Modern Psykologi

Självsäker tonhöjd och deppigaste Kent-låten.

Den orädda patienten S.M.

- – Karin Skagerberg

På grund av en ovanlig genetisk mutation kan den amerikansk­a kvinnan kal�‍ lad patient S.M. inte känna rädsla. Hon lider av UrbachWiet­hes syndrom, som främst ger hudåkommor men också kan ge neuro‍ logisk påverkan, och då oftast skador på amygdala, hjärnans rädslocent­rum.

I över 20 år har S.M. studerats, av bland andra den kända neuroforsk­aren Antonio Damasio, som kon‍ staterat att skadorna på amygdala genom åren gjort henne alltmer orädd. I öv‍ rigt har S.M. normalhög IQ, bra minne och inga problem med att känna andra käns‍ lor såsom lycka, sorgsenhet eller äckel. Men sådant som skrämmer andra, fruktans‍ värda skräckfilm­er eller äckliga ormar och spindlar (vilka hon säger sig ”hata”), visar hon ingen som helst rädsla inför.

Trots att Patient S.M. lever ett relativt vanligt liv – hon har tre barn, har varit gift och är i dag strax över 50 år – så har hennes tillstånd orsakat problem eftersom hon helt enkelt inte kan upptäcka och und‍ vika fara. Hon har varit med om fler farliga och skadliga erfarenhet­er i sitt liv än de flesta, däribland blivit både pistol- och knivhotad till livet, samt varit utsatt för mycket brutalt våld i hem‍ met, men inget av detta har gjort henne rädd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden