Modern Psykologi

De har skrivit en bok om kbt vid pms.

De har skrivit en bok om kbt vid pms.

- – Karin Skagerberg

Kan man lita på sina känslor när man har pms? Hur tar man bäst hand om sig när man får ångest så fort det är dags för ägglossnin­g? Och vad säger man till barnen efter ett okon‍ trollerat hormonellt utbrott?

Svaren på detta finns i boken PMS! Få hjälp med KBT (Lind & Co), skriven av psykologer­na Ulrike Braun och Susanna Johansson.

– Pms är ett lite förbisett fält inom psykologin. Eftersom orsakerna är hormonella har behandling­arna främst varit medicinska, men för många av symtomen, som återkomman‍ de nedstämdhe­t och ångest, är kognitiv beteendete­rapi mycket effektivt, säger Ulrike Braun.

Nästan var tredje kvinna har pms, premenstru­ellt syndrom, och mellan 3 och 5 procent lider av den allvarliga­re varianten, pmds, premenstru­al dysphoric disorder, som också finns med i den psykiatris­ka diagnos‍ manualen DSM-5.

– Pmds innebär ett enormt lidande, men även vanliga pms-besvär kan vara nog så funktionsn­edsättande. Det kan innebära två påfrestand­e veckor då man är helt under isen. En del som söker hjälp har också depression­er i botten, vilket gör besvären ännu svå‍ rare, säger Ulrike Braun.

Både hon och kollegan Su‍ sanna Johansson har erfaren‍ het av att hjälpa kvinnor med pms-besvär och deras bok är fylld med praktiska råd. Basen är kbt, men de har även hämtat tips och tekniker från dbt, dialektisk beteendete­rapi, och ACT, acceptance and commitment therapy.

– Mycket handlar om ac‍ ceptans. När man överman‍ nas av negativa tankar är det inte alltid möjligt att kognitivt bena ut dem i stunden. Ibland är det bästa man kan göra att acceptera situatione­n i hela sin jävlighet. När det sedan lagt sig gäller det att hitta strate‍ gier och reglerings­tekniker inför dessa dagar, att lära sig undvika triggers, men även att arbeta kognitivt och lära sig känna igen sina tankefällo­r.

 ??  ?? PMS! FÅ HJÄLP MEDKBT Så heter boken som psykologer­na Susanna Johansson (till vänster) och Ulrike Braun (tillhöger) har skrivit.
PMS! FÅ HJÄLP MEDKBT Så heter boken som psykologer­na Susanna Johansson (till vänster) och Ulrike Braun (tillhöger) har skrivit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden