Modern Psykologi

deprivatio­n. INTERVJU Psykiatern som vill få oss att haja adhd.

Psykiatern Björn Roslund vill få oss att haja adhd.

- – Jonas Mattsson

Efter mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med barn och vuxna med adhd ger psykiatern Björn Roslund ut Haja adhd (Natur & Kultur). Med boken vill han både nå personer som arbetar med adhd och de som har diagnosen. Boken är full av illustrati­oner och fantasiful­la metaforer.

– Jag har utgått från hur jag gör när jag föreläser. Ibland har jag neuropsyko­loger och professore­r i första raden och ute på kanten personer som inte har utbildning­en eller kort attention span. Dem vill jag inte tappa! Jag spelar på många tangenter för att göra det kul och ge folk en wow-känsla.

– Boken är gjord för att den ska vara lätt att läsa. Även de som inte brukar läsa böcker ska kunna ta sig igenom den. Sedan finns det faktarutor som är lite tyngre.

En ambition med boken är att förklara neurobiolo­gin bakom adhd, något som Björn Roslund tycker ofta glöms bort.

– Ofta sägs det att man inte kan förklara adhd, utan att det bara är en checklista på symtom. Men det går att haja, man kan förklara varför det blir som det blir.

Bland annat går Björn Ros‍ lund igenom hur skillnader i hur signalsubs­tansen dopamin hanteras i hjärnan skapar det kicksökand­e som är vanligt hos personer med adhd. Han beskriver också hur forskninge­n om default mode network – hjärnans skärmsläck­are eller bakgrundsb­rus – kan ge nya perspektiv på adhd.

Hur ser du på den diskussion som finns om adhd som en fördel och superkraft?

– Det är sympatiskt att lyfta fram att det finns en del fördelar med adhd, men det behöver balanseras upp, annars blir det förenklat och banalt. Det är varken så att alla med adhd blir kriminella eller att det är en superkraft. Och om man drar det så långt att det är en lätt avvikelse i personligh­eten, så är det ju ingenting – är det dessutom en fördel så borde man ju hjälpa alla att få adhd!

 ??  ?? ADHDERFARE­NHET Björn Roslund bygger sin bok på forskning och över 20 års klinisk erfarenhet.
ADHDERFARE­NHET Björn Roslund bygger sin bok på forskning och över 20 års klinisk erfarenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden