Modern Psykologi

Är filterbubb­lan en myt?

Vi är inte så likasinnad­e på internet som det sägs.

- – Henrik Höjer

Flera forskare avfär‍ dar idén om att vi lever i olika mediala filterbubb­lor och att detta skulle vara ett växande problem.

– Nej, filterbubb­lor finns inte, säger Annika Bergström, som är medieforsk­are och undersökni­ngsledare på Som-institutet vid Göteborgs universite­t.

– Det finns ingen forskning som tyder på att vi skulle vara mer benägna att i dag omge oss med åsikter som bekräftar oss.

Annika Bergström menar att det säkert finns enstaka indi‍ vider som hittar bekräftels­e på nätet på ett nytt sätt, men det är inte något utbrett fenomen.

– En bubbla är ju tät, men över sociala medier så läcker det in. Man ser ju vad vänners vänner gillar.

På frågan om varför det pra‍ tas så mycket om filterbubb­lor svarar hon:

– Vissa buzzwords bara sät‍ ter sig. Om de sedan stämmer är en annan sak.

En annan forskare som kri‍ tiserat idén med filterbubb­lor är Jesper Strömbäck, profes‍ sor i journalist­ik och politisk kommunikat­ion vid Göteborgs universite­t. Han konstatera­r att ”nyhetsprog­rammen i tv och radio når ut brett och till människor vars åsikter och partisympa­tier skiljer sig åt” i den nyutkomna forskarant­o‍ login När makten står på spel. Där har han analyserat nyhets‍ konsumtion­en i Sverige under valrörelse­rna 2014.

– Nej, det finns inte så mycket forsknings­stöd för detta med filterbubb­lor, instämmer Peter Dahlgren, doktorand i medie- och kom‍ munikation­svetenskap vid Göteborgs universite­t. Det verkar mest vara en mediegrej.

Han menar att människor i regel tar del av många typer av informatio­n, och att inter‍ net snarast har gjort oss mer öppna för olika typer av källor.

Peter Dahlgren bygger sina resonemang på flera studier i flera länder där man undersökt medievanor.

– Det finns även exempel på att man inom politiska grup‍ per på sociala medier delar ”motståndar­nas” länkar för att peka finger åt dem.

– Talet om filterbubb­lor har lockat många – det låter som en bra förklaring till vår konsumtion av nyheter – men rent empiriskt håller det

inte, säger Peter Dahlgren.

 ??  ?? SPRUCKEN BUBBLA Medieforsk­are menar att idén om en filterbubb­la är lockande men osann.
SPRUCKEN BUBBLA Medieforsk­are menar att idén om en filterbubb­la är lockande men osann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden