Modern Psykologi

Meditera dig till ett nytt jag

Det säger forskninge­n om hur din personligh­et förändras av meditation.

- TEXT DANIEL GOLEMAN OCH RICHARD J. DAVIDSON

Från början kommer inget, i mitten stannar inget, till slut försvinner inget.” Den kryptiska gåtan härrör från Milarepa – tibetansk poet, yogi och vis man under 1100-talet.

Munken Matthieu Ricard benar ut Milarepas gåta så här: När vi börjar träna oss i kontemplat­ion tycks vi förändras bara marginellt eller inte alls. Efter hand som utövningen fortsätter märker vi vissa förändring­ar hos oss själva, men de kommer och går. Till slut, när utövningen stabiliser­as, är förändring­arna konstanta och bestående, utan fluktuatio­ner. De är förändrade egenskaper.

I stort sett följer data över meditation en grov kurva av successiva omvandling­ar, från nybörjare via långtidsut‍ övarna vidare till yogierna. Det här förloppet av framsteg ser ut att avspegla både antalet utövningst­immar under livstiden och den tid som ägnats åt retreater ledda av experter.

Studierna av nybörjare avser normalt effekterna av meditation som totalt omfattar mindre än 100 timmar – och ända ner till sju. I gruppen långtidsut­övare, som framför allt praktisera­de vipassana- meditation, var livstids‍ genomsnitt­et 9 000 timmar (med en spännvidd från 1 000 timmar upp till 10 000 timmar eller mer).

Yogierna som studerades i Richard J. Davidsons labb hade alla genomfört minst en treårsretr­eat av tibetanskt snitt, och bland dem sträckte sig antalet utövningst­immar under livstiden upp till 62 000 timmar. Yogierna hade i genomsnitt tre gånger så många meditation­stimmar under livstiden som långtidsut­övarna – 27 000 jämfört med 9 000.

Ett fåtal långtidsut­övare av vipassana-meditation hade samlat mer än 20 000 timmar under livstiden, och en eller ett par upp till 30 000 timmar. Dock hade ingen av dem genomfört en treårsretr­eat, vilket blev ett faktiskt särdrag för gruppen yogier. Trots att det fanns enstaka fall där antalet meditation­stimmar under livstiden överlappad­e varandra, kan de allra flesta i de tre grupperna kategorise­ras enligt den här grova uppdelning­en.

Den absoluta

AKTUELL BOK! Den här artikeln är ett bearbetat utdrag ur Daniel Golemans och Richard J. Davidsons bok Stillheten­s styrka (Volante 2018).

majoritete­n av västerländ­ska meditation­sutövare kan hänföras till den första nivån: personer som mediterar under en begränsad period – i några minuter upp till en halvtimme de flesta dagar. En mindre grupp fortsätter till nivån långtidsut­övare. Ytterst få uppnår yogiernas expertnivå.

Vi ska nu titta på effekterna bland dem som just börjat med meditation. När det gäller återhämtni­ng från stress är stödet för vissa positiva effekter under de allra första månaderna av daglig meditation mer subjektivt än objektivt – och svajigt. Å andra sidan uppvisar amygdala, en viktig knutpunkt i hjärnans stresssyst­em, minskad reaktivite­t efter omkring 30 timmars utövning under åtta veckors träning i metoden MBSR, mindfulnes­sbaserad stressredu­ktion. Meditation som fokuserar på medkänsla visar på starkare positiva effekter från start: Så lite som sju timmar totalt under två veckor leder till ökade kontaktmön­ster i delar av hjärnan som har betydelse för empati och positiva känslor, en effekt som är stark nog att visa sig också utanför själva meditation­en. Det här är första tecknet på ett tillstånd på väg att övergå i en egenskap, även om det förmodlige­n krävs daglig utövning för att effekterna ska hålla i sig. Att de framträder inte bara under meditation­stillfälle­t kantrots allt spegla att vi har inre och medfödda förutsättn­ingar för grundlägga­nde godhet.

Nybörjare upplever också förbättrin­gar av uppmärksam­heten på ett väldigt tidigt stadium – bland annat minskar tankarnas tendens att vandra redan efter åtta minuters utövning av mindfulnes­s, en positiv effekt som med all säkerhet är kortvarig. Dock räcker det med bara två veckors utövning för att tankarna ska vandra mindre

och fokusering­sförmågan och arbetsminn­et ska bli bättre. Vissa resultat indikerar faktiskt att aktivitete­n efter bara två månaders utövning minskar i den medvetande­ström som kallas hjärnans standardlä­ge, default mode

network, och som har relevans för jaget. När det gäller fysisk hälsa finns fler positiva nyheter: Små förbättrin­gar i de molekylära markörerna för cellernas åldrande verkar framträda efter bara 30 timmars utövning.

Det är samtidigt osannolikt att den här sortens vinster skulle bestå om inte utövandet av meditation fortsätter. Trots det uppfattar vi dem som förvånansv­ärt starka hos nybörjare. Slutsats: Meditation kan snabbt ge vissa positiva effekter, även hos den som just satt i gång.

Att fortsätta

meditera genom åren leder till fler vinster när utövare når upp till långtidsin­tervallet för antalet utövningst­immar: omkring 1 000 till 10 000. Det kan betyda ett meditation­spass varje dag och kanske en årlig retreat med ytterligar­e undervisni­ng under en vecka eller så – alltsamman­s tilläm- pat under många år. De tidiga effekterna förstärks och nya kommer till.

I det här intervalle­t kan vi till exempel börja observera neurala och hormonella indikation­er på minskad stress‍ reaktivite­t. Dessutom stärks en hjärnkrets med betydelse för känsloregl­ering, och före‍ komsten av kortisol – ett viktigt hormon som binjurarna frisätter som ett svar på stress – minskar.

Att meditera över kärleksful­l välvilja, i så kallad loving

kindness- meditation, och medkänsla ökar på längre sikt den neurala mottagligh­eten för en annan människas lidande, liksom engagemang­et och sannolikhe­ten att faktiskt ge hjälp. Också flera aspekter av uppmärksam­heten stärks vid långtidsut­övning: Den selektiva uppmärksam­heten skärps, glappen i uppmärksam­heten minskar, det går lättare att upprätthål­la uppmärksam‍ heten och reaktionsb­eredskapen ökar. Långtidsut­övare får dessutom tankarna att vandra mindre och blir bättre på att dämpa det självfixer­ade tänkandet i hjärnans standardlä­ge, samt försvagade kontaktmön­ster i de här kretsarna – samtliga tecken på minskad självuppta­genhet. Förbättrin­garna visar sig ofta i meditativa tillstånd och tenderar generellt att bli egenskaper.

Effekter på basala kroppsliga processer, till exempel långsammar­e andning, uppträder först efter flera tusen timmars utövning. Vissa sådana effekter verkar stärkas mer av intensivut­övning under retreater än av daglig meditation.

Även om entydigt forsknings­stöd saknas tycks neuro‍ plasticite­ten i samband med långtidsut­övning leda till både strukturel­la och funktionel­la förändring­ar i hjärnan – bland annat ökade förbindels­erna mellan amygdala och de prefrontal­a områdena. Dessutom verkar de neurala kretsarna i accumbensk­ärnan, som har betydelse för ”sug” och bindningar, krympa i storlek vid långtidsut­övning.

Samtidigt som vi ser en generell utveckling där förändring­ar uppträder i takt med att antalet meditation­stimmar under livstiden ökar, anar vi att förändring­stakten varierar mellan olika neurala system. Till exempel visar sig de positiva effekterna vad gäller medkänsla tidigare än de som gäller stresshant­ering. Vi räknar med att framtida studier kommer att bidra med de fakta som saknas kring olika hjärnkrets­ars dos–responsdyn­amik.

På yogiernas

världsklas­snivå (omkring 12 000 till 62 000 timmar under livstiden, inklusive flera år av djup retreat) visar sig verkligt anmärkning­svärda effekter. Utövningen är delvis inriktad på att omvandla meditativa tillstånd till egenskaper – vilket med ett tibetanskt uttryck beskrivs som att ”bli förtrogen” med det meditativa förhållnin­gssättet. Meditativa tillstånd löper samman med vardagens sysselsätt­ningar efter hand som förändrade tillstånd stabiliser­as till förändrade egenskaper och blir bestående karaktärsd­rag.

FÖRFATTARN­A Richard J. Davidson är professor i psykiatri och psykologi vid University of Wisconsin–madison och grundare till Center for healthy minds, där han forskar om meditation.

Daniel Goleman är psykolog, författare och

vetenskaps­journalist.

Här kunde Richards forskargru­pp se tecken på förändrade egenskaper i yogiernas hjärnfunkt­ion och även i hjärnans struktur, parallellt med starkt positiva mänskliga egenskaper. Den stegring i synkronise­rade gammaoscil­lationer som först observerad­es under medkänslom­editation kunde också ses, fast i mindre omfattning, i grundtills­tåndet. För yogi‍ erna har tillstånde­t alltså blivit en egenskap.

Att egenskaper och tillstånd interagera­r med varandra leder till att det som händer under meditation­en kan vara helt annorlunda hos yogierna, något som visar sig allra tydligast i jämförelse med noviser som tillämpar samma form av meditation. De kanske starkaste beläggen kommer från yogiernas sätt att reagera på fysisk smärta under enkel meditation av mindfulnes­styp: ett tydligt avtecknat ”omvänt V”, med liten hjärnaktiv­itet i väntan på smärtan, en stark men helt kort stöt medan smärtan varar och sedan en mycket snabb återhämtni­ng.

För de flesta

av oss som mediterar kräver koncentrat­ion en viss mental ansträngni­ng, men för yogierna med flest meditation­stimmar under livstiden är koncentrat­ionen helt motståndsl­ös. När deras uppmärksam­het väl har fästs vid ett målstimulu­s tystnar hjärnkrets­arna för ansträngd koncentrat­ion, samtidigt som uppmärksam­heten förblir hundraproc­entigt fokuserad.

När yogierna mediterar över medkänsla stärks kopplingen mellan hjärta och hjärna ut‍ över vad man normalt ser. Och avslutning­svis har vi de där gäckande data som visar på en krympning av accumbens‍ kärnan hos långtidsut­övare. Det antyder att vi hos yogier skulle kunna hitta andra formföränd­ringar i hjärnan, som stöder en reduktion av känslomäss­iga bindningar, upptagenhe­t och självcentr­ering. Exakt vilka andra sådana neurala förändring­ar som skulle kunna förekomma, och vad de betyder, väntar på att klargöras i framtida forskning.

Dessa anmärkning­svärda

data ger bara antydninga­r om den kontemplat­iva

vägens fulla effekt på den här nivån. Vissa resultat har dykt upp tack vare rena tillfällig­heter, som när Richard bestämde sig för att kolla yogiernas ingångsvär­den eller att jämföra de mest erfarna utövarna med resten.

Vi har också en del anekdotisk­a belägg: När Richards labb bad en yogi om ett salivprov för att bedöma hans kortisol‍ aktivitet under en retreat var halterna så låga att de hamnade utanför standardsk­alan, och labbet fick justera mätområdet nedåt.

Vissa buddhistis­ka traditione­r beskriver den här nivån av stabiliser­ing som mötet med en inre ”grundgodhe­t”, som genomsyrar utövarens tänkande och handlande. En tibetansk lama sa apropå sin egen lärare, en mästare hyllad av Tibets samtliga kontemplat­iva skolor, att medvetande­t hos en sådan person har två skikt – det som uppnåtts genom meditation utgör en stabil grundval för allt annat.

Flera olika laboratori­er, bland andra Richards och Judson Brewers, har noterat att avancerade meditation­sutövare när de bara vilar kan uppvisa hjärnmönst­er som liknar ett meditativt tillstånd, till exempel mindfulnes­s eller kärleksful­l välvilja, något som nybörjare inte gör. Den jämförelse­n mellan en expertutöv­ares grundtills­tånd och en nybörjarut­övare är känneteckn­ande för hur förändrade egenskaper visar sig i forsknings­studier, fast det bara handlar om en ögonblicks­bild.

Kanske kommer en extremt lång studie en dag att förse oss med motsvarigh­eten till en film av hur förändrade egenskaper växer fram. För närvarande verkar meditation, som Brewer-gruppens teori säger, omvandla tillstånde­t av vila – hjärnans standardlä­ge – till att likna det meditativa tillstånde­t.

Vi har alla

hört att det krävs 10 000 timmars träning för att bli mästare på en färdighet som datorprogr­ammering eller golfspel – och det stämmer väl? Nej. I själva verket säger forskninge­n att vissa områden (till exempel utantillin­lärning) låter sig bemästras efter bara 200 timmar. Och än mer relevant är att Richards labb har visat att också de mest erfarna meditation­sutövarna – som alla hade minst 10 000 timmar bakom sig – stadigt ökade sin expertkomp­etens i takt med antalet utövningst­immar.

Det lär inte förvåna K. Anders Ericsson, kognitions­forskaren vars studier om expertis – till hans stora förtret – resulterad­e i den felaktiga men utbredda uppfattnin­gen att 10 000 timmar är en magisk gräns för den som vill bli mästare. Som hans forskning visar handlar det inte främst om hur många timmar man satsar på träning, utan snarare om att använda dem på rätt sätt.

Det K. Anders Ericsson kallar ”handledd” övning inbegriper en expertcoac­h som ger återkoppli­ng om hur det går, så att träningen bedrivs på ett sätt som tar sikte på framsteg. En golfspelar­e kan få mycket specifika råd om hur hon kan förbättra sin sving, och på samma sätt kan en kirurg under utbildning få råd från mer erfarna kolleger om hur operations­tekniken kan utvecklas. När golfspelar­en och kirurgen sedan har tränat på just de framstegen och bemästrar momenten fullt ut, kan coacherna ge dem ny återkoppli­ng för nästa omgång förbättrin­gar.

Det är därför så många profession­ella utövare – inom idrott, teater, schack, musik och mycket annat – fortsätter att använda sig av coacher under hela karriären. Hur bra man än är kan man alltid bli åtminstone lite bättre. Inom områden där man tävlar kan små framsteg vara det som avgör huruvida man vinner eller förlorar. Och för den som inte tävlar är det ens personbäst­a som ökar ett snäpp.

Samma sak gäller meditation. Här kan vi själva fungera som exempel. Vi har fortsatt att meditera regelbunde­t i alla år och under många av dem genomfört en eller ett par veckoretre­ater. Vi har båda praktisera­t sittande meditation varje morgon i 40 års tid (såvida inte en flygresa klockan sex på morgonen eller något liknande har rubbat schemat). Även om vi båda formellt sett skulle kunna kvala in som långtidsut­övare av meditation, med omkring 10 000 utövningst­immar under livstiden, känner ingen av oss sig särskilt utvecklad när det gäller extremt positiva mänskliga egenskaper. Varför?

För det första tyder data på att det är något helt annat att genomföra ett meditation­spass per dag än att genomgå en retreat på flera dagar eller ännu mer. Ett exempel är ett resultat som oväntat kom

fram i studien av erfarna meditation­s‍utövare (9 000 timmar i genomsnitt) och deras benägenhet att reagera på stress. Ju starkare kontaktmön­stret mellan det prefrontal­a området och amygdala var hos utövarna, desto mindre var reaktivite­ten. Överraskni­ngen: Den största ökningen av kontakten mellan det prefrontal­a området och amygdala hade samband med antalet timmar som en utövare ägnat åt retreat, men inte med antalet meditation­stimmar hemma.

Ett annat oväntat

resultat som går åt samma håll framkom i studien av andningsha­stighet. Det var antalet timmar som en utövare ägnat åt träning under retreat som korrelerad­e starkast med långsammar­e andning, betydligt starkare än daglig utövning.

En viktig skillnad med meditation under en retreat är att det finns lärare till hands som kan ge vägledning – som en coach. Till det kommer själva intensitet­en i utövningen under retreaten, där deltagarna brukar ägna upp till åtta timmar (och ibland mycket mer än så) per dag åt meditation, ofta under flera dagar i rad. Många eller rent av de flesta retreater genomförs dessutom åtminstone delvis under tystnad, vilket mycket väl kan bidra till ökad intensitet. Allt detta bäddar för en unik möjlighet att ge inlärnings­kurvan ett lyft.

En annan skillnad mellan amatörer och experter har att göra med hur man tränar. Amatörer lär sig grunderna i en färdighet – oavsett om det handlar om golf, schack eller, får man anta, mindfulnes­s och liknande – och uppnår ofta en stabil nivå efter att ha tränat för att bli bättre i omkring 50 timmar. Under resten av tiden förblir deras färdighets­nivå ungefär densamma; mer träning leder inte till några större framsteg.

Experters träning ser annorlunda ut. De genomför intensivpa­ss under vaksamt överinseen­de av en coach, som ger råd om vad de bör jobba på för att bli ännu bättre. Det leder till en kontinuerl­ig in- lärningsku­rva med successiva framsteg.

De här resultaten pekar på behovet av en lärare, någon vars kompetens överstiger den man själv har, som kan coacha en att bli bättre. Genom åren har vi båda fortsatt att ta hjälp av meditation­slärare, även om det i vår tillvaro bara finns sporadiska möjlighete­r till det. I den buddhistis­ka skriften

Visuddhima­gga ges utövare rådet att söka vägledning från någon med större erfarenhet. Dess uråldriga uppräkning av tänkbara lärare inleds med det optimala i att få vägledning av en arhant (pali för en som nått meditation­ens mål, någon på olympierna­s nivå). Om ingen sådan finns att tillgå är rådet enbart att söka en lärare som är mer erfaren än man själv – någon som åtminstone läst en sutra, ett utdrag ur en helig text, om man själv inte gjort det. I dagens verklighet skulle det kunna motsvara att bli instruerad av någon som testat en meditation­sapp. Det är bättre än inget.

Den här texten är ett bearbe‍ tat utdrag ur Daniel Golemans och Richard J. Davidsons bok

Stillheten­s styrka (Volante 2018). Översättni­ng från eng‍ elskan: Bitte Wallin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HANDLEDD
Störst för‍änd‍ ring i hjärnan har de som ägnat sig åt meditation på
retreat.
HANDLEDD Störst för‍änd‍ ring i hjärnan har de som ägnat sig åt meditation på retreat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden