem efter jobbet och är ensam. Hela helger passerar utan att jag träffar någon. Jag har helt okej kollegor men de har ju sina liv och jag vill inte vara påflugen. När sommaren passerat vågade jag inte be‍ rätta att jag inte gjort något roligt. Det är hemskt när jag inte ens har jobbet att gå till. Jag skäms över min ensam‍ het – något fel måste det ju vara om ingen vill vara med mig. Jag har haft kompisar tidigare i livet men har kanske blivit annorlunda. Vad ska jag göra?

!Du beskriver den ofrivillig­a ensam‍ heten på ett väldigt målande sätt. Den är ofta tärande och väldigt jobbig att vara i – jag förstår verkligen att du vill komma ur den. Det är så stor skillnad på att kunna välja att ”vara själv” ibland och att inte kunna välja samvaron när man behöver den. Varför vi är ofrivillig­t ensamma kan bero på flera saker. Man kan vara blyg eller tycka att det är svårt att ta kontakt. Eller som i ditt fall, en flytt och en avslutad relation som leder till ensamhet. Vad det än beror på så kan man på olika sätt påverka situatione­n och bryta isoleringe­n stegvis.

Du berättar att du skäms. Det är också vanligt att ensamma personer känner skam över sin situation. Vanliga tankar kan vara ”jag är ingen person som människor tycker om” eller ”andra tycker att jag är konstig som inte har vänner”. Det brukar i sin tur leda till att man försöker dölja sin ensamma tillvaro, så som du beskriver att du gör. Jag gissar att du inte hel‍ ler pratar om att du känner dig ensam med dina kollegor.

Ett sätt att bryta isolering är att upptäcka och minska sina egna ”flyktbetee­nden”, till exempel att sluta dra sig undan, vilket är vanligt att man gör i takt med ökande skamkänslo­r. Man kan kartlägga lite i vilka situatione­r det kan vara bra att hålla sig framme, exempel‍ vis luncher på jobbet eller om någon pratar om en ny kurs de ska påbörja. Det kan kännas skrämmande, snudd på omöj‍ ligt. Men med lite planering kan man i små steg bli mer aktiv i sociala situatione­r.

Ett annat exempel kan vara att våga berätta lite om sin en‍ samhet. Man behöver inte välta ner allt i andras knä, men lyfta fram det svåra i att ha flyttat till en ny stad. Finns det någon kollega som du känner dig lite extra trygg med och där du kan beskriva situatione­n lite?

Ett annat sätt är att bredda ytorna där det finns möjlighet att träffa andra, till exempel anmäla sig till kurser eller akti‍ viteter. Du berättar att du delar vårdnaden om en hund. Kan du anmäla er till någon kurs? Går det att efterlysa sällskap vid hundpromen­ader på något sätt?

Flera ensamma personer som jag träffat i mitt arbete har också engagerat sig i olika ide‍ ella organisati­oner och på så vis träffat människor som är enga‍ gerade och samtidigt känt ett värde i att kunna hjälpa andra. Även om det inte alltid leder till djup vänskap så har man åtminstone haft en meningsful­l och händelseri­k kväll. Även små steg som bryter isolering, om så bara för en eftermidda­g, är bra steg.

Ytterligar­e en arena som växer är den digitala. Det finns ett stort antal sajter som verkar för att människor ska träf‍ fas. Om du söker på sidor som handlar om att hitta vänner så kommer du att få flera träffar. På en del sidor kan man hitta nya kompisar och samtalskon‍ takter virtuellt, men många har också intentione­n att skapa gemensamma träffar/aktivite‍ ter utanför internet.

Ibland känns det dock för svårt att på egen hand orka vara ”aktiv”. Ensamheten har ju ofta stor negativ effekt på både självförtr­oendet i sociala situatione­r och på energinivå­n. Depression och social fobi är inte sällan en del av problem‍ bilden när ensamma personer söker hjälp, och de tillstånde­n kräver ofta behandling. Andra tycker att det är svårt att veta hur man gör för att upprätta och behålla en relation.

Om du känner att du mår för dåligt för att på egen hand ta itu med din ensamhet, kan en psykolog hjälpa dig att hitta styrka, mod och färdighete­r för att skapa nya kontakter. Anna Bennich Karlstedt, legitimera­d psykolog/ Psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden