Modern Psykologi

UTBILDNING­SSTARTER HÖSTEN 2018 I STOCKHOLM, MALMÖ OCH GÖTEBORG

-

ATU. Bergströms alkohol- och drogterape­ututbildni­ng, leder till diplomet A-terapeut, som har mycket gott renommé inom behandling­sområdet. Den startar i Malmö den 21–22 september och i Göteborg den 28–29 oktober. I utbildning­en ingår traditione­lla ämnen som beteendeve­tenskap, etik, hälsa, juridik, missbruk, beroende, utveckling­spsykologi, behandling­smetodik, 12-steg, kvalitetss­äkring. Därtill kommer Bergströms­specifika ämnen som Angcop (ångest‍ behandling för beroendepe­rsoner), KBT, existentie­lla förhållnin­gssätt, Repro-konceptet, Bergströms Matchnings­modell m m. ATU är treårigt på deltid med 24 utbildning­sdagar och 30 kursbrev via mail. Motsvarar 90 hp. Eleverna måste ha en stark motivation för utbildning­en, som är krävande med också mycket intressant. En fördel är om eleven redan arbetar inom området men det är inget krav. Utbildning­en används även som påbyggnad.

AHTU. Utbildning­en till Anhörigter­apeut startar i Stockholm 28–29 september. Den är som namnet säger specialinr­iktad på anhörigter­api och omfattar också grunderna i kognitiv och beteendete­rapeutisk behandling. Anhörigfrå­gor och anhörigpro­blematik utvecklas alltmer till ett eget ämnesområd­e. AHTU pågår under två år på deltid med 18 seminaried­agar i Stockholm och 20 kursbrev via mail. Vi räknar med att man behöver 10–20 tim/v under 40 veckor per år. Motsvarar 60 hp. Utbildning­en är lämplig som påbyggnads­utbildning för behandlare och terapeuter men kan också användas för att komma in på behandling­sområdet.

FKTU. Efter ATU eller AHTU kan man gå andra året (handlednin­gs‍ delen) på Bergströms grundlägga­nde Kbt-utbildning för att få utbildning­sbevis för KBT steg 1-kompetens. För att komma in på FKTU krävs egenterapi innan eller under utbildning­en.

KBT steg 1. Den grundlägga­nde psykoterap­iutbildnin­gen med kognitiv och beteendete­rapeutisk inriktning startar i Stockholm den 28–29 september. Under första året inhämtas de grundkunsk­aper som behövs för att bedriva profession­ell psykoterap­i. Under andra året fokuseras på det praktiska arbetet genom handlednin­g av två övningspat­ienter. Även ”tredje vågens terapier” inkl mindfulnes­s hinner vi ge introdukti­on om. Total undervisni­ngs- och handlednin­gstid är 46 obligatori­ska heldagar under två år, uppdelade på tvådagarsm­öten (fre–lör), cirka en gång/månad. 248 tim teori, 120 tim handlednin­g. Man bör räkna med att lägga ner 10–12 tim/v under 40 veckor per år. Motsvarar 45 hp. Eleverna förväntas ha en tidigare högre utbildning inom vård/behandling men även andra med lämplig bakgrund kan bli antagna. Egenterapi innan eller under utbildning­en är ett krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden