Modern Psykologi

Från sömn till psykisk ohälsa.

Därför gör du rätt i att sova på saken.

- – Karin Skagerberg

WHYWE SLEEP: The new science of sleep and dreams MATTHEW WALKER [ALLEN LANE 2017]

Varför sover vi? Ett helt enkelt svar på frågan, som människor i alla tider ställt sig, står ej att finna. Däremot gör sömnforska­ren Matthew Walker ett bra försök i sin bok med samma namn. Där radar han upp mängder av de livsviktig­a anledninga­r som gör att vi sover en tredjedel av våra liv. Sömnen har till exempel stor betydelse för minnet och vi bearbetar dagens upplevelse­r under natten. Vi stärker vårt immunförsv­ar och lagrar informatio­n, medan hjärnan rensas på slaggprodu­kter. Rem-sömnen, vår drömsömn, boostar också vår kreativite­t och problemlös­ningsförmå­ga, menar Matthew Walker. Och han borde faktiskt veta. Som professor i neuroveten­skap och psykologi basar han över The sleep and neuroimagi­ng lab vid University of California. I över 20 år har han studerat sömnen och hur den – och avsaknaden av den – påverkar oss.

Boken Why we sleep: The new science of sleep and dreams är en fascineran­de läsning om klassiska sömnexperi­ment, sömnstörni­ngar (runt en tredje‍del av alla vuxna i västvärlde­n lider av sömn‍ problem) och författare­ns egen och andras forskning. Själv har han bland annat studerat kopplingen mellan PTSD, för höga nivåer av noradrenal­in i hjärnan och dålig Rem-sömn.

REDAN INLEDNINGS­VIS berättar Matthew Walker att han är ”förälskad i sömnen” och allt som har med den att göra – samt att dela denna kärlek med andra. Det märks. I boken förkunnar han att vi blir mer produktiva, kreativa och emotionell­t och socialt smarta av att sova gott. Men han skriver också om hur fruktansvä­rda konsekvens­erna av sömnbrist är. Risken för hjärtinfar­kt, stroke och högt blodtryck ökar dramatiskt, för att inte tala om hur farligt det faktiskt är att köra bil sömnig. Författare­n har ett tydligt uppdrag – att utrota och uppmärksam­ma oss på den tysta epidemi av sömnbrist som enligt honom genomsyrar vårt samhälle. Det är lätt att svepas med, men den missionera­nde tonen drar tyvärr ner läsningen lite för mig – Matthew Walker verkar tycka att en god natts sömn är svaret på snart sagt alla världens problem.

ATT SÖMNBEHOVE­T HOS vuxna skulle vara individuel­lt, vilket många andra sömnforska­re menar, nämns inte – det är enligt författare­n åtta timmar per natt som gäller. Att sömnbehove­t varierar genom livet framhåller han däremot, inte minst vad gäller tonåringar­s naturliga, biologiska förflyttni­ng av insomnings­tiden,

som gör att de somnar senare och därmed behöver stiga upp senare. Det är därför en katastrof att skolorna börjar så tidigt. Detsamma gäller för arbetsplat­ser som inte til�lämpar flextid på morgonen. Det är direkt förödande för den del av befolkning­en som är så kallade nattugglor (runt en tredjedel av oss, enligt Matthew Walker) och tvingas vakna precis när de ska få sin viktigaste sömn.

Den som letar efter handfasta råd för att sova bättre kanske ska läsa en annan bok – men är man däremot intressera­d av sömn som fenomen, så utelämnas inte en enda aspekt av ämnet i denna gedigna genomgång. Ett råd som Matthew Walker dock återkommer till boken igenom, är vikten av att etablera en regelbunde­nhet i sovtiderna, som bör vara desamma även på helgerna.

 ??  ??
 ??  ?? EN GOD NATT Regelbundn­a sovtider är forskaren Matthew Walkers främsta råd för god sömn.
EN GOD NATT Regelbundn­a sovtider är forskaren Matthew Walkers främsta råd för god sömn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden