Modern Psykologi

Från parterapi till autism.

Erfarna psykologer ger sina bästa råd.

- – Jonas Mattsson

KÄRLEKENS KOREOGRAFI: Du och jag och vi hos psykologen ALLAN LINNÉR OCH ANDERS NYMAN [NATUR & KULTUR 2017]

Vi:et är parets första barn, ibland det enda. Det slår psy‍ kologerna och parterapeu­terna Allan Linnér, även känd som Radiopsyko­logen i P1, och An‍ ders Nyman fast. Det är också det viktigaste i en relation, att hålla vi:et vid liv.

Efter 50 år av vänskap och arbete som bland annat par‍ terapeuter på var sitt håll har de skrivit den här boken. Den bygger mer på deras erfaren‍ heter från terapirumm­et än på teorier och forskning – även om forskninge­n finns där som en grund. De redogör för lätt kamouflera­de fallbeskri­v‍ ningar av par som kommit med olika former av relationsp­ro‍ blem, från konsten att tolka meningen bakom varandras tonfall till regelrätt otrohet, något som ägnas ett eget utför‍ ligt kapitel.

De ställer frågor att tänka på – som på vems villkor rela‍ tionen levs, vilka krav bonus‍ familjerel­ationer ställer och vilken roll tjafs spelar.

Just tjafs definierar de som en duell med lösa skott. Det handlar om struntsake­r som får tjäna som substitut för de stora konflikter­na under relationen­s yta. Lösa skott är för övrigt något som bägge parter ofta tycker att de själva använder, till skillnad från den andra vars repliker tolkas som dödliga skott. Även om tjafset håller de mer grundlägga­nde konflikter­na på avstånd, är det ändå bättre än den vi-dödande tystnaden, konstatera­r Allan Linnér och Anders Nyman.

EN SAK SOM förändrats under författarn­as verksamma år som parterapeu­ter är sms:en. Där par tidigare ofta kunde komma med olika versioner av hur replikskif­ten gått till, tar numera många även med sig sms-korrespond­enser som ”bevis” till parterapin. Det har lett till att Allan Linnér och Anders Nyman har samlat en lista med rekommenda­tioner för sms:ande. Där ingår bland annat att inte ta den där mest (negativt) känsloladd­ade kom‍ munikation­en på sms, eller att inte sätta sig och tolka sms tillsamman­s med någon an‍ nan, om personen som skickat sms:et inte har godkänt detta.

Allan Linnér och Anders Nyman arbetar båda två parvis, tillsamman­s med var sin kvinnlig terapeut. Det ar‍ betssättet har fördelar genom att ena parten i ett hetero‍ sexuellt par slipper känna sig missförstå­dd i egenskap av sin könstillhö­righet, men även allmänmäns­kligt genom att terapeuter­na ser och tolkar på olika sätt.

Kärlekens koreografi är en relationsb­ok som väller över av erfarenhet och kloka och in‍ spirerande tankar om att leva som par. Det enda frågeteckn­et kring boken gäller huruvida den är tänkt som en bok om att leva i en parrelatio­n eller om att gå i parterapi – men det spelar egentligen mindre roll. Boken bör kunna vara till god hjälp både för par som vill ha inspiratio­n – och igenkännin­g – i hur man kan arbeta på egen hand med många relationsp­ro‍ blem och som en uppvärmnin­g inför att söka sig till privata parterapeu­ter eller kommu‍ nens familjeråd­givning.

 ??  ?? HUR VÅRDAR PARET BÄST SITT
VI?
HUR VÅRDAR PARET BÄST SITT VI?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden